Pretraga

U ovoj je zemlji obrazovanje najbolje na svijetu – Hrvatska na 41. mjestu

A- A+

Legatum Institute je objavio podatke o stanju blagostanja u svijetu u osam kategorija, a po njihovim podatcima obrazovanje je najbolje u Australiji. Usporedbe radi, Hrvatska je tek na 41. mjestu.

Foto: srednja.hr

The Legatum Prosperity Index, ilitiga indeks blagostanja, proučio je 142 države u osam kategorija i objavio listu poretka. Po njihovim podatcima je Australija zasjela na tron po pitanju edukacije. Odrednice koje su uzeli u obzir po pitanju školovanja su veličina razreda, udio djevojčica s obzirom na broj dječaka, broj upisanih u srednje i više škole, percepcije koje djeca u školi usvoje te opće zadovoljstvo kvalitetom obrazovanja. Po svim ovim parametrima bismo Australiju uskoro mogli zvati zemljom znanja, ne samo klokana.

U ukupnom poretku, Australija je i dalje pri vrhu, točnije na sedmom mjestu. Na vrhu nema nekakvih iznenađenja, sjevernjaci daleko prednjače. Norveška, Švicarska i Danska su zauzele prva tri mjesta ukupnog poretka, a Hrvatska se nalazi na dalekom 53. mjestu.

Zaključci Legatum Instituta su da se svijet nalazi u trendu porasta indeksa blagostanja, no ono što za ovu godinu predstavlja neugodno iznenađenje jest smanjenje indeksa sigurnosti. Najveći razlog za to jest rast i jačanje Islamske Države te val imigranata koji je poljuljao Europu.

U videu možete pogledati najbitnije zaključke istraživanja.