Pretraga

Učenik Pavle pročitao Povelju o sigurnosti djece na internetu i oduševio direktorice HT-a, VIP-a i Tele2

A- A+

Zamislite, u prostoriji tri direktorice korporativnih korporacija iz HT-a, VIP-a i Tele2, a sve osvoji učenik Pavle. Danas su spomenuti teleoperateri potpisali hvalevrijednu Povelju o sigurnosti djece na internetu u Hrvatskoj, a glavna zvijezda bio je učenik Pavle iz Osnovne škole Retkovec gdje se potpisivanje dogodilo. Pavle je vrlo smireno i  odličnom dikcijom pročitao Povelju, za što ga je publika nagradila gromoglasnim aplauzom, a njega natjeralo u suze. Takav iskreni potez hrabrog mladića samo je dodatno razgalio publiku koja ga je još nekoliko puta ohrabrila aplauzom, a on je morao uzeti time out izvan prostorije da se malo smiri. Nakon samog potpisivanja, Pavle je bio glavna zvijezda među direktoricama, profesorima, učenicima i drugim medijima. Povelja je s njegovim ozbiljnim, ali i emotivnim pristupom dobila na dodatnoj snazi.

Učenik Pavle

Povodom obilježavanja Dana sigurnijeg interneta, Safer Internet day koji se obilježava u cijelom svijetu, tri mobilna operatora, HAKOM, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu te Centar za sigurniji Internet uz podršku Ureda pravobraniteljice za djecu potpisali su prvu Povelju o sigurnosti djece na internetu u Hrvatskoj. Sama Povelja će uskoro biti objavljena i dostupna javnosti.

Dan sigurnijeg interneta se organizira u sklopu sklopu projekta sufinanciranog od strane Europske unije, „Safer Internet Center Croatia: Making Internet a good and safe place“ (2015-HR-IA-0013), kojeg provodi Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u suradnji s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti Osijek, Gradom Osijekom i Vipnetom uz potporu Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Tijekom konferencije predstavljeni su detalji obilježavanja Dana sigurnijeg interneta u kojeg je ove godine uključeno više od 130 država svijeta te više od 360 organizacija iz cijele Hrvatske i poruka podrške obilježavanju iz Facebook-a, kao i brošura za djecu i roditelje u školskoj godini 2017./2018., koja se tiska i dostavlja u sve osnovne škole za učenike petih razreda.

Ispred Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, doc. dr. sc. Tena Velki, predstavila je rezultate istraživanja u kojem je sudjelovalo preko 3000 srednjoškolaca iz cijele Hrvatske. Rezultati ukazuju na zabrinjavajuće ponašanje i znanje mladih korisnika informacijskih sustava. Čak 31% učenika svojevoljno su napisali svoju lozinku koju koriste za privatni mail. Na cjelokupnom nacionalnom uzorku prosječno rizično ponašanje učenika kao računalnih korisnika procjenjeno je visoko rizičnim (4 od 5), dok je znanje procjenjeno tek kao prosječno (3 od 5).

Cilj javnog potpisivanja Povelje o sigurnosti djece na internetu, između Vipneta, Hrvatskog telekoma, Tele2, HAKOM-a, Centra za sigurniji Internet i Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, je podizanje svijesti javnosti i roditelja o ovoj važnoj temi, a istovremeno pokazivanje odlučnosti i spremnosti na sudjelovanje u stvaranju boljeg i sigurnijeg okruženja za djecu na internetu te promicanju zaštite djece i mladih.

Iznimno je važno da djeca od svog prvog susreta s internetom osim svih prednosti koje donosi, dobivaju i informacije o potencijalnim opasnostima u digitalnom svijetu.  Zajedno i sustavno,  ponajviše kroz edukacije,  trebamo stvarati sigurnije okruženje za djecu na internetu. U taj proces  moraju biti uključeni i roditelji, koji trebaju dobiti potrebne informacije kako bi kroz dijalog sa svojom djecom kojima je internet generacijski prirodnije okruženje nego njima, mogli pomoći da se bolje snađu u online okruženju. Sa Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu surađujemo od 2016. godine. U studenom prošle godine predstavili smo zajedno aplikaciju netHELP koja nudi mogućnost anonimne prijave nasilja na internetu i razgovor ili chat sa stručnjacima u realnom vremenu a koju smo predinstalirali na nekoliko modela mobilnih uređaja u prepaid ponudi. Pomogli smo opremiti zagrebački Centar za sigurniji internet koji zajedno želimo pretvoriti u središnje mjesto za sva pitanja o sigurnosti djece na internetu i za usvajanje novih znanja iz digitalnog svijeta.  Vipnetovci su kao volonteri vodili dio dosad održanih edukacija i radionica u Centru o sigurnom korištenju interneta za osnovnoškolce te edukativne radionice digitalne pismenosti za osobe treće životne dobi. Kako bi obilježili Dan sigurnijeg interneta u Vipnetu, u suradnji s CNZD-om, ovaj tjedan za naše Vipovce i njihovu djecu organiziramo edukacije o sigurnijoj i odgovornijoj upotrebi online tehnologija i mobilnih uređaja.  – izjavila je Martina Rizman matić, direktorica Korporativnih komunikacija Vipneta.

