Pretraga

Učeničkoj zadruzi iz Slavonije stigao silos za heljdu i pir: Radit će brašna i pekarske proizvode

A- A+

Poljoprivredno-prehrambenoj školi Požega dodijeljen je silos kao rezultat uspješnog provođenja projekta ‘Pogled na zdraviju budućnost kroz razvoj zdravih žitarica’. Projekt je prijavila voditeljica Učeničke zadruge Ratarnica, profesorica Mirela Višaticki, a dodala je kako je ovo priznanje rada čitave zadruge. Rekla je kako je od dobivenih sredstava kupljeno posebno spremište, odnosno silos za pir i heljdu, uz pomoć kojeg će se proizvoditi razna brašna i pekarski proizvodi.

Učeničkoj zadruzi Ratarnica pri Poljoprivredno-prehrambenoj školi Požega dodijeljen je silos kao rezultat uspješne realizacije projekta pod nazivom ‘Pogled na zdraviju budućnost kroz lupu zajedništva i razvoj zdravih žitarica’. Ovo značajno postignuće obogatilo je njihovu opremu i omogućilo daljnji razvoj projekata.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo je financiranje ovog projekta s iznosom od 3.000 eura, što je bio ključni poticaj za ostvarenje vizije Učeničke zadruge. Projekt je rezultat inicijative voditeljice Učeničke zadruge, Mirele Višaticki, koja je istaknula kako će se kroz projektne aktivnosti ponovno obaviti sjetva pira i heljde na jednom hektaru ratarskih površina Škole te će se educirati učenike o posijanim žitaricama kao i mogućnostima njihove upotrebe u zdravoj prehrani.

Izdvojeni članak

Učenici kroz praksu sve sami uzgajaju i proizvode: ‘Nema straha za opstanak poljoprivrede u Slavoniji’

Jedan od ključnih elemenata projekta je nabavka silosa za pšenicu i heljdu, što će omogućiti Učeničkoj zadruzi proizvodnju brašna i pekarskih proizvoda. Kako navode iz škole, ova investicija nije samo korak naprijed u proizvodnji, već i u suradnji među različitim strukovnim programima unutar škole.

Profesorica Višaticki izrazila je zadovoljstvo pristiglim silosom, naglasivši kako je to priznanje rada čitave Učeničke zadruge Ratarnica. Njihov prošlogodišnji uspjeh, koji je rezultirao nabavkom mlina za heljdu, postavio je visoke standarde za buduće projekte. Vjeruje da će suradnjom s učenicima i učenicama i dalje ostvarivati planove projekta te doprinijeti obnovi uzgoja ‘zaboravljenih’ vrsta žitarica na poljima Slavonije.