Pretraga

U škole uvode novu izvannastavnu aktivnost: Učenici će učiti o seksualnom zdravlju, ovisnostima, prehrani…

Iako zdravstveni odgoj u hrvatskim školama postoji još od 2013. godine, u Gradu Rijeci smatraju kako kurikulum koji se provodi kao međupredmetna nastava nije dostatan. Zato je plan u sve osnovne škole čiji je osnivač Rijeka uvesti izvannastavnu aktivnost Zdravstveni odgoj i obrazovanje. Svi nastavni materijali trebali bi biti izrađeni kroz 2023. godinu, a ideja je da izvannastavna aktivnost u škole uđe 2024.

Ilustracija: Pexels

U školama diljem Hrvatske zdravstveni odgoj provodi se kao međupredmetna tema. No, u riječke bi trebao ući i kao izvannastavna aktivnost. Takva je odluka, kažu nam u Gradu Rijeci, donesena jer je stav Grada da u 21. stoljeću obrazovanje treba nadilaziti usko sektorske ciljeve i da treba aktivno pridonijeti zdravlju i dobrobiti djece i mladih čije potrebe mentalnog, fizičkog i reproduktivnog zdravlja postaju sve evidentnije i zahtjevnije.

Nova izvannastavna aktivnost u škole bi trebala ući 2024.

Plan je uvoditi Zdravstveni odgoj i obrazovanje (ZOO) po modelu po kojem je Grad Rijeka uvodio program Građanskog odgoja i obrazovanja. Do sada je, kažu nam iz Grada Rijeke, održan veći broj konzultativnih sastanaka s relevantnim dionicima na temu izrade programa ove izvannastavne aktivnosti. Trenutno je u tijeku i dovršetak analize postojećih programa zdravstvenog odgoja u svijetu, kao i analiza potreba i stanja u Hrvatskoj.

– Nakon završetka detaljne i stručne analize, pristupit će se izradi kurikuluma na čemu će raditi odabrani relevantni stručnjaci i stručnjakinje, kao što je to bilo i kod izrade kurikuluma Građanskog odgoja i obrazovanja. Ova faza planira se započeti početkom 2023. godine. Okupljeni tim izradit će kurikulum, nastavne i ostale popratne materijale tijekom 2023. godine. Izrada kurikula ZOO-a u Gradu Rijeci odnosi se na učenike od 5. do 8. razreda, s planiranim postupnim uvođenjem, kažu nam iz Grada Rijeke.

Nakon što se izradi kurikulum i ostali materijali prema kojima će se nastava izvoditi, uslijedit će faza edukacije učiteljica i učitelja koji će provoditi ovaj program u školama.

– Ta je edukacija planirana za proljeće 2024. godine i potom kreće eksperimentalno uvođenje programa u same škole i početna evaluacija u nastavnoj godini 2024./2025., kažu iz Grada.

Izdvojeni članak

Jedna od većih županija uvodi građanski odgoj u srednje, objasnili su i kako će se predmet provoditi

Seksualno zdravlje, zdrava prehrana i prevencija ovisnosti samo su neke od tema o kojima će učenici učiti

Otkrili su nam i teme o kojima će učenici učiti u sklopu ove izvannastavne aktivnosti.

– Na temelju analize primjera iz različitih zemalja, analize hrvatskog i lokalnog konteksta okvirna područja koja bi obuhvatio kurikulum ZOO-a su: zdravlje, zdrava prehrana i tjelesna aktivnost; prevencija ovisnosti (droga, alkohol, cigarete, mobiteli/kompjuterske igrice, ovisnost o kockanju i klađenju); seksualno zdravlje, spolnost i rodna ravnopravnost; mentalno zdravlje – emocionalna i socijalna dobrobit djece i mladih i prevencija nasilja, kažu iz Grada.

Ipak, ističu za kraj, detaljna analiza i pregled još u tijeku te će se finalna kurikulumska područja odrediti po dovršetku analize stanja, u dogovoru i planiranju sa stručnjacima u svakom pojedinom području. Zbog toga je moguće očekivati i neke promjene u određenim okvirnim područjima koja će biti proširena ili produbljena.

– Također, prije donošenja odluke o područjima kurikuluma napravit će se analiza stanja i potreba učenika i roditelja riječkih osnovnih škola, zaključuju iz Grada Rijeke.