Pretraga

U istarskoj školi drama oko – čučavaca: Roditelji traže da se zamijene jer djeca ne žele na WC

A- A+

Učenici Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile u Pazinu još uvijek umjesto standardnih toaleta koriste čučavce. Zbog toga su roditelji željeli skupljati novac kako bi se sanitarni čvorovi u školi preuredili, ali neki od njih prozivaju Istarsku županiju, koja je osnivač škole i odgovorna za uvjete u kojima učenici borave. Iako je škola upoznata s problemom, troškovnik zamjene čučavaca po svemu sudeći nije izrađen, a iz županije poručuju da nisu dobili konkretan zahtjev za sanaciju sanitarnih čvorova.

gimnazija i strukovna škola jurja dobrile pazin

Foto: screenshot Google Maps

Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin u sanitarnim čvorovima još uvijek koristi čučavce. Zbog nezadovoljstva učenika neki su roditelji pokrenuli inicijativu za vlastitim financiranjem postavljanja novih toaleta, no drugi upozoravaju da bi to trebala biti dužnost Istarske županije koja je ujedno i osnivač škole, prenosi Istra24.

Učenici izbjegavaju odlazak u toalet

Zbog čučavaca određen dio učenika, osobito djevojčica, izbjegava odlazak u toalet te zbog toga imaju zdravstvene probleme. Među roditeljima počeo je kružiti apel za skupljanje novčanih sredstava kako bi se čučavci zamijenili wc školjkama. No, neki roditelji ističu kako nije riječ o problemu kojeg bi oni trebali rješavati.

– Iz moje roditeljske perspektive, ispada da se nitko tim ‘prljavim’ problemom ne želi baviti, i da je najlakše lopticu odgovornosti prebaciti na nekog drugog, u ovom slučaju – na roditelje. Možda je inicijativa za prikupljanje donacija u gotovini nastala u dobroj namjeri, ali nisam sigurna da je skupljanje donacije u gotovini po razredima legalan način da se taj problem riješi, niti da bi se na roditelje trebala prebaciti odgovornost za ulaganje u osnovne uvjete kao što su sanitarni čvorovi, rekla je jedna majka za Istra24.

Izdvojeni članak
Energetsko piće

Zbog energetskog pića 12-godišnje dijete dobilo moždani, a pije ih čak 65 posto osnovnoškolaca

Županija upoznata s problemom

Ravnateljica Suzana Poropat-Božac upoznata je s roditeljskom inicijativom od koje se u međuvremenu odustalo, ali nije imala odgovarajuću procjenu troškova o zamjeni toaleta. U županiji su također upoznati s problemom te su poručili kako ne podržavaju slične roditeljske inicijative.

– Zgrada u kojoj djeluje Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin izgrađena je 1992. godine, te spada u novije i opremljenije srednjoškolske ustanove. Sanitarni čvorovi nisu u jako lošem stanju, kako navodite, već je inicijativa pokrenuta radi zamjene čučavaca wc školjkama. Nadležna pročelnica Patricia Percan će ispitati stvarnu potrebu navedene inicijative, poručili su iz Istarske županije.