Pretraga

Učenici koji upišu ovih 25 zanimanja mogu dobiti stipendiju od 39.000 kuna

A- A+

Vrijeme je upisa u srednje škole, a jedna od mjera kojima se nastoji potaknuti učenike na upis strukovnih škola su stipendije. Grad Zagreb već je objavio popis deficitarnih smjerova čiji će učenici sljedeće školske godine moći konkurirati za stipendiju za deficitarna obrtnička zanimanja. U trogodišnjem razdoblju stipendist će dobiti 39.000 kuna.

Foto: Srednja.hr

Grad Zagreb i u sljedećoj će školskoj godini dodjeljivati stipendije srednjoškolcima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva.  Stipendija se dodjeljuje kroz deset mjeseci školske godine i za učenike prvih razreda iznosi 1.000 kuna, drugih 1.300, a za učenike trećih razreda 1.600 kuna mjesečno. Riječ je, dakle, o ukupno 39.000 kuna za sve tri godine školovanja. Listu srednjoškolskih smjerova čiji će učenici moći konkurirati za ovu stipendiju u školskoj godini 2019./2020. Grad Zagreb već je objavio.

Izdvojeni članak
stipendije

Stipendija za učenike obrtničkih škola raste s 9.000 na 18.000 kuna

Riječ je o sljedećih 25 deficitarnih zanimanja: alatničar, armirač, autolakirer, autolimar, bravar, dimnjačar, elektroinstalater, elektroničar-mehaničar, fasader, instalater kućnih instalacija, kemijski čistač, keramičar – oblagač, krojač, krovopokrivač i izolater, ličilac – soboslikar, mesar, monter suhe gradnje, pekar, plinoinstalater, podopolagač, staklar, tesar, tokar, vodoinstalater i zidar.

Kriterija za dodjelu ove stipendije Grada Zagreba dosadašnjih godina bilo je svega nekoliko: u obzir se uzima uspjeh u sedmom i osmom razredu osnovne škole, postignuti izvannastavni i izvanškolski rezultati tijekom osnovnog školovanja te socijalni status i druge socijalne prilike u obitelji kandidata.

Nakon završetka školovanja stipendist je dužan raditi na području Grada Zagreba odnosno, uz suglasnost davatelja stipendije na području Hrvatske, najmanje onoliko vremena koliko je primao stipendiju. Učenici koji bez opravdanog razloga ne završe razred za koji se prima stipendija, odbiju ponuđeno zaposlenje, jednostrano raskinete radni odnos ili u roku Gradu ne dostavite podatke o tijeku školovanja i o zaposlenju, stipendiju moraju vratiti.

Napomenimo za kraj kako će i sljedeće godine učenici koji se školuju za obrtnička zanimanja moći konkurirati i za stipendiju koju dodjeljuje Ministarstvo gospodarstva. Prethodnih godina ta je stipendija iznosila 9.000 kuna godišnje, a u sljedeće tri školske godine – 2019./2020., 2020./2021. i 2021./2022., iznosit će duplo više, čak 18.000 kuna!

Natječaj i javni poziv kroz koji se dodjeljuju spomenute dvije stipendije prethodnih su se godina raspisivali početkom ili u tijeku školske godine.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [259.82 KB]


Svoje bodove za upis željene srednje škole možete izračunati uz pomoć našeg kalkulatora bodova. Novosti vezane uz upise u srednje čitajte ovdje, a možete nas pratiti i na Instagram profilu @upisi_u_srednje.