Pretraga

U ovoj županiji nedostaje zidara, mesara, stolara: Evo kako potiču učenike da upišu strukovne škole

Nije novost da u Hrvatskoj kronično nedostaje radnika struke, a ista situacija je i u Karlovačkoj županiji gdje nedostaje zidara, mesara, pekara, stolara, CNC operatera i još mnogih drugih deficitarnih zanimanja. Ali, na razini županije osmislili su projekt KA RADDAR kojim učenike svih razreda osnovnih škola upoznaju sa strukovnim zanimanjima i to kroz praksu kako bi sami mogli isprobati i vidjeti što im se od svega toga najviše sviđa.

Foto: Karlovačka županija | Promo

Kada dođe vrijeme za upise u srednje škole pred učenicima i njihovim roditeljima je velika odluka – koju srednju upisati? Naravno, mogućnosti najviše ovise o ocjenama, ali i o tome što se učeniku ili učenici sviđa, odnosno u kojem zanimanju bi bili dobri. Ali, učenici često ne znaju što ih uopće zanima, a kamoli u čemu su dobri. Zato se u Karlovačkoj županiji kroz projekt KA RADDAR učenicima svih razreda osnovnih škola nastoji na što bolji način predstaviti deficitarna zanimanja za koja je potrebno upisati strukovnu školu.

– Kroz interaktivne sadržaje i predavanja stručnih predavača učenici se upoznaju s deficitarnim zanimanjima. Organiziraju se posjeti, obilasci i praktični rad unutar praktikuma, posjet tvornicama, poduzetnicima i proizvodnim pogonima. Učenicima se također predstavljaju i mogućnosti prijave za stipendije za deficitarna zanimanja koje osigurava Karlovačka županija, (financiranje nastavnog materijala s pripadajućim dopunskim nastavnim sredstvima, didaktički materijal, smještaj u učeničkom domu, troškovi za prijevoz, zaštitnu radnu odjeću i obuću). Kroz Program učenici prepoznaju prednosti predstavljenih zanimanja, a osobito mogućnosti za zapošljavanje nakon školovanja, objašnjavaju nam iz Karlovačke županije.

Deficitarna zanimanja u Karlovačkoj županiji obuhvaćaju područja obrade metala, zidar, tesar…

Projekt koji je fokusiran na deficitarna strukovna zanimanja provodi se od 2022. godine, a same radionice provode se na četiri lokacije u Karlovcu i Ogulinu i to svaku drugu subotu kroz nekoliko mjeseci, a svaka radionica traje do pet školskih sati. Učenici koji su uključeni u radionice kroz plani i program prolaze sva područja rada nekog zanimanja.

– Program KA RADDAR – deficitarna zanimanja obuhvaća područja obrade metala, zidar, tesar, rukovatelj samohodnim građevinskim strojevima, keramičar-oblagač, soboslikar-ličilac-JMO, monter suhe gradnje, pekar/mesar, stolar, elektroniku, modelarstvo, strojarstvo, 3D modeliranje, CNC operatere, bravare, strojobravare, instalatere kućanskih instalacija, rekli su nam iz Županije.

I roditelji i učenici dobivaju sve potrebne informacije od obrtnika i poduzetnika, ali i srednjih škola

Kako nam kažu, učenici i roditelji dobivaju sve informacije, kao informacije iz prve ruke od strane obrtnika i poduzetnika s područja Karlovačke županije koji zapošljavaju radnike traženih struka., a u program su također uključene i srednjoškolske ustanove kroz predstavljanje svojih programa.

– U provedbi je ove godine sudjelovalo 15 osnovnih škola, od čega devet škola kojima je osnivač Karlovačka županija i 6 kojima je osnivač Grad Karlovac. Provodile su se radionice obrade metala- Mali limač, ‘Bob graditelj’, Majstor Mato, Slano i slatko, Stolar, Budi kao Tesla, Mjeri dvaput- Reži jednom, Napravi bolje, Dizajniraj, disprintaj, diskoristi, Regoč osvjetljava put, navode iz Županije.

