Pretraga

HZZ objavio popis deficitarnih zanimanja u 2021., kao i za koja treba smanjiti upisnu kvotu

A- A+

Kao i početkom svake, tako je i ove godine Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja za 2021. godinu. Unutar njih navedeno je koja su zanimanja deficitarna na širem području pojedinih gradova, odnosno ona za koja bi trebalo povećati kvote i broj stipendija, kao i liste zanimanja u kojima bi trebalo smanjiti broj upisnih mjesta.

vodoinstalater

Foto: Pixabay

Područne službe i uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, uz koordinaciju od strane Središnjeg ureda, proveli su analizu i prognozu potreba tržišta za pojedinim zvanjima, te izradili preporuke za obrazovnu upisnu politiku. U preporukama je navedeno u kojim je zanimanjima potrebno povećati upisne kvote ili broj stipendija, a u kojima ih smanjiti i to za pojedine gradove i njihovu okolicu.

HZZ: Programima koji se ponavljaju na listi kroz godine treba pridati veću pažnju

– Preporuke se odnose ne samo na upis, već i na stipendiranje učenika i studenata. Budući da se neki obrazovni programi ne provode na području nekih lokalnih tržišta rada, preporuke se u njihovom slučaju odnose samo na stipendiranje učenika i studenata koji pohađaju takve programe na drugim područjima. Preporuke u pogledu studijskih programa odnose se na programe preddiplomskog studija, ali vrijede i za one programe diplomskog studija koji se na njih nastavljaju. Preporuke također vrijede i za različite dvopredmetne studije ako obuhvaćaju navedeni predmet odnosno naziv te za jednopredmetne studije širih naziva u kojima se pojavljuje navedeni naziv, stoji u uvodu preporuka.

Također, preporuke nisu kvantitativnog karaktera, odnosno u njima se ne navodi broj mjesta za koji je potrebno povećati ili smanjiti kvote. No, budući da se preporuke izrađuju svake godine, iz HZZ-a ističu kako opetovanom pojavljivanju pojedinih obrazovnih programa treba pridavati sve veću težinu i uzimati ga u obzir sve ozbiljnije
prilikom određivanja kvota ili politike stipendiranja.

Izdvojeni članak

‘Mi vama kvote, vi nama mir da radimo što želimo’: Na fakultetima ostalo skoro 10.000 praznih mjesta

U Zagrebu premalo upisanih za obrtnička zanimanja

Kada je riječ o području Grada Zagreba i Zagrebačke županije, preporuka je povećati broj upisnih mjesta u mnogim obrtničkim zanimanjima. Nedostaje tesara, armirača, fasadera, mesara, elektroinstalatera, vodoinstalatera, plinoinstalatera, pekara, automehaničara, alatničara, kuhara, konobara, slastičara, kozmetičara, dimnjačara, frizera… Kada je riječ o četverogodišnjim zanimanjima, potrebno je povećati kvote za zanimanje medicinska sestra/tehničar, dok su višak, između ostaloga, ekonomisti, poslovni tajnici, upravni referenti, veterinarski tehničari, hotelijersko-turistički tehničari.

Po pitanju kvoti i stipendija za studente, HZZ na području Zagreba i Zagrebačke županije preporučuje povećati upisna mjesta za, između ostaloga, medicinu, nastavničke smjerove matematike, fizike i kemije, biologije i kemije, same fizike, fizike i informatike, zatim logopediju, računarstvo, farmaciju. Potrebno je smanjiti kvotu na studijskim smjerovima fizioterapije, poslovne ekonomije, filozofije, arheologije, politologije i novinarstva, kineziologije…

U Splitu i okolici nedostaje brodomehaničara

Na širem području oko drugog najvećeg grada, Splita, nedostaje brodomehaničara, CNC operatera, elektroinstalatera, ali isto tako i mesara, slastičara, stolara, zidara i vodoinstalatera. Među četverogodišnjim zanimanjima trebale bi se na ovom području povećati kvote za agroturističke tehničare, farmaceutske i fizioterapeutske tehničare, medicinske sestre, web dizajnere, između ostalog. Kada je riječ o srednjoškolskim zanimanja, potrebno je smanjiti kvote za frizere, vozače, drvodjeljske tehničare, komercijaliste, upravne referent, tehničare za logistiku…

Na splitskom području potrebno je povećati broj studenata elektrotehnike, strojarstva, elektroenergetike, računovodstva, turizma, brodogradnje, računarstva, medicine, sestrinstva, fizioterapije, fizike, informatike, matematike. Trebalo bi, preporučuje HZZ, i povećati broj stipendija za one koji studiraju logopediju, psihologiju i rehabilitaciju. S druge strane, na splitskom području trebalo bi smanjiti kvote za studije kemijske tehnologije, pomorskog menadžmenta, učiteljskog studija, upravnog studija te, između ostalih managementa trgovine i turizma.

Kojih zanimanja nedostaje na području vašeg grada, a za koje bi trebalo smanjiti broj stipendija, možete vidjeti u dokumentu OVDJE.

– Promjene obrazovne upisne politike i politike stipendiranja na temelju preporuka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pridonijet će usklađivanju obrazovanja s potrebama tržišta rada odnosno umanjiti strukturnu neusklađenost između ponude rada i potražnje za radom, što je jedan od glavnih dugoročnih problema hrvatskog tržišta rada, zaključuju iz HZZ-a u svojoj publikaciji.