Pretraga

U Hrvatskoj je oko 1.400 učenika iz Ukrajine: I u idućoj godini provodi se mjera koja će im olakšati školovanje

A- A+

I u nadolazećoj školskoj godini učenicima koji su izbjegli iz Ukrajine država će financirati udžbenike, ali i ostale obrazovne materijale. Osim toga, učenici iz Ukrajine u srednje se škole mogu upisati putem posebne odluke, slanjem zahtjeva u školu koju žele pohađati. U još uvijek tekuću, školsku godinu 2022./23. u naše je škole upisano 1.394 ukrajinske djece.

učenje_zadaća_student_učenik (4)

Ilustracija: Unsplash

U ožujku prošle godine započela je invazija Rusije na Ukrajinu, zbog čega su milijuni izbjeglica potražili utočište u drugim zemljama. Posljednji UN-ovi podaci kazuju da je ukupni broj ukrajinskih izbjeglica 6.240.400, od čega ih je u Europi 5.882.100.

I u idućoj godini udžbenici za ukrajinske školarce bit će besplatni

U Hrvatskoj je, prema istom, izvoru oko 23 tisuće Ukrajinaca, a u naše škole je u još uvijek tekućoj školskoj godini bilo upisano 1.394 učenika iz Ukrajine, kažu podaci Ministarstva znanosti i obrazovanja. Od tog ukupnog broja učenika iz Ukrajine upisanih u eMaticu u 2022./2023. školskoj godini, 1.171 njih pohađalo je osnovnu školu i 223 u srednju školu. Kao i prethodne i u nadolazećoj će školskoj godini djeca izbjegla iz Ukrajine imati pravo na besplatne udžbenike i ostale obrazovne materijale.

– Temeljem Odluke o financiranju udžbenika za srednje škole i drugih obrazovnih materijala za osnovne i srednje škole učenicima raseljenima iz Ukrajine za šk. god. 2023./2024.  se i dalje financiraju udžbenici i drugi obrazovni materijali za navedenu kategoriju učenika. Visina sredstava nisu posebno izdvojena već se nalaze u okviru proračunskih aktivnosti Sufinanciranje nastavnih materijala i opreme za učenike osnovnih i srednjih škola (24.000.000 €) što je namijenjeno svim učenicima u Republici Hrvatskoj, odgovaraju na naš upit iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Izdvojeni članak
matematika_učenje_učenik_udžbenici (1)

Rusi u nove udžbenike iz Povijesti stavili lekciju o Ukrajini: Učenici će iz njih učiti već od rujna

Upisivali su se u srednje prema posebnoj odluci

Uz navedenu mjeru, učenici izbjegli iz Ukrajine upisivali su se u prve razrede srednjih škola prema posebnoj odluci, direktno u školama u kojima su željeli nastaviti svoje obrazovanje. Roditelji su trebali dostaviti zahtjev u školu, a onda upisno povjerenstvo škole odlučuje o upisu te, uz prethodnu suglasnost ministra, upisuje učenika u školu.

Učenici iz Ukrajine na taj se način još uvijek mogu upisati u hrvatske srednje škole u jesenskome upisnom roku od 28. do 29. kolovoza ili u naknadnome od 1. do 29. rujna 2023. Upis se vrši temeljem svjedodžbe osnovnoškolskog obrazovanja stečene u Republici Hrvatskoj ili u matičnoj državi, a oni koji je nemaju upisuju se u I. razred na temelju potpisane izjave roditelja.