Pretraga

Mladi sve manje konzumiraju alkoholna pića: ‘Shvatio sam da od alkohola imam više štete nego koristi’

A- A+

Prema najvećem istraživanju u UK-u, mladi Britanci u dobi od 16 do 25 godina piju sve manje alkohola. Sličan se trend primjećuje i kod mladih Amerikanaca, Australaca, ali i u bogatijim europskim zemljama. Kao razlog apstinencije od alkohola kod mladih, osobito Gen Z generacije, mnogi navode – pandemiju. Mi smo, pak o tome razgovarali s dva studenta, Petrom i Marinom, koji su odlučili prestati piti alkohol.

Foto: Unsplash

Na koji god da faks išli ili kojim god se poslom bavili, alkohol se u mnogim društvima smatra sredstvom opuštanja i zabave. Može ga se kupiti na kiosku, tržnici, u trgovinama, na benzinskim postajama, a cijenom je dostupan svima, čak i ako imate samo nekoliko kuna u džepu.

Alkohol više nije ‘fora’

Unatoč tome, čini se da mladi piju sve manje alkohola. Naime, prema najvećem istraživanju u UK-u o konzumaciji alkohola, 26 posto Britanaca u dobi od 16 do 25 godina uopće ne pije alkohol. Američko istraživanje iz 2020. godine pak pokazuje da se broj mladih Amerikanaca koji apstiniraju od alkohola povećao s 20 na 28 posto u svega 10 godina.

Sličan se trend primjećuje i u bogatijim europskim zemljama, kao i u Australiji gdje je čak 44 posto pripadnika Gen Z generacije izjavilo da pije manje alkohola tijekom pandemije. Dakle, trend stvaranja averzije prema alkoholu je, prema svim recentnim istraživanja, dobrano vidljiv, pa kakva je situacija kod nas?

Iako je konzumacija alkohola i dalje tabu tema u Hrvatskoj, uspjeli smo pronaći dva studenta koja su nam otvoreno htjela reći nešto o toj temi i svom odnosu sa slatkim, žestokim i gorkim alkoholnim napicima. Petar, student na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, smanjio je svoju konzumaciju alkohola jer, kako kaže, koči ga u ostvarivanju važnih ciljeva.

Izdvojeni članak

Zabrinjavajući trend: Jedna od pet 15-godišnjakinja ‘vejpa’

‘Dan nakon pijanke sav sam nikakav’

– Nekada sam češće izlazio u klubove, gotovo svaki vikend. Na stolu je uvijek bilo po nekoliko boca i nikad se nije dogodilo da nismo ‘zatvorili’ klub ili da sam se trijezan vratio kući, započinje svoju priču Petar.

Iako je uživao u partijanju i osjećaju kojeg mu je pružalo njegovo najdraže alkoholno piće u kombinaciji s gaziranim sokom, odlučio je ‘stati na loptu’ i uvidio je da mu alkohol – šteti.

– Tijekom lockdowna sam više počeo trenirati i shvatio sam da od alkohola imam više štete nego koristi. Dan nakon pijanke sam sav nikakav i nemam volju za treningom, a kamoli za nekim korisnim radom. Opijanje me jednostavno prošlo, objašnjava Petar.

Iako je ‘digao ruke’ od alkohola, Petar kaže da zna nekada za užitak popiti pivo dok gleda utakmicu s prijateljima u kafiću. Tu i tamo, napominje, izađe i u klub te se zabavi uz koji sok. Istaknuo je da mu je prestanak pretjerane konzumacije alkohola dobro došao jer se konačno može vratiti kući svojim automobilom i ne treba trošiti novce na skupe noćne taksije.

Izdvojeni članak

Konzumacija droge u osnovnoj u stvarnosti češća nego što se misli: ‘Imali smo običnu travu i galaxy’

Pio je alkohol zbog društva

S druge strane, Marin s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, kaže da nikada nije bio neki veliki konzument alkohola te da ga je uglavnom pio zbog društva.

– Budući da sam jedna od osoba koja i dalje nije svjesna svojih granica kad je u pitanju alkohol, često sam znao ‘grliti školjku’. Jedan dan sam odlučio da je dosta tog sramoćenja i totalno sam odustao od ‘pijače’, kaže Marin.

Na početku su mu se svi čudili i znali su ga nekada nagovarati da pije, što ga je smetalo, ali su se kasnije navikli. Marin se sada vraća u normalno vrijeme doma, a vikende, kako kaže, ne provodi više u ‘fetus’ poziciji žaleći što je igdje izašao van, pa preporučuje svima da malo bolje razmisle o konzumaciji alkohola.