Pretraga

Stipendija za učenike obrtničkih škola raste s 9.000 na 18.000 kuna

A- A+

Upisne preporuke koje za svaku školsku godinu izdaje Hrvatski zavod za zapošljavanje pokazuju kako našem tržištu kronično nedostaje radnika obrtničkih zanimanja. Učenici koji odluče upisati obrtničke škole za neka od najtraženijih zanimanja mogu se prijaviti na poziv i ostvariti pravo na stipendije Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Od iduće se godine iznos ove stipendije drastično povećava, najavio je to ministar Darko Horvat.

Foto: Srednja.hr

Stipendija Ministarstva gospodarstva za deficitarna obrtnička zanimanja trenutno na godišnjoj razini iznose 9.000 kuna po učeniku, odnosno 750 kuna za 12 mjeseci školske godine.

Umjesto 9.000, učenici će dobivati 18.000 kuna

Izdvojeni članak

Objavljena imena dobitnika stipendije od 9.600 kuna koju dodjeljuje Sveučilište u Splitu

Kako je u ponedjeljak izjavio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Darko Horvat, nagodinu će iznos ove stipendije porasti za 100%.

– Mogu već sada najaviti kako 5. ožujka potpisujemo ugovore s više od 3.000 stipendista, a iznos stipendija od iduće školske godine podižemo s 9.000 kuna na 18.000 kuna. Uz to, porasti će i potpore tvrtkama koje se odluče na korištenje ove mjere, kao i naknade za mentore, kazao je ministar Horvat.

Podsjetimo, javni poziv Ministarstva za dodjelu stipendija za deficitarna obrtnička zanimanja bio je otvoren od 1. rujna do 19. listopada prošle godine. Zanimanja koju su projektom određena kao deficitarna su: autolakirer, autolimar, automehatroničar, bravar, dimnjačar, elektroinstalater, fasader, galanterist, instalater grijanja i klimatizacije, limar, instalater kućnih instalacija, konobar, krojač, krovopokrivač, kuhar, mesar, obućar, pekar, plinoinstalater, slastičar, soboslikar-ličilac, stolar, strojobravar, tesar, tokar, vodoinstalater i zidar.

Uručeni ugovori za potpore poduzetnicima i obrtnicima

Izdvojeni članak
stipendije

Dijele se studentske stipendije od 3.000 kuna mjesečno: Doznajte koji su uvjeti HNB-a

Vijest o povećanju iznosa stipendije stiže nakon jučerašnje dodjele ugovora poduzetnicima i obrtnicima, kojih je u sklopu projekta ‘Naukovanje za obrtnička zanimanja‘ uručeno gotovo 100 od sveukupno 190. Potpore se dodjeljuju za poticanje gospodarskih subjekata za primanje učenika na naukovanje.

Ovaj projekt, priopćili su iz Ministarstva, jedna je od dvije aktivnosti koje se provode već treću godinu zaredom unutar šireg projekta Poticanja obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja, čija je ukupna vrijednost 67,8 milijuna kuna.

Iznos potpore koja se ostvaruje putem ovog projekta kreće se od 15.000 do 150.000 kuna. Pomoću dobivenih sredstava sufinancira se 80% iznosa za nagrade koju su gospodarski subjekti obvezni isplaćivati učenicima za vrijeme provedeno na naukovanju, kao i nagrade mentoru koje se kreću do maksimalnih 75.000 kuna.

Iz Ministarstva ističu kako se je u posljednjih nekoliko godina povećao broj spomenutih potpora. U 2016. godini dodijeljene su 34 potpore u iznosu od 2,1 milijuna kuna, godinu kasnije 98 potpora u iznosu 5,5 milijuna. Za 2018. godinu ta je brojka narasla na 10,5 milijuna kuna i 190 potpora.