Pretraga

U gradu na sjeveru više nećete moći piti alkohol u javnosti niti se družiti na školskom igralištu iza 22 sata

A- A+

Grad Varaždin odlučio je stati na kraj narušavanju javnog reda i mira. Donosi se nova Odluka o javnom redu i miru te izmjene Odluke o komunalnom redu i Odluke o obavljanju ugostiteljske djelatnosti. Kada nova pravila stupe na snagu, bit će zabranjeno i konzumiranje alkoholnih pića na javnim površinama od ponoći do 6 sati. Osim toga, bit će zabranjeno zadržavanje i okupljanje na prostorima dječjih igrališta, škola i vrtića, što uključuje i njihova dvorišta i druge pripadajuće objekte.

foto: Ana Šoda | Srednja.hr

Grad Varaždin priključuje se nizu gradova koji ograničavaju konzumiranje alkohola na javnim površinama. Gradonačelnik Neven Bosilj najavio je donošenje nove Odluke o javnom redu i miru te te izmjene Odluke o komunalnom redu i Odluke o obavljanju ugostiteljske djelatnosti. Bit će zabranjeno konzumiranje alkoholnih pića na javnim površinama, osobito u prolazima između zgrada. Također, bit će zabranjeno okupljanje i zadržavanje na prostorima dječjih igrališta, vrtića i škola od 22 do 6 sati.

Česte pritužbe građana

Promjene su potaknute, kako poručuju iz Grada, čestim pritužbama građana i incidentima koji su se u posljednje vrijeme događali na Trgu Miljenka Stančića. Zbog toga su najavili donošenje Odluke o javnom redu i miru te izmjene Odluke o komunalnom redu i Odluke o obavljanju ugostiteljske djelatnosti.

Prema novim pravilima, bit će zabranjeno zadržavati se u ugostiteljskim objektima nakon završetka radnog vremena, a bit će zabranjeno i noću u vremenu od 2 do 6 sati zadržavati se ispred ugostiteljskih objekata koji se klasificiraju kao restorani i barovi, ako se nalaze u stambenim zonama. Također, prijedlog odluke zabranjuje u vremenu od ponoći do 6 sati, naročito u prolazima zgrada, konzumiranje alkoholnih pića i posjedovanje istih u otvorenoj ambalaži. Taj prijedlog, ističu, osobito se odnosi na mlade.

– Niz pokazatelja ukazuje na povećanu konzumaciju alkohola od strane mladih osoba i to u noćnim satima na javnim površinama najčešće bez znanja odraslih osoba, osobito roditelja, pojasnili su iz Grada.

Izdvojeni članak

Mladi sve manje konzumiraju alkoholna pića: ‘Shvatio sam da od alkohola imam više štete nego koristi’

Zabranjeno okupljanje ispred škole

Osim pijenja alkohola na javim površinama, bit će zabranjeno i okupljanje i zadržavanje na prostoru dječjih igrališta, škola i vrtića te njihovim pripadajućim dvorištima i objektima od 22 do 6 sati. Iz Grada navode kako je to bio osobito učestao problem na području 2. osnovne škole. Novim odlukama planira se i pojačana briga o stvaranju buke, pa će primjerice biti zabranjeno reproduciranje preglasne glazbe sa zvučnih kutija ili razglasnih uređaja na otvorenom iznad prihvatljive razine za buku.

Za sve navedene prekršaje predviđene su kazne od 66 do 1320 eura, ovisno o težini prekršaja. Po zaključenju savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, odluku bi trebalo donijeti Gradsko vijeće na sljedećoj sjednici, a nova pravila stupiti na snagu 1. siječnja 2023. godine.