Pretraga

Učenici kroz praksu sve sami uzgajaju i proizvode: ‘Nema straha za opstanak poljoprivrede u Slavoniji’

A- A+

Učenici Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci kroz svoju praktičnu nastavu odrađuju u oglednom vrtu škole gdje uzgajaju povrće i voće koje na kraju pretvaraju u gotove proizvode poput soka i čipsa od jabuke. Uz njih učenici rade i pekarske proizvode te cvjećarske aranžmane, a neke od tih proizvoda uče i kako prodati na tržištu. Na taj ih se način, kaže ravnateljica, priprema da budu konkurentni na tržištu, ali i nastoji ih se zadržati u Slavoniji.

Foto: Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci

Kod strukovnih srednjih škola, osim teorijskog dijela gradiva bitna je i dobra praksa za vrijeme školovanja. To su vrlo ozbiljno shvatili u Poljoprivrednoj šumarskoj školi Vinkovci koja je 2018. godine imenovana Regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru poljoprivrede.

– Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci, srednja je strukovna škola koja obrazuje učenike, za potrebe Vukovarsko-srijemske županije i šire, u području poljoprivrede, šumarstva, prehrane i poljoprivredne mehanizacije. U okviru četverogodišnjih i trogodišnjih obrazovnih programa za zanimanja agrotehničar, poljoprivredni tehničar fitofarmaceut, šumarski tehničar, mesar, pekar, cvjećar, mehaničar poljoprivredne mehanizacije, pomoćni pekar i pomoćni vrtlar, učenici naše škole stječu sve potrebne kompetencije kojima uspješno konkuriraju na tržištu rada, rekla je ravnateljica Ružica Zucić.

Učenici u vrtu škole uzgajaju povrće, voće…

Poseban naglasak stavlja na vježbe koje učenici dobrim dijelom obavljaju u oglednom vrtu i na školskom dobru uz vodstvo nastavnika struke i suradnika u nastavi.

– U oglednom vrtu škole učenici imaju priliku steći potrebna znanja i vještine u proizvodnji povrća i cvijeća, u školskom voćnjaku i šumarskom arboretumu uče o uzgoju voća te drvenastih vrsta bilja, u mehaničkoj radionici učenici, uz svoje nastavnike, servisiraju školsku mehanizaciju, u školskom praktikumu za pekarstvo nastaju ukusni pekarski proizvodi, a u praktikumu za cvjećarstvo kreativni cvjetni aranžmani, objasnil aje ravnateljica.

Uz to, u školi djeluje i Učenička zadruga ‘Agro’ gdje učenici kroz rad u pet sekcija osmišljavaju rad, proizvode različite proizvode i pronalaze tržište i prodaju proizvode zadruge.

– Škola posjeduje voćnjak površine oko 2 ha, gdje su zastupljene različite vrste voća: jabuka, kruška, trešnja, šljiva i marelica. Voćnjak je opremljen sustavom navodnjavanja i mrežom protiv tuče, služi uglavnom za edukaciju učenika iz područja voćarstva. U voćnjaku je zastupljen i dio uzgoja autohtonih sorti voća.
Proizvodi iz voćnjaka i povrtnjaka uglavnom su sirovina za proizvode učeničke zadruge, od jabuka proizvode čips u vlastitoj sušari za voće, pekmez od jabuka, jabučni ocat te proizvode jabuke za preradu u jabučni sok. Od šljiva proizvode suhe šljive i pekmez. Od marelica pekmez i sušene marelice, a slatke plodove trešanja plasiraju svježe na tržište, nabrojala je ravnateljica Zucić.

Izdvojeni članak

[FOTO] Vjerovali ili ne – ovo je prizor iz jedne škole: Učenici proizveli teglice ‘ljute šokice’

Cvjetni aranžmani, koji proizvod eučenici, krase hodnike škole

Osim toga, na poljoprivrednim površinama uzgajaju se i ratarske i povrtlarske kulture poput žitarica, uljarica, kupusa, cvjetača i boba, a veći dio površina opremljen je sustavom za navodnjavanje.

– Učenicima je u školi omogućeno i stjecanje znanja i vještina iz uzgoja u zaštićenom prostoru i to u dva plastenika, površine po 800 m2, gdje se kroz program praktične nastave i vježbi stječe znanje iz proizvodnje presadnica cvijeća i povrća kao i hidroponski uzgoj povrća. Učenici zanimanja cvjećar svoju kreativnost i umijeće iskazuju kroz izradu prigodnih aranžmana koji krase prostore škole, a kroz rad u učeničkoj zadruzi pojavljuju se i na tržištu i sajmovima i slično, pojasnil aje ravnateljica.

‘Kroz vježbe učenici osmišljavaju izgled i pakiranje proizvoda te pronalaze kanale prodaje’

Učenici uz stručno vodstvo nastavnika izrađuju i različite proizvode koji su prepoznatljivi na tržištu i sajmovima učeničkih zadruga, a to su stvari poput sapuna i kozmetike od aromatičnog bilja iz vlastite proizvodnje.

– Učenici tijekom obrazovanja kroz vježbe iz modula tržišta i marketinga osmišljavaju izgled i pakiranje proizvoda te pronalaze kanale prodaje. Dio proizvoda prodaju na kućnom pragu, a dio proizvode za ugovorenog kupca. Sredstva ostvarena prodajom proizvoda uglavnom se ulažu u poboljšanje rada zadruge.
Interes građana za naše je proizvode iznimno velik što nas osobito raduje jer to znači da proizvodimo kvalitetno, rekla je ravnateljica Zucić.

Izdvojeni članak

[FOTO] Ova škola super se snašla: Hrvatski imaju pod vrbom, a neke predmete i u vinogradu

‘Nema straha za opstanak poljoprivrede u Slavoniji’

Upravo kroz ovakvu praktičnu nastavu učenici stječu potrebna znanja, vještine i kompetencije kojima će u budućnosti konkurirati na tržištu rada, a omogućavaju im i uspješan rad na vlastitim poljoprivrednim gospodarstvima nakon završene škole.

– Veliki broj naših učenika svoju budućnost vidi u poljoprivredi i poljoprivrednoj proizvodnji stoga nema straha za opstanak poljoprivrede u Slavoniji. Budući da mnogi učenici dolaze iz obitelji koje se već bave poljoprivredom, njihov je plan nastaviti baviti se poljoprivredom na obiteljskim gospodarstvima ili osnovati vlastita poljoprivredna gospodarstva, poručila je ravnateljica.