Pretraga

U ovim školama puška je školski pribor: Kad ih završite možete ići u vojsku, raditi u tvornici oružja ili otvoriti servis

Trogodišnje zanimanje puškar drukčije je po mnogo čemu od drugih škola. Učenici u ovim školama barataju puškom, karabinom M24, AirSoft replikama kratkog i dugog oružja. Puškar izrađuje, popravlja, ispituje i održava razne vrste pješačkog ili osobnog naoružanja, automatsko oružje te kratko i dugo vatreno oružje. U Hrvatskoj se ovaj smjer može upisati u samo dvije srednje škole s kojima smo razgovarali o ovom nesvakidašnjem zanimanju za koji je motivacija uglavnom želja za odlaskom u vojsku.

puškar 2 sš duga resa

Zanimanje puškar | foto: Srednja škola Duga Resa

Puškari provode različite operacije kako bi zaštitili oružje. Koriste se specijalnim i standardnim alatima i strojevima, provode tehničku, kemijsku i galvansku obradbu dijelova i sklopova oružja da bi povećali njegov učinak. Montiraju nišanske mehaničke, optičke i digitalne ciljnike. Uglavnom, sve što je povezano s oružjem bit je ovog zanimanja. Osim izrade i popravljanja oružja, puškari će se u tri godine školovanja dotaknuti i restauracije oružja te određivanja njihove umjetničke vrijednosti.

Vojska učenicima nudi ugovor

Jedna od dviju škola koje ima ovo zanimanje jest Srednja škola Duga Resa. Nastavnik-mentor i voditelj ovog zanimanja u toj školi, Davor Vidović, rekao je kako godišnje upisuju oko 12 učenika i učenica. To su većinom učenici, objasnio je Vidović, koji imaju lovačku tradiciju u obitelji te su odrasli uz ukućane koji su lovci. Na taj su način zavoljeli oružje te imaju određena predznanja.

– U našoj je školi puška školski pribor. Škola posjeduje karabin M24 koji je odrezan u presjeku da bi učenici mogli vidjeti kompletan mehanizam za okidanje i ležište metka. Nadalje, škola je nabavila određenu količinu AirSoft replika kratkog i dugog oružja koje koristimo u nastavi Naoružanja i Balistike te za promociju zanimanja puškar. U sastavu škole imamo moderno uređenu puškarsku radionicu u kojoj učenici prvog razreda obavljaju praktičnu nastavu i savladavaju osnove u rukovanju ručnim, strojnim i mjernim alatima, rekao nam je Vidović.

puškar SŠ Duga Resa

Zanimanje puškar | foto: Srednja škola Duga Resa

S oružjem se učenici prvi put susreću u drugom i trećem razredu kada odlaze i na praktičnu nastavu, pojasnio je Vidović, u tvornicu  gdje učenici sudjeluju u procesu montaže naoružanja te za svoj praktični rad dobivaju i novčanu naknadu. Vidoviću je važno da učenici nauče i primjenjuju četiri zlatna pravila sigurnosti rukovanja vatrenim oružjem. Nakon škole učenici ovog zanimanja svoju profesionalnu karijeru mogu nastaviti u vojsci, policiji, industriji oružja ili zaštitarstvu.

– Većinom se učenici zapošljavaju u struci na montaži kratkocijevnog i dugocijevnog naoružavanja. Oko 20 posto naših bivših učenika posao je pronašlo u sastavu Oružanih snaga RH. Naime, učenici se nerijetko nakon završetka obrazovanja dragovoljno prijave na odsluženje vojnog roka i postanu ročnici. Gotovo uvijek vojska prepozna njihovo znanje i stručnost te im obično ponudi ugovor i stalno zaposlenje kao vojnik-specijalist puškar, otkrio nam je Vidović.

Izdvojeni članak
tehnička škola čakovec

‘Učenici ostvaruju solidne plaće’: Raste interes za zanimanje CNC operatera, znate li čime se oni zapravo bave?

‘Upisuju se strastveni zaljubljenici u oružje’

Puškari također predmete izrađuju od čelika koji obrađuju zagrijavanjem, odvajanjem tokarenjem, brušenjem i glodanjem. Te dijelove spajaju mehanički, lemljenjem te autogenim i električnim zavarivanjem. Zatim na red dolaze metode antikorozivne zaštite, obično bruniranje, konzerviranje i dekonzerviranje oružja. Puškari također rekonstruiraju i održavaju trofejno te umjetnički izrađeno oružje te im mogu odrediti približnu vrijednost.

