Pretraga

Rusi u nove udžbenike iz Povijesti stavili lekciju o Ukrajini: Učenici će iz njih učiti već od rujna

A- A+

Ministarstvo obrazovanja Rusije predstavilo je nove udžbenike iz povijesti za učenike srednjih škola. U njima se nalaze podaci o, kako oni to nazivaju, ‘specijalnoj vojnoj operaciji’ u Ukrajini. Ruski ministar obrazovanja na predstavljanju udžbenika je rekao da će učenici već od ovog rujna učiti o događajima u Ukrajini, ali i da će ažurirati udžbenike ‘kada Rusija pobijedi’. Istovremeno, Ukrajina od jeseni kreće s pilot projektom novog predmeta u školama naziva ‘Obrana Ukrajine’.

matematika_učenje_učenik_udžbenici (1)

Učenje | Ilustracija: Pixabay

Nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu 2022., od školske godine 2023./2024. učenici srednjih škola u Rusiji dobit će nove udžbenike iz Povijesti u kojima se nalaze lekcije o tom događaju, prenosi The Guardian. Ruski ministar obrazovanja Sergej Kravcov na predstavljanju novih udžbenika komentirao je kako su nastali u samo pet mjeseci.

– Četiri udžbenika detaljno opisuju razloge pokretanja specijalne vojne operacije, svrhu specijalne vojne operacije, denacifikaciju i demilitarizaciju. Udžbenik za 2. razred srednje škole sadrži najvažnije događaje vezane uz ponovno ujedinjenje Krima i Sevastopolja, uzroke i tijek specijalne vojne operacije, ulazak novih regija u sastav Ruske Federacije, rekao je ruski ministar Kravcov.

Ruski ministar obrazovanja najavio ‘pobjedu Rusije’ i ažuriranje udženika kada se to dogodi

Učenici će iz novih udžbenika učiti već od ovoga rujna, a ministar je rekao kako će udžbenike i ažurirati s novim informacijama.

– Već pobjeđujemo u informacijskom ratu, ali kada specijalna vojna operacija završi, a završit će našom pobjedom, naravno da ćemo onda nadopuniti udžbenike, izjavio je ministar.

Kako piše The Guardian, udžbenici sadrže dijelove osuda zapadne sankcije, opisujući ih kao gore od Napoleona koji je marširao na Rusiju 1812. godine. I dok Rusija ovim potezom nastoji određivati povijesni narativ u svojim školama, istovremeno je Ukrajina objavila kako se od rujna u njihovim školama kreće provoditi pilot projekt – ‘Obrana Ukrajine’.

– Ažuriramo praktični sastav školske discipline ‘Odbrana Ukrajine’ i mijenjamo prioritete u njenoj nastavi. Program mora zadovoljiti uvjete i izazove današnjice. Važno je naučiti djecu što im je zanimljivo i relevantno. Vještine kućne njege i orijentacija na terenu dobro će doći prilikom planinarenja. Znanje o sigurnosti mina pomoći će da pravilno rukuju eksplozivnim predmetima i spase živote, istaknulo je Ministarstvo obrazovanja i znanosti Ukrajine.

Izdvojeni članak

Može li povijest predvidjeti budućnost sukoba u Ukrajini? ‘Rusija je gubila mnoge važne ratove’

Ukrajinski nastavnici educirat će se za provođenje školske discipline ‘Obrana Ukrajine’

Tako će učenici od ove jeseni u sklopu ‘Obrane Ukrajine’ imati više prakse, relevantnija znanja i vještine. Nastavnici koji će to voditi proći će kroz obuku i edukaciju, zbog čega je ministarstvo zatražilo da se u to uključe međunarodne i nevladine organizacije koje imaju iskustva u obrazovanju odraslih kako bi naučili nastavnike kako upravljati dronovima, navigirati područje i, pružiti kućnu medicinsku skrb.

– Ovo su sve vještine potrebne u svakodnevnom životu, tako da se ovdje ne radi samo o obrambenim namjenama. U bliskoj budućnosti radne grupe će početi raditi na prijedlozima ažuriranja discipline praktičnih komponenti. Ažurirat će program, dodavati praktične dijelove, pripremiti se za savladavanje osnovnih tehnologija koje sada koriste naši branitelji. Svi učimo živjeti u novoj stvarnosti. A zadatak školskog obrazovanja je pripremiti učenike za to i podržati ih za budući rast, poručili su iz ukrajinskog ministarstva obrazovanja.