Pretraga

U poslu mogu uspjeti samo žene s muškim osobinama

A- A+

Stručnjaci s Tehničkog sveučilišta u Münchenu došli su do saznanja kako žene mogu imati uspješnu karijeru samo ako posjeduju muške osobine. Dok se ljubaznost kod rukovodilaca cijeni, ista osobina kod žena smatra se slabošću. Stoga svaka žena koja želi uspjeti u poslu mora biti oštra, manje se smijati i biti energičnija.

www.virtualshelley.com

Ako žene žele izgraditi uspješnu poslovnu karijeru, moraju psihički više nalikovati muškarcima, obznanili su stručnjaci s Tehničkog sveučilišta u Münchenu. Drugim riječima, ako žele napredovati u poslu, pripadnice nježnijeg spola moraju imati muške osobine poput oštrine, energičnosti, biti neljubazne i manje se smijati.

Izdvojeni članak

Pitanja koja trebate postaviti poslodavcima na razgovoru za posao

Ljubaznost kod poslovnih žena nepoželjna

Iako se posljednjih godina ide u tom smjeru da spolovi budu potpuno ravnopravni, njemački su stručnjaci istraživanjem došli do rezultata kako muškarce i žene koji se ponašaju na isti način, okolina ne prihvaća jednako. Točnije, još uvijek u društvu vladaju stereotipi vezani uz spolove, zbog čega se ljubaznost kod rukovoditelja cijeni, a kod žena se smatra slabošću.

Ljubaznost i komunikativnost kod muškaraca glase kao pozitivne osobine, dok su ženama glavna prepreka u napredovanju na poslu. Uz činjenicu da spolovi nisu jednaki u ratu, sportu ili čak intelekturalnoj sferi, očito je ista stvar vrijedi i za biznis.

Izdvojeni članak

Kako održati pozitivan stav za vrijeme traženja posla

Žene s osobinama muškaraca

Stručnjaci ističu kako žene na visokim položajima moraju imati muški model ponašanja, jer lider mora biti oštar, energičan i dominantan. Tek kad pripadnice nježnije spola preuzmu mušku ulogu i pođu igrati agresivnije, imaju šanse za napretkom u karijeri.

No, u tom slučaju postoji jedna opasnost. Šefice koje se ističu agresivnijim pristupom, nisu prihvaćene kod podređenih zaposlenica koje se prema rukovoditeljicama odnose dosta kritičnije. Zbog toga je jasno kako uspješne žene privlače više pažnje te se njihove greške smatraju većima, nego što je slučaj s muškarcima.