Pretraga

Portal srednja.hr održao konferenciju Obrazovanje na prekretnici

A- A+

Portal srednja.hr održao je svoju drugu obrazovnu konferenciju. Ove se godine održala pod nazivom Obrazovanje na prekretnici, a kroz četiri predavanja i sedam panela govorilo se o aktualnim temama i izazovima obrazovnog sektora. Portal srednja.hr je konferencijom proslavio svoj 11. rođendan.

Održana je konferencija Obrazovanje na prekretnici | Foto: Niko Goga

Konferencija Obrazovanje na prekretnici održala se 7. studenog u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Riječ je o drugoj obrazovnoj konferenciji u organizaciji srednja.hr kojom je proslavljen 11. rođendan portala. Srebrni partneri konferencije su RIT Croatia, Coca-Cola HBC Hrvatska i CARNET, brončani partner je Privredna banka Zagreb, a partneri su Hrvatska zajednica županija, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet organizacije i informatike, Visoko učilište Algebra te Fakultet prometnih znanosti.

Fokus ovogodišnje konferencije bile su promjene unutar sustava obrazovanja, a zašto je baš to bila tema, objasnio je glavni urednik i osnivač portala Marko Matijević,

– Danas smo ovdje kako bismo razgovarali o smjeru u kojem želimo da ide naše obrazovanje. Naslov naše konferencije je Obrazovanje na prekretnici, a nekako uvijek je tako s obrazovanjem, mora biti na prekretnici, stalno se mijenjati ili će ostati staro, istaknuo je Matijević u uvodnom govoru.

Konferenciju je otvorila panel rasprava o vještinama koje studenti uče na fakultetima. Među ostalim, sudionici panela su istaknuli kako mladi danas moraju usvojiti vještine samostalnog učenja, kritičkog razmišljanja, prezentacijske vještine, ali i osjećaj odgovornosti za vlastiti uspjeh. Na fakultetima je da razviju metode koje će ih tome podučiti, zaključeno je.

– Treba nam fleksibilan sustav koji omogućuje fakultetima da uvode promjene. Fali nam pitanje i svijesti i hrabrosti voditelja ustanove da ugrade studentsku praksu u dio programa. Kad trebaš poslati 600 studenata na praksu, to stvara problem. Ali to stvara aplikabilna znanja, na tome trebamo poraditi, istaknuo je dekan Algebre Mislav Balković.

Održana je konferencija Obrazovanje na prekretnici | Foto: Niko Goga

Gosti konferencije slušali četiri zanimljiva predavanja

Na konferenciji je održano nekoliko zanimljivih predavanja. Doznali smo tako može li znanost predvidjeti rezultat hrvatske nogometne reprezentacije na svjetskom prvenstvu u Katru, ali i može li povijest predvidjeti budućnost sukoba u Ukrajini. Nataša Jokić-Begić, redovna profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, govorila je o tome kako razumjeti razlike između generacija te premostiti generacijski jaz između profesora i učenika.

– Pokazuje se da svaka nova generacija ima sve više emocionalne nestabilnosti. Dakle se više emocionalnih tegoba, sve više onoga što se zove narcisoidnost, umjerenost na sebe, vrijednosti kao što je asertivna komunikacija, i trend povećanja individualističkih vrijednosti. Stalno pitanje: što meni treba, što moje potrebe može zadovoljiti, navela je, između ostalog, Jokić-Begić, dodajući kako su ipak razlike unutar generacija veće nego one između njih.

Ljerka Čulina i Maja Quien iz CARNET-a održale su informativno predavanje pod nazivom ‘Imaju li e-Škole recept za primjenu digitalne tehnologije‘. Predavačice su predstavile digitalne obrazovne sadržaje koje nastavnike imaju na raspolaganju, a objasnile su i kako primjenjivati suvremene pedagoške metode i digitalne alate u nastavi.

Održana je konferencija Obrazovanje na prekretnici | Foto: Niko Goga

Rasprave o Zakonu o visokom obrazovanju, kvalitetnim profesorima, deficitarnim smjerovima

Važna tema konferencije bila je i promjena koju donosi novi Zakon o visokom obrazovanju i znanosti. Ovoj temi je posvećen panel koji je ugostio Ivicu Šuška, državnog tajnika Ministarstva znanosti i obrazovanja, Damira Jugu, predsjednika Zbora veleučilišta, Stjepana Lakušića, rektora Sveučilišta u Zagrebu te Dijanu Vican, rektoricu Sveučilišta u Zadru. Govorilo se i o novostima koje uvodi zakon poput rektorskog zbora, novim titulama studenata stručnih studija, ali i programskim ugovornima koji bi mogli utjecati na visoke upisne kvote visokih učilišta.

Na panelu pod pokroviteljstvom RIT Croatia doznalo se kakvi profesori trebaju biti kako bi bili dobri. Bilo je riječi o vještinama storytellinga, prenošenja znanja i stvaranja odnosa povjerenja. Iako se danas velik naglasak stavlja na to da predavanja budu zabavna, postavilo se pitanje koliko je to zapravo nužno.

Na panelu pod nazivom ‘Deficitarni nastavni smjerovi kao rak-rana sustava?‘ govorilo se, između ostalog, o tome kako mlade motivirati da studiraju deficitarne nastavne smjerove te je li veća plaća za nastavnike deficitarnih smjerova dobar alat za to. Na panelu ‘Može li škola riješiti izazove ugostiteljstva?’ koji se održao pod pokroviteljstvom Coca-Cole HBC Hrvatska ekskluzivno su predstavljeni rezultati istraživanja koje je Coca-Cola provela s Ipsosom. Istraživanje je otkrilo koje su edukativne sadržaje ravnatelji, profesori i učenici ugostiteljskih škola istaknuli kao važne za uspješnu karijeru u ugostiteljstvu, a nedostaju u školama.

Održana je konferencija Obrazovanje na prekretnici | Foto: Niko Goga

Konferencija održala sedam panela

Važna tema konferencije bile su promjene koje donosi novi Zakon o odgoju i obrazovanju. Bilo je riječi, između ostalog, o cjelodnevnoj nastavi i vanjskom vrednovanju u školstvu. Najhitniji problemi u školstvu, smatraju sudionici panela s tom temom, su položaj pomoćnika u nastavi, nedostatak kadra, velik obujam školskog gradiva, kao i položaj nastavnika u obrazovnom sustavu i društvu.

– Jedan od najvećih problema je nesklad. Taj nesklad se očituje kroz nesklad između percepcije učitelja u svom poslu, nesklad iz perspektive radnog opterećenja, plaća, očekivanja roditelja i društva. Taj nesklad je nešto na čemu Hrvatska treba poraditi, istaknuo je Josip Burušić, posebni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja za cjelodnevnu školu.

Konferenciju je zatvorio panel pod nazivom ‘Zašto se (ne)voli tjelesni u školama?’ Govorilo se o svrsi nastave Tjelesnog, zašto je taj predmet važan, ali i zašto ga učenici često ne vole. Konferencija se održala uživo, ali snimke predavanja i panela bit će dostupne online za pretplatnike portala srednja.hr. Galeriju fotografija s događaja pogledajte ispod.


Portal srednja.hr održao je konferenciju Obrazovanje na prekretnici. Događaj se održao 7. studenog, a kroz sedam panela i četiri predavanja govorili smo o aktualnim izazovima pred kojima se obrazovni sustav nalazi. Više o konferenciji možete pročitati u rubrici Obrazovanje na prekretnici. Pretplatnici portala srednja.hr, bilo mjesečni ili godišnji, cijelu konferenciju još uvijek mogu pogledati online. Kako biste pogledali snimke s konferencije, pretplatite se putem ove poveznice i postanite dio naše zajednice. Snimke će biti vidljive u rubrici srednja.hr+. O svim pogodnostima pretplate pročitajte ovdje.