Pretraga

U Dubrovniku porast samoubojstva

A- A+

www.bankamagazine.hr

U prošloj godini u cjeloj Dubrovačko-neretvanskoj županiji počinjeno je ukupno 15 samoubojstava, dok na sam Dubrovnik otpada šest. U prvih 10 dana 2012.godine počinjena su tri samoubojstva i jedan pokušaj. Jeste li znali da dvije do tri osobe u Hrvatskoj dnevno počine samoubojstvo? Pogotovo mladi danas sve češće na ovaj način izlaze iz problema.

Zabrinjavajuća je činjenica da je u Hrvatskoj po učestalosti samoubojstvo treći uzrok smrti kod osoba između 15 i 24 godina, a šesti kod djece od 5 do 14 godina.

Suicid godišnje počini oko tisuću osoba, tj. dvije do tri osobe dnevno, s tim da su muškarci češći počinitelji iako žene više puta pokušavaju. Na svjetskoj razini godišnji broj samoubojstava doseže preko milijun. Najčešći razlozi su gubitak posla, ekonomska kriza, osjećaj napuštenosti i osamljenosti, razne depresije i dr. Postoji portal Suicidi.info na kojemu možete naći sve detaljnije podatke o samoubojstvima u Hrvatskoj, tj. tko su počinitelji, najčešći razlozi i sl.

Najviše se samoubojstava učini na proljeće. I u Hrvatskoj, baš kao i u drugim europskim zemljama, najviše je samoubojstava u svibnju., izjavio je psihijatar dr. Špiro Janović za Jutarnji list.

Šokantan je podatak da je Hrvatska 2006.godine bila na petom mjestu u svijetu po broju samoubojstava.