Pretraga

U ovoj školi uskoro će niknuti nesvakidašnji ‘hotel’ koji će graditi učenici

‘Prirodica naša ljekarica’ naziv je projekta koji je uveden u nastavni program za učenike Osnovne škole Koprivnički Ivanec u Kunovcu. Tako će se do kraja ove nastavne godine učenici trećeg i šestog razreda s razrednicama educirati o biljkama, korisnim kukcima, gradit će uzdignute gredice u školskom vrtu, sijati i saditi začinsko i ljekovito bilje, ali i vježbati volontiranje uključivanjem svojih obitelji i članova lokalne zajednice.

Učenici Osnovne škole Koprivnički Ivanec na nastavi u sklopu projekta 'Prirodica naša ljekarica'

Učenici Osnovne škole Koprivnički Ivanec na nastavi u sklopu projekta ‘Prirodica naša ljekarica’ | Foto: OŠ Koprivnički Ivanec

U Osnovnoj školi Koprivnički Ivanec u Kunovcu uskoro će se otvoriti hotel. Ali, nije to običan hotel, nego hotel za kukce i to u njihovom školskom vrtu. Učenici trećeg i šestog razreda od početka drugog polugodišta će sa svojim razrednicima sudjelovati u projektu ‘Prirodica naša ljekarica‘.

Učenici će učiti o biljkama, korisnim kukcima, saditi, volontirati…

Tako će zasaditi i školski vrt u kojemu će ugostiti i mnoge kukce, a što će još sve raditi otkrila nam je nastavnica koja je ovu inicijativu i pokrenula.

– Učit će o biljkama, korisnim kukcima, usavršavati i financijsku pismenost budući da su za projekt ostvarili i financijsku podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, promišljat će i o poduzetnički ostvarivim idejama, gradit će uzdignute gredice, sijati i saditi začinsko i ljekovito bilje, stvarat će hotel za kukce recikliranjem, vježbati volontiranje uključivanjem svojih obitelji i članova lokalne zajednice. Također će i komunicirati s donositeljima Odluka u našoj Općini, jednostavnije rečeno, učit će kako biti aktivni članovi zajednice, rekla nam je nastavnica Hrvatskoj jezika, Renata Glavica.

U projektu će sudjelovati i obitelji učenika, kao i ljudi iz cijele općine

Ovaj projekt provodit će se kroz izvannastavne aktivnosti i sate razrednika, a krajnji cilj je da se projekt pripremi i prikaže na smotri projekata iz Građanskog odgoja i obrazovanja ‘Projekt građanin’.

– Općina kao jedinica lokalne samouprave, Udruga žena ‘Srca Kunovca’, roditelji, članovi obitelji naših učenika, učitelji i nenastavno osoblje naše škole, svi će dobiti priliku sudjelovati u zajedničkom radu i kreiranju promjena u mjestu gdje je naša škola i gdje u konačnici naši učenici i svi navedeni dionici i žive, objasnila nam je nastavnica Glavica.

Izdvojeni članak
puškar 2 sš duga resa

U ovim školama puška je školski pribor: Kad ih završite možete ići u vojsku, raditi u tvornici oružja ili otvoriti servis

‘Učenici su zaokupljeni izgledom i gradnjom uzdignutih gredica i izračunavanjem potrebnih troškova’

Voditeljica projekta ‘Prirodica naša ljekarica’ je razrednica trećeg razreda, Melany Ferčec, a uključit će se i ostali nastavnici iz drugih predmeta poput Likovne kulture, Prirode i Biologije. U projekt, u kojemu trenutno sudjeluje 16 učenika, uključit će se i lokalna zajednica, kao što je već spomenuto, a to će se odraziti i kroz suradnju lokalnih poduzetnika.

– Učenici se vesele svim aktivnostima. Najviše su trenutno zaokupljeni izgledom i gradnjom uzdignutih gredica i izračunavanjem potrebnih troškova. Do nedavno su sudjelovali u izradi prijedloga loga projekta, zanima ih što će sve sijati i saditi, na koje će sve načine ljekovito i začinsko bilje moći koristiti i slično. Veselim se još jednoj vidljivoj promjeni koja će ovim projektom nastati te tako oplemeniti sve sudionike u projektu, istaknula je nastavnica Glavica.

Izdvojeni članak

Domaćinstvo u škole mogu uvesti nastavnici samo da se malo više potrude, a za to imaju i udžbenik

‘U našoj školi postoji tradicija provođenja projekata kojima smo uspješno utjecali na višu razinu edukacije učenika’

Da su učenici zainteresirani za ovakve projekte pokazuje i činjenica da ovo nije prvi takav projekt u Osnovnoj školi Koprivnički Ivanec.

– U našoj školi postoji tradicija provođenja projekata kojima smo uspješno utjecali na višu razinu edukacije učenika u određenim područjima kao što su inkluzija, tolerancija prema različitosti, građanski odgoj i obrazovanje-tj. sudjelovanje djece i mladih kao aktivnih građana u lokalnoj zajednici, volontiranje. Iz nabrojenoga je vidljivo da je smjer ekološki prihvatljivih oblika djelovanja sam po sebi nametnuo kao tema kojom ćemo se baviti. Svojevremena ideja o formiranju školskoga vrta pretvorila se u ideju da izgradimo uzdignute gredice i hotel za kukce, poručila je nastavnica.