Pretraga

Učenički domovi odmjeravaju snage: U Varaždinu se održala velika ‘Domijada’

A- A+

Učenički domovi iz sedam županija okupili su se na 47. Domijadi sjeverne Hrvatske u Varaždinu. Natjecanje obuhvaća kulturu i sport te se održava na osam lokacija diljem grada. Sve skupa, u natjecanju je sudjelovalo 450 učenika iz 11 učeničkih domova. Sjajna je to prilika i za stjecanje novih prijateljstava te povezivanja s vršnjacima.

Među brojnim natjecanjima za učenike postoje i oni rezervirani za stanovnike učeničkih domova. Jedan primjer takvih natjecanja je i Domijada sjeverne Hrvatske u kojoj se učenički domovi ove regije natječu u sportu i kulturi. Ove godine se ovo natjecanje održava po 47. put pod domaćinstvom Učeničkog doma Varaždin.

Sedam županija, 11 učeničkih domova, 450 učenika

– Na Domijadi za regiju sjever sudjeluje 450 učenika iz 11 učeničkih doma iz sedam županija, a natječu se u šest različitih sportova, u likovnom stvaralaštvu te u glazbeno-scenskom i filmskom stvaralaštvu. Natjecanja se održavaju na osam lokacija, u tri srednje škole, Areni Varaždin i u Graberju, pa zahvaljujem Varaždinskoj županiji na podršci, kao i Gradu Varaždinu. Najbolji, najspretniji, najkreativniji i najsretniji će izboriti nastup na državnoj Domijadi, koja će biti održana od 6. do 8. svibnja u Rovinju, pojasnila je Katarina Vusić, ravnateljica Učeničkog doma Varaždin.

Natjecanje je u subotu je otvorila zamjenica varaždinskog župana, Silvija Zagorec. Prisjetila se kako se ova manifestacija održava od 1975. godine, Ocijenila je to pokazateljem ‘pola stoljeća želje da se djeca iz svih krajeva Hrvatske druže, upoznaju i natječu u onome što posebno vole, ali rekla bih, najvažnije je da ostvare poznanstva pa i prijateljstva za cijeli život’.

– U vrijeme odrastanja zasigurno nije lako preseliti se u drugi grad, no niz je učenika koji u vrijeme svojeg srednjoškolskog obrazovanja žive u učeničkim domovima. Zato je važna uloga ravnateljice te cijele uprave i zaposlenika doma, pa i Županije kao osnivača. Varaždinska županija kao osnivač kontinuirano ulaže u Učenički dom Varaždin, a prošle godine je u potpunosti rekonstruiran restoran, za što je iz županijskog proračuna izdvojeno gotovo 48.000 eura. Takvim ulaganjima u dom osiguravamo sigurno mjesto za rast, učenje i druženje, dok su događaji poput Domijade prilika da učenike naučimo kako se nositi s pobjedama, nastupima, ali i porazima, poručila je Zagorec.

Izdvojeni članak
soba s dva kreveta na kat

Rad u učeničkim domovima sve je zahtjevniji: ‘Važno je stalno prilagođavati pedagoške metode’

Od likovne umjetnosti do glazbe i filma: Učenici svirali himnu u vlastitom aranžmanu

Na učenike tijekom ovih aktivnosti paze studenti sestrinstva Sveučilišta Sjever te članovi Crvenog križa u Varaždinu. Srednja strukovna škola Varaždin, osigurala je prostorije za natjecanje u likovnom stvaralaštvu. U prostorijama HNK Varaždin, došli su učenici koji se natječu u glazbeno-scenskom i filmskom stvaralaštvu, dok su se sportske kategorije podijelile između šest lokacija.

Tako su se učenici zainteresirani za stolni tenis, badminton, košarku, odbojku, nogomet i šah raspodijelili u dvoren Prve i Druge gimnazije, Gospodarske i Elektrostrojarske škole, u dvoranu Graberje te u Arenu Varaždin.

Izdvojeni članak
goruća šibica

Požar u kojemu je poginulo 19 učenika izazvala učenica: Naljutila se jer su joj oduzeli mobitel

Pored Učeničkog doma Varaždin, svoje snage su odmjerili korisnici Učeničkog doma Srednje škole u Maruševcu s pravom javnosti, i učenici iz domova iz Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije.

Na otvorenju Domijade, stanari Učeničkog doma Varaždin te učenici Glazbene škole u Varaždinu su u vlastitom aranžmanu izveli hrvatsku kimnu. Iz glazbene škole su sudjelovali Marija Klara Hodić i Emanuel Kontrec.