Potpisnici Povelje i Pavle

„Hrvatski Telekom kao vodeći telekom operater i predvodnik digitalne transformacije u Hrvatskoj osjeća odgovornost da u okviru svojih mogućnosti osigura što sigurnije okruženje u kojem građani, posebno mladi, koriste nove tehnologije. Smatramo to iznimno važnom temom koju ćemo nastaviti poticati kroz našu inicijativu ”Šeraj pozitivu, blokiraj negativu”. Da ne postoji dovoljna razina svjesnosti o rizicima pokazuje podatak da trećina mladih putem interneta komunicira s osobama koje ne poznaje, a svaki četvrti tinejdžer u dobi od 15 do 17 godina susreo se s osobom koju je upoznao online. Zato ćemo ove godine dodatno pojačati edukaciju svojih korisnika i nastaviti s uvođenjem proizvoda i usluga namijenjenih na povećanju zaštite na digitalnim platformama“, istaknula je Nina Išek Međugorac, direktorica Korporativnih komunikacija HT-a.

Press konferencija prije potpisivanja Povelje

Tema ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta je „Stvaraj poštuj i poveži se! Bolji internet počinje s tobom!“

Mi kao kompanija koja promovira digitalizaciju u svim porama društva, imamo obvezu podizanja svijesti o ugrozama koje dolaze uz napredak i korištenje digitalne tehnologije. Svatko od nas može pomoći da internet bude sigurnije mjesto, kreiranjem edukativnih i preventivnih sadržaja putem svojih stranica i digitalnih profila. Cilj nam je zajedno s medijima, roditeljima i profesorima razvijati medijsku pismenost te poticati pristup pozitivnim sadržajima, uz istovremenu zaštitu privatnosti i prevenciju govora mržnje na internetu. Jedno od područja na koje smo snažno usmjereni u okviru društveno odgovornog djelovanja je zaštita djece, između ostalog i u online svijetu. Upravo na području zaštite djece smo ostavili velik trag kroz suradnju sa zakladom Reach for Change Hrvatska. Zahvaljujući toj suradnji postali smo, usudila bih se reći, pioniri socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj te smo pozitivno utjecali na živote velikog broja djece. Za nas je potpisivanje ove Povelje prirodan nastavak našeg djelovanja u području zaštite djece i mladih, kako na razini Tele2 Grupe, tako i lokalno. –  izjavila je prilikom potpisivanje Povelje direktorica komunikacija Tele2 Sonja Miočić.
„U suradnji s Centrom za sigurniji internet okupili smo sve predstavnike mobilnih operatora u Hrvatskoj kako bi smo uložili pojedinačne i zajedničke napore jer ˝bolji internet˝ počinje i s nama – operatorima i regulatorom tržišta. Mislim da smo prvi u Hrvatskoj koji su spremni i na ovaj način pokazati da nam je stalo, a da je društvenoodgovorna regulacija, odnosno društveno-odgovorno poslovanje operatora prilika da svatko da svoj doprinos konačnom cilju da internet učinimo boljim mjestom, ne samo za djecu nego i sve nas koji se njime služimo“, istaknuo je ovom prigodom mr. sc. Mario Weber, ravnatelj Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a)

Predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak izjavio je kako „Sadržaj na internetu postaje sve interaktivniji, privlačniji i dostupniji, vrlo teško se može nazirati gdje, kada i kako djeca pristupaju istom. Najbolja zaštita završava u vrhu njihovog prsta, a počinje u edukaciji koja mora biti dostupna i prilagodljiva njihovoj dobi. Aplikacija je sve više, a djeca diljem svijeta koriste mnoge aplikacije kako bi virtualno komