Pretraga

Učenici će na ulazu u školu morati isključiti mobitel: Za korištenje bez dozvole moguć i ukor

A- A+

Pojedini gradovi i škole u Hrvatskoj u potpunosti su proteklih mjeseci zabranile korištenje mobitela u školi, a drugi ograničavaju njihovu uporabu. Među potonjima je i OŠ Šimuna Kožičića Benje, gdje će se mobiteli isključivati po ulasku u školu, a učenici će ih moći koristiti uz dozvolu učitelja, no postoje i iznimke. Jedan od razloga je da su učenici snimali profesore i svoje vršnjake i to bez dopuštenja objavljivali na društvenim mrežama.

foto: pixabay

OŠ Šimuna Kožičića Benje na svom je Facebook profilu upozorila učenike i roditelje na dopunu kućnog reda škole, kojom je od početka veljače ograničena uporaba mobitela u školskoj zgradi.

Za korištenje mobitela bez dozvole može se dobiti opomena, pa čak i ukor

– Prije ulaska u školu učenici su dužni isključiti svoje mobitele i spremiti ih u torbe. Za vrijeme nastave mobiteli se mogu koristiti u obrazovne svrhe, uz izričitu dozvolu učitelja. Iznimka su učenici s poteškoćama u razvoju, dijabetičari koji koriste mobilne aplikacije. Korištenje mobitela bez dozvole sankcionirat će se pedagoškim mjerama. Molimo učenike da se pridržavaju ovih pravila, naveli su iz škole.

Ravnatelj škole Dražen Adžić za portal antenazadar.hr malo je detaljnije objasnio o čemu je riječ. Zabrana je u Kućnom redu škole postojala i ranije, ali sada je malo bolje definirana. Jasnije je, navodi, da se mobitel zapravo u školskoj zgradi ne smije koristiti nikad.

– Prvi put kad se oduzme idu pedagoške mjere – dolazi roditelj, a kad je drugi put onda već ide opomena pisana, a treći put to više ne bi bilo, ‘ajmo reći, slučajno i onda bi zapravo išla pedagoška mjera ili ukora ili tako nešto, ako bi se to ponavljalo, rekao je Adžić za antenazadar.hr.

Izdvojeni članak
Jana Šimon

Psihologinja o potezu gradova i škola: ‘Potpuna zabrana korištenja mobitela nije nužno najbolje rješenje’

Snimke na kojima su učenici i profesori bez dozvole su završavali na društvenim mrežama

No, učenicima i profesorima su dali slobodu da se mobitel koristi kod, primjerice, rješavanja kvizova ili obavljanja drugi radnji u obrazovne svrhe.

– Jedan do razloga zašto smo krenuli prema ovoj mjeri malo detaljnije zato što u zadnje vrijeme dosta učenika zna koristiti mobitel za snimanje drugih učenika ili profesora i to izlazi na društvenim mrežama, a onda kud i kamo su teže posljedice za učenike, onda idu puno veće mjere, da ne kažem da se u tom slučaju može i policija uplesti. Mi zapravo na ovaj način čuvamo učenike da ne bi došli u tu situaciju da koriste mobitel za nešto što nije uopće ni mjesto ni vrijeme u našoj zgradi. Zato je to jednoglasno doneseno na svim tijelima škole, kako na učiteljskom vijeću tako i na vijeću roditelja i na školskom odboru, rekao je ravnatelj Adžić za antenazadar.hr.

Izdvojeni članak

Učenici ove škole u Hrvatskoj ne smiju koristiti mobitel niti na odmorima: ‘To je za dobrobit djece’

Potpuna zabrana nije najbolje rješenje

Ovo nije izolirani slučaj u Hrvatskoj. Po uzoru na neke europske zemlje, neki su naši gradovi, među kojima i dva veća – Rijeka i Split, odlučili djelomično ili u potpunosti zabraniti korištenje mobitela u školama. Prema nedavno objavljenim rezultatima istraživanja Instituta za društvena istraživanja (IDI), oko polovice učenika petih razreda podržava zabranu mobitela u školama, dok se sedmaši takvoj zabrani uglavnom protive.

Jana Šimon, psihologinja i asistentica na Institutu za srednja.hr je krajem prošle godine rekla da potpuna zabrana korištenja mobitela u školama nije nužno najbolje rješenje. Iz psihološke perspektive, naglašava, zabrane kao oblik kazne često ne funkcioniraju već rezultiraju još većom prisutnošću zabranjenog ponašanja.