Pretraga

Učenici ove škole u Hrvatskoj ne smiju koristiti mobitel niti na odmorima: ‘To je za dobrobit djece’

A- A+

I dok su već neke škole u Hrvatskoj, ali i izvan nje, uvele pravilo da se mobiteli ne smiju koristiti za vrijeme nastave niti za vrijeme odmora, to se pravilo odnedavno uvelo i u Osnovnu školu Monte Zaro u Puli. I to nije jedina škola na pulskom području koja je uvela to pravilo, a ako se učenike na hodniku ulovi s mobitelom u rukama, učitelji imaju pravo oduzeti im ga i mogu ga dobiti jedino ako roditelj dođe u školu.

Foto: srednja.hr | Unsplash

Dvije godine bilo je potrebno da se u Osnovnoj školi Monte Zaro u Puli u potpunosti zabrani korištenje mobitela za vrijeme boravka u školi. Toj odluci prethodio je niz situacija da bi se u kućni red škole uvelo pravilo da se od 18. siječnja ove godine mobiteli ne smiju koristiti na nastavi niti na odmorima, piše Glas Istre.

– Učiteljsko vijeće je uočilo da djeca manje komuniciraju, a osim toga, neki su svojim ponašanjem smetali i na nastavi. Nakon prijedloga Učiteljskog vijeća, sve se našlo na Vijeću roditelja, a oni su dali pozitivno mišljenje, kao i Školski odbor. Na koncu smo na Učeničkom vijeću objasnili razloge ovakve odluke, a ona neće prouzročiti nikakve probleme. Svi u školi imamo telefone, službene i privatne, za bilo što, što treba, uvijek se može reagirati i nazvati, objasnila je ravnateljica škole Branka Sironić Buić za Glas Istre.

Izdvojeni članak

U pojedinim hrvatskim školama mobitel se ne smije koristiti niti pod odmorom, a zbog kršenja tog pravila može se dobiti i ukor

Ako ih učitelji na hodniku za vrijeme odmora ulove s mobitelom, imaju pravo oduzeti im ga, a natrag ga mogu dobiti jedino ako roditelj dođe po mobitel u školu.

– Djeca, naravno, u školi prema potrebi koriste i tablete, a zagovornici smo toga da djeca u školi trebaju biti u kontroliranim uvjetima da nam se ne bi događale neželjene situacije, ali i da bi se oni fokusirali na nastavu te usmjerili na osobe: učitelje, svoje školske kolege i s njima redovito komunicirali, bez ikakvih ometanja. Naravno da bi djeca, da im se dopusti, stalno gledala u mobitel, ali mi smo ljudska bića koja moramo komunicirati. S ovime samo donosimo novu stavku u našem Kućnom redu, a sve što radimo, radimo za dobrobit djece, rekla je ravnateljica Sironić Buić za Glas Istre.

Ova škola nije jedina na pulskom području koja je uvela ovakvo pravilo ili pravilo da se mobitel ne smije koristiti na nastavi, ali na odmorima može, već jedno od tih mjera primjenjuju i Osnovna škola Stoja, Osnovna škola Šijana i Osnovna škola Vidikovac, prenosi Glas Istre.