Izdvojeni članak
učenik ispred školske ploče išarane s matematičkim formulama drži se za lice

Strukovne škole upisuju učenici s lošim ocjenama? ‘Ako se ta stigma ne promijeni, bit će još gore’

U osnovnim školama održavaju se i masovni roditeljski sastanci vezano uz upis učenika u srednje škole

Projekt kao takav svoj je početak imao 2018. kada je bio usmjeren na darovite učenike u STEM-u nakon čega je dobio certifikat te je postao dio Europske mreže za podršku darovitih. Kako se pokazao poveći interes za program koji je fokusiran na strukovna zanimanja, on će se provoditi i iduće godine.

– U nastavnoj godini 2022./2023. na radionicama je sudjelovalo 86 učenika osnovnih škola. Radionice su se odvijale u Tehničkoj školi Karlovac, Šumarskoj i drvodjeljskoj školi Karlovac, Mješovito-industrijsko obrtničkoj školi Karlovac i Zajednici tehničke kulture Karlovačke županije. Osim procesa zakonskih obveza vezano za upis u I. razred srednje škole te samog procesa upisa, u osnovnim školama na području Karlovačke županije održavaju se masovni roditeljski sastanci, a u srednjim školama organiziraju se Dani otvorenih vrata kako bi se programi približili učenicima i roditeljima, ističu iz Karlovačke županije.

Izdvojeni članak
učenici strukovnih škola, automehaničar i frizer

U strukovnim školama više neće biti predmeta Fizike, Biologije, Kemije: Donosimo detalje modularne nastave

U centru Karlovca gradi se Regionalni centar kompetentnosti

Naglasak je, kažu, na deficitarnim zanimanjima te kvalitetnijoj poveznici gospodarskog i obrazovnog sustava Karlovačke županije. Sama zanimanja se predstavljaju u suradnji s Obrtničkom komorom Karlovačke županije i HGK – Županijskom komorom Karlovac.

– Karlovačka županija od 2017. godine intenzivno provodi usklađivanje potreba tržišta rada s obrazovnim programima srednjih škola te se kontinuirano uvode novi deficitarni programi u pojedine škole. Uvode se zanimanja koja su potrebna tržištu rada, a ujedno to je i kapacitet za dolazak učenika ne samo iz naše županije, već i susjednih, rekli su nam iz Županije.

Osim ovog programa, od iznimne je važnosti i Regionalni centar kompetentnosti koji se gradi u samom centru Karlovca. Kako su nam objasnili, to će biti mjesto izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.

– Ondje će se, uz osnovnu djelatnost strukovnog obrazovanja, obavljati i strukovno osposobljavanje i usavršavanje kao i drugi oblici formalnog i neformalnog obrazovanja (učenje temeljeno na radu, natjecanja i prezentacije znanja i vještina) te druge djelatnosti koje pridonose poboljšanju kvalitete strukovnog obrazovanja i njegovoj prilagodbi potrebama gospodarstva i tržištu rada, kažu nam iz Karlovačke županije.

Izdvojeni članak
majstor automehaničar fizički rad

Mijenja se percepcija strukovnih zanimanja, neka su veoma tražena, ali velik je problem nedostatak nastavnika

Imaju i još neke programe koje provode u suradnji s drugim županijama

Dodaju kako se kod obrazovnih programa koji se moderniziraju u sklopu provedbe projekata RCK radi pretežno o programima za deficitarna zanimanja u obrazovnim podsektorima elektrotehnika i računalstvo te strojarstvo.

– Također u Karlovačkoj županiji provodi se RCK u sektoru turizma i ugostiteljstva u partnerstvu s Primorsko-goranskom županijom u Trgovačko ugostiteljskoj školi Karlovac te u poljoprivrednom sektoru u partnerstvu s Požeško-slavonskom županijom u Prirodoslovnoj školi Karlovac, poručili su iz Županije.