Pretraga

Zbog energetskog pića 12-godišnje dijete dobilo moždani, a pije ih čak 65 posto osnovnoškolaca

A- A+

U Varaždinskoj županiji čak 65 posto učenika osnovnih i 85 posto učenika srednjih škola konzumira energetska pića, pokazala je anketa koja je provedena u 30 osnovnih i 10 srednjih škola na uzorku većem od 5.300 učenika. Ovo je vrlo alarmantan podatak, a iz Varaždinske županije poručili su da će dati potporu školama kako bi mladi, njihovi roditelji kao učitelji i profesori dobili točne informacije o štetnosti energetskih pića.

foto: pixabay

Nakon što je u Varaždinskoj županiji osoba u dobi od 12 godina doživjela moždani udar koji se direktno mogao povezati s pretjeranom konzumacijom energetskih pića, na  inicijativu Savjeta za zdravlje provedena je anketa u 30 osnovnih i 10 srednjih škola u Varaždinskoj županiji i to na uzorku većem od pet tisuća učenika. Pokazalo se da 65 posto učenika osnovnih i 85 posto učenika srednjih škola konzumira energetska pića.

– Nemili događaj u županiji potaknuo nas je da kontaktiramo pedijatre i specijaliste školske medicine te potom provedemo i ovu anketu. S obzirom na to da je sudjelovalo više od 5.300 ispitanika, imamo doista reprezentativan uzorak. Kod nekog djeteta već jedno energetsko piće može izazvati neželjene učinke, a kod drugih su to dva do tri pića, upozorila je liječnica Spomenka Kiđemet-Piskač, specijalist neurologije, subspecijalist za kronične neurodegenerativne bolesti iz Opće bolnice Varaždin.

‘Dijete neće popiti kavu, ali će zato popiti dva do tri takva slatka napitka jer nije upoznat s njegovim sadržajem’

Objasnila je i zašto su energetska pića štetna, zašto nisu ‘bezazlena’ i kako ona ustvari utječu na naše zdravlje.

– Jedan energetski napitak sadrži 80 miligrama kofeina, što odgovara jednoj šalici kave, ali uz to sadrži taurin, ginseng, guaranu koji imaju psihostimulativni učinak sličan kofeinu, tako da su koncentracije tvari koje djeluju na lučenje adrenalina bitno veće nego u jednoj šalici kave. Uz to, ti napitci sadrže visoke doze šećera, što doprinosi razvoju pretilosti, a znamo da je pretilost mladih osoba još jedna pošast modernog doba s kojom se borimo. Dijete neće popiti kavu, a kamoli dvije ili tri, ali će zato popiti dva do tri takva slatka napitka jer nije upoznat s njegovim sadržajem, istaknula je liječnica Kiđemet-Piskač.

Izdvojeni članak

Tinejdžerica umrla od srčanog udara nakon samo dvije limenke energetskog pića

Učenici su prilikom konzumiranja energetskih pića imali problema sa stezanjem i boli u prsima, ubrzani rad srca…

Ovo istraživanje je potvrdilo da preveliki broj djece i mladih konzumira energetska pića, a da pritom uopće nisu svjesni opasnosti po svoje zdravlje.

Silvija Zagorec, zamjenica župana Varaždinske županije, rekla je kako je u ovom slučaju znanje moć i da će Varaždinska županija pružiti svu potporu Savjetu za zdravlje i školama kako bi mladi, njihovi roditelji te učitelji i profesori dobili točne informacije o štetnosti energetskih pića i mogućim posljedicama. Istaknula je i kako je sada cilj svesti konzumaciju tih napitaka na minimum.

– Ovo je alarmantno. Učestalost raste s dobi, dakle što su stariji to češće konzumiraju energetska pića, pri čemu je konzumacija češća kod muškog spola. Na pitanje zašto konzumiraju energetska pića, najčešće su kao razloge naveli umor, manjak koncentracije te odmor nakon nekakve aktivnosti. Informacije o energetskim pićima, što je najžalosnije, dobivaju iz reklama i od prijatelja, a najmanje iz stručne literature ili pak od roditelja. Uznemirujuće je da je 20 posto učenika osnovnih škola te 30 posto učenika srednjih škola imalo ozbiljnije smetnje prilikom konzumacije. Veliki broj imao je simptome od strane kardiovaskularnog sustava, tzv. stezanje u prsima, bol u prsima, ubrzani rad srca, a veliki broj se požalio na mučninu i povraćanje, objasnila je pročelnica Odjela za sestrinstvo na Sveučilištu Sjever, Marijana Neuberg.

Izdvojeni članak
Energetsko piće

Hrvatska europarlamentarka pozvala ministra zdravlja da zabrani energetska pića maloljetnicima

‘Edukaciju treba proširiti na učenike i na njihove roditelje’

Iz ankete se saznalo i da je osam posto ispitanih učenika imalo smetnju zbog koje su se ozbiljno zabrinuli za svoje zdravlje.

– Varaždinska županija je svijetli primjer i primjer dobre prakse kako bi trebalo putem istraživanja naći pravi način edukacije. Edukaciju treba proširiti na učenike i na njihove roditelje, ne samo u školama nego i putem Savjeta za zdravlje i Savjeta mladih Varaždinske županije, ali i osoba iz javnog života koje mogu ukazati na zdrave stilove života te ukazati učenicima osnovnih i srednjih škola na štetnost konzumacije energetskih pića, napomenula je Neuberg.