Pretraga

U izradi su novi digitalni alati za nastavnike: ‘Bit će u jednoj posve novoj formi’

A- A+

Digitalni obrazovni sadržaji koriste se u online nastavi, ali sve su više zastupljeni i u učionicama. O tome kako ih nastavnici mogu koristiti u nastavi, na konferenciji Obrazovanje na prekretnici govorile su predavačice iz CARNET-a. Najavile su i izradu novih digitalnih sadržaja koje će biti, kako su istaknule, u jednoj posve novoj formi.

@srednja_hr Uskoro dolaze nove videolekcije za učenike! O digitalnim obrazovnim sadržajima smo na konferenciji srednja.hr+ Obrazovanje na prekretnici čuli predavanje predstavnica iz CARNET-a, a više o tome možete čitati preko linka u opisu profila! 👆 #hrvatska #srednjahr #CARNET #digitalizacija #škola #profesori #nastavnici ♬ Chill Vibes – Tollan Kim

Povodom svog jedanaestog rođendana, portal srednja.hr održao je konferenciju Obrazovanje na prekretnici. Događaj se održao 7. studenog u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, a kroz sedam panela i četiri predavanja slušali smo o aktualnim temama u obrazovnom sustavu. Jedno od predavanje posvećeno je korištenju digitalne tehnologije u nastavi.

Riječ je o predavanju pod nazivom ‘Imaju li e-Škole recept za primjenu digitalne tehnologije‘ koje su održale Ljerka Čulina i Maja Quien iz CARNET-a. Predstavivši projekt e-Škole, predavačice su govorile o digitalnim sadržajima koje nastavnici i učenici mogu koristiti u nastavi. Ovi sadržaji poučavanje čine jednostavnijim, zanimljivijim i kreativnijim, a njihov glavni cilj je prikazati učeniku gradivo na razumljiv način koristeći sadržaje povezane sa stvarnim životom.

Iz CARNET-a najavili nove digitalne sadržaje za nastavu

Digitalni sadržaji za 15 predmeta, prilagođeni učenicima od 5. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole, besplatni su za korištenje, a mogu se pronaći na na CARNET-ovoj platformi Edutorij. Osim toga, Čulina je na predavanju predstavila i nove obrazovne sadržaje koji su upravo u izradi. Kako je naglasila, riječ je sadržajima koji će biti u jednoj posve novoj formi.

– Bit će u formi interaktivne video lekcije gdje će biti u fokusu poučavatelj koji će iznositi sadržaj. Kad smo izradili sve ove naše sadržaje smo proveli istraživanje u suradnji s Fakultetom organizacije i informatike. Istraživanje je pokazalo da su sadržaji kvalitetni u mjeri u kojoj su to bili stavovi učenika i nastavnika, njihova posjećenost sve više raste, ali se isto primijetilo da bi bilo zgodno da u cijeloj priči bude netko tko će voditi kroz cijeli taj proces pa smo malo pojačali ulogu počavatelja, odnosno nastavnika koji će biti u interaktivnoj lekciji, navela je Čulina.

Više o korištenju digitalnih alata u nastavi doznajte u videu koji je dostupan ispod.


Portal srednja.hr održao je konferenciju Obrazovanje na prekretnici. Događaj se održao 7. studenog, a kroz sedam panela i četiri predavanja govorili smo o aktualnim izazovima pred kojima se obrazovni sustav nalazi. Više o konferenciji možete pročitati u rubrici Obrazovanje na prekretnici. Pretplatnici portala srednja.hr, bilo mjesečni ili godišnji, cijelu konferenciju još uvijek mogu pogledati online. Kako biste pogledali snimke s konferencije, pretplatite se putem ove poveznice i postanite dio naše zajednice. Snimke će biti vidljive u rubrici srednja.hr+. O svim pogodnostima pretplate pročitajte ovdje.