– U blizini nam se nalazi tvornica oružja te imamo izvanrednu suradnju s njom. Škola ne može materijalno, u smislu specijaliziranih strojeva i opreme, pokriti stručne zahtjeve koje iziskuje ovo zanimanje. Problemi su stalno prisutni u nabavci stručne literature i trajno onesposobljenog oružja. Određeni broj učenika i učenica su ‘vojnički tip’ osobe jer su nekima roditelji branitelji, a nekima su roditelji pripadnici Oružanih snaga. Činjenica je da učenik zanimanja puškar ima određenu prednost u vojsci nad svim ostalim zanimanjima zbog svog stručnog zvanja i vještina koje posjeduje, ali naravno samo to nije dovoljno za uspjeh. Ako se tom znanju pridoda trud i zalaganje, uspjeh je zagarantiran, rekao nam je Vidović.

elektrostrojarska obrtnička škola zagreb

Foto: Elektrostrojarska obrtnička škola Zagreb

Za puškara može se školovati i u Elektrostrojarskoj obrtničkoj školi Zagreb. Voditeljica praktične nastave u toj školi, Marijana Kirša, istaknula je za srednja.hr kako puškari također razvijaju kritički stav prema oružju i njegovoj isključivoj mirnodopskoj primjeni ili primjeni u očuvanju mira. Poželjne osobine su dobar vid, spretnost prstiju i ruku, koordinacija pokreta, barem prosječna fizička snaga i izdržljivost, koncentracija te preciznost u radu. Agresivnost je, dodala je Kirša, zapreka u odabiru ovog zanimanja. Srodna su zanimanja finomehaničar, alatničar, tokar, glodač i brusač.

– Godišnje upisujemo šest učenika, mogli bi ih upisivati i više kada bi postojala stvarna potreba za time, kada bi bilo dosta mjesta za obavljanje praktične nastave i kada bi postojale bolje mogućnosti za zapošljavanje. Upisuju se motivirani učenici, strastveni zaljubljenici u oružje. Nakon škole učenici su osposobljeni prepraviti oružje, na primjer zamjena ili izrada novog kundaka, izmjena cijevi oružja, mehanizma okidanja ili ručice zatvarača. Mogu i gravirati dijelove oružja u drvetu i metalu, kazala nam je Kirša.

Izdvojeni članak
tesar

Tesara nedostaje u cijeloj zemlji, upisivale ih samo četiri škole: ‘Moramo osvijestiti da nisu svi za gimnaziju i doktorate’

‘Učenici su svjesni opasnosti rukovanja oružjem’

Nakon ove škole učenici često odlaze na Dragovoljno vojno osposobljavanje ili se, poručila je Kirša, zaposle u manjim obrtničkim servisima oružja, u nekoj od srodnih struka na poslovima obrade metala, a manji broj otvori vlastiti servis za oružje. Za praktičnu nastavu škola ima tokarski stroj, glodalicu, bušilicu i alat za ručnu obradu. Kirša nam je kazala kako za predmet ‘Tehnologija naoružanja’ ne postoji udžbenik jer je namijenjen malom broju učenika i štampanje udžbenika nije isplativo. Stoga predmetni nastavnik ima vlastite pripreme.

– Škola ima dovoljno resursa jer dio praktične nastave učenici odrađuju u radionicama ili servisima oružja. Mogli bismo modernizirati strojnu obradu kupnjom novijeg tokarskog stroja, međutim to je preskupo i nije isplatilo, ali primili bismo donaciju nove tokarilice ili glodalice, poruča je Kirša.

Kontrolnici za kontrolu potrošnje cijevi na oružju elektrostrojarska obrtnička škola zagreb

Kontrolnici za kontrolu potrošnje cijevi na oružju | foto: Elektrostrojarska obrtnička škola Zagreb

Smjer učenici upisuju zbog želje za radom u vojsci i strasti prema oružju, a Kirša je napomenula da je ta motivacija za upis veća od domoljublja. U učionicama za zanimanje puškara većinom su muški učenici, a Kirša nam je rekla da s vremena na vrijeme upišu i poneku djevojku. Do sada su četiri učenice završile ovaj smjer, a trenutno se u prvom razredu također školuje jedna puškarica. Iz ove škole na uvid smo dobili i nekoliko završnih radova čije su teme uglavnom rastavljanje i sastavljanje nekog oružja, poput strojnica, lovačkog ili sportskog oružja.

– Često nam dolaze i učenici izvan Zagreba, pa smo tako imali učenike iz Pakraca, Jasenovca, Bjelovara i Karlovca. Svi su učenici jako zainteresirani za oružje i svjesni su opasnosti rukovanja. Upravo to prvo moraju usvojiti prije rukovanja s oružjem na praktičnoj nastavi. Učenici se ne zapošljavaju baš lako u struci, potrebe za puškarima nisu velike, a neki od završenih puškara odlučuju se na doškolovanje i promjenu zanimanja, najčešće u neko od srodnih zanimanja, zaključila je Kirša.