Pretraga

Učenici žele modernije obrazovanje: ‘U školi smo učili ono što se učilo prije 40 godina’

Na našoj konferenciji Obrazovanje na prekretnici, osim nastavnika, profesora i znanstvenih stručnjaka ugostili smo i učenike. Jedna od njih je bila i slastičarka Marija Prša i ovogodišnja stipendistica Raise the bar projekta koji organizira Coca-Cola HBC Adria. Na panelu ‘Može li škola riješiti izazove ugostiteljstva?’ ispričala je kako je izgledalo njezino školovanje za slastičara i što bi se u tom dijelu obrazovanja trebalo promijeniti.

Marija Prša, slastičarka na panelu konferencije portala srednja.hr Obrazovanje na prekretnici | Foto: Niko Goga

U istraživanju koje je provela Coca-Cola HBC Adria u suradnji s agencijom Ipsos Puls sudjelovali su učenici, profesori i ravnatelji ugostiteljskih škola kako bi saznali što oni sami misle o školskom programu i što bi se moglo popraviti. Rezultati istraživanja predstavljeni su i na našoj konferenciji Obrazovanje na prekretnici održano 7. studenog 2022. godine i to na panelu ‘Može li škola riješiti izazove ugostiteljstva?’.

‘Vidi se nedostatak modernog znanja profesora’

Na panelu je sudjelovala i učenica Marija Prša koja se školuje za slastičarku i koja je ujedno ovogodišnja stipendistica Coca-Cola HBC Adria projekta Raise the bar.

–  Što se tiče sadržaja u školi mogu vam reći iz iskustva da jako malo priprema učenike za daljnji rad u ovoj struci što se tiče posla. Vidi se nedostatak modernog znanja profesora, rekla je Marija.

@srednja_hr Učenici su rekli – nastavnicima nedostaje modernijeg znanja! Istraživanje o tome je napravila Coca-Cola HBC Hrvatska, a rezultate su predstavili na konferenciji Obrazovanje na prekretnici. O čemu se još pričalo na panelu ‘Može li škola riješiti probleme ugostiteljstva? Raise the bar’ čitajte preko linka u opisu profila! 👆🏻 #cocacolahbcadria #cocacolahbchrvatska #raisethebar #srednjahr #justsrednjathings #obrazovanje #ugostiteljska #obrazovanjenaprekretnici #hrvatska ♬ Chill Vibes – Tollan Kim

‘Mi smo u školi učili ono što su oni učili prije 40 godina’

Dodala je kako ne želi uvrijediti nastavnike, ali iz svojeg je iskustva osjetila kako je to kada nastavnik nema modernog znanja koja bi prenio na novije generacije učenike.

– Moja nastavnica struke je bila pred penziju i ona je radila cijeli život kao nastavnica i nije znala primijeniti modernije načine slastičarstva koji su danas u trendu, nego smo mi u školi onda učili ono što su oni učili prije 40 godina. Tako da mislim da je definitivno potrebno više znanja i više pripreme i da se pomakne na moderno nešto više, poručila je Marija.

Cijelu panel raspravu možete pogledati u videu.


Portal srednja.hr održao je konferenciju Obrazovanje na prekretnici. Događaj se održao 7. studenog, a kroz sedam panela i četiri predavanja govorili smo o aktualnim izazovima pred kojima se obrazovni sustav nalazi. Više o konferenciji možete pročitati u rubrici Obrazovanje na prekretnici. Pretplatnici portala srednja.hr, bilo mjesečni ili godišnji, cijelu konferenciju još uvijek mogu pogledati online. Kako biste pogledali snimke s konferencije, pretplatite se putem ove poveznice i postanite dio naše zajednice. Snimke će biti vidljive u rubrici srednja.hr+. O svim pogodnostima pretplate pročitajte ovdje.