Pretraga

U još jednoj srednjoj školi moći ćete upisati fizioterapiju, nastava starta najesen!

A- A+

Fizioterapija je vrlo popularan odabir među srednjoškolcima. Da bi zadovoljila veliku potražnju, privatna Srednja škola Andrije Ljudevita Adamića u Rijeci odlučila je pokrenuti smjer fizioterapeutski tehničar. Predupisi su u tijeku, a nastava počinje ove godine. Iz škole su nam dali više informacija o tome što čeka učenike koji se upišu.

fizioterapeutski tehničar

Srednja škola Andrije Ljudevita Adamića u Rijeci odlučila je pokrenula smjer fizioterapeutski tehničar, predupisi u tijeku | Foto: SŠ Adamić

Srednja škola Andrije Ljudevita Adamića već šesnaest godina izvodi program opće gimnazije, a ove su godine Riječanima odlučili ponuditi nešto novo – školovanje za fizioterapiju. Smjer fizioterapeutski tehničar srednjoškolce privlači jer su mogućnosti za nastavak obrazovanja na fakultetu ili zapošljavanje stvarno velike. Fizioterapeuti mogu raditi u sektoru zdravstva, zdravstvenog turizma i uslužnih djelatnosti, a posao često pronalaze u inozemstvu.

– U posljednjih nekoliko godina zanimanje fizioterapeutski tehničar nalazi se na popisu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kao jedno od 15 najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj, Velika potreba za fizioterapeutskim tehničarima postoji i u inozemstvu, gdje je i puno veći životni standard, zbog čega mnogi domaći školovani fizioterapeutski tehničari iseljavaju. Posljedica svega toga je veliki deficit fizioterapeutskih tehničara u Hrvatskoj pa na 4.000 stanovnika dolazi tek jedan fizioterapeutski tehničar, objasnili su nam iz škole.

Za one učenike koji nakon škole budu željeli upisati fakultet, Srednja škola Andrije Ljudevita Adamića organizirat će izbornu nastavu za polaganje mature. Maturanti mogu birati između čak 14 studijskih programa Fizioterapije koji se održavaju u gradovima diljem Hrvatske, uključujući i Stručni studij fizioterapije u Rijeci.

fizioterapeutski tehničar

U posljednjih nekoliko godina zanimanje fizioterapeutski tehničar nalazi se na popisu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kao jedno od 15 najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj | Foto: SŠ Adamić

Nastava ove škole malo je drugačija

No, ova škola nastavu izvodi malo drugačije. Primjenjuju CLIL metodologiju, što znači da dio predmeta izvode na stranom jeziku. Cilj ove metodologije je istovremeno učiti strani jezik i nastavno gradivo. Pitali smo školu iz kojih točno predmeta učenici gimnazijskog programa slušaju takvu nastavu te hoće li fizioterapijski smjer imati nešto slično.

– Prema CLIL metodologiji predaju se Informatika, etika, likovna umjetnost, psihologija, povijest, geografija, politika i gospodarstvo, glazbena umjetnost. Svi predmeti su na engleskom dok se glazbeni predaje na njemačkom ili talijanskom jeziku, objasnili su nam.

Polovicu novouvedenog programa za fizioterapeute u Rijeci čine opći predmeti, a za stručni dio programa provodi se teorijska i praktična nastava, objasnili su nam iz škole. Stoga će učenici koji upišu smjer za fizioterapeutskog tehničara imati i CLIL nastavu iz povijesti i geografije na engleskom jeziku.

Škola upisuje dvadesetak učenika po razredu, a povoljan omjer nastavnika i učenika dopušta profesorima da se individualno posveti svakom učeniku, istaknuli su. Njihov odnos je suradnički, a učenici mogu zatražiti individualne konzultacije iz svakog predmeta.

– Kod nas svi nastavnici vode izrekom da je dobar profesor onaj koji ne samo da uči svoje učenike već i da uči od svojih učenika, poručili su iz škole.

fizioterapeutski tehničar

Učenicima nude i zanimljive izvannastavne aktivnosti kao što su izložbe, kazališne predstave, putovanja te izbornu nastavu iz skijanja i jedrenja | Foto: SŠ Adamić

Puno je prilika za putovanja i praksu

Osim toga, nude i neke zanimljive izvannastavne aktivnosti kao što su izložbe, kazališne predstave, putovanja te izbornu nastavu iz skijanja i jedrenja. Gotovo svaki učenik dobije priliku sudjelovati u Erasmus+ programima razmjene jer se svi jako dobro nauče engleski jezik. Učenici koji upišu smjer fizioterapeutski tehničar imati će iste mogućnosti, rekli su nam.

– Erasmus+ praksa je jedno vrlo pozitivno iskustvo kroz koje se može naučiti novi strani jezik, steći nova znanja, posjetiti zanimljiva mjesta, upoznati različite ljude i sklopiti nova prijateljstva. Erasmus+ praksa se priznaje kao i praksa u Hrvatskoj, a za vrijeme provedeno na mobilnosti dobije se lijepi džeparac, istaknuli su iz škole.

Posebna pozornost bit će posvećena kvalitetnoj stručnoj praksi za učenike fizioterapijskog smjera, dodali su.

– Učenici naše škole imat će strukovne predmete u školskom kabinetu, a strukovnu praksu će imati u Thalassotherapiji Opatija, u Klinici za ortopediju Lovran, Thalassotherapiju Crikvenica i u Poliklici Terme Selce, pojasnili su iz Škole.

Predupisi za smjer Fizioterapeutski tehničar su počeli i traju do 31. svibnja. Više informacija pronađite na web stranici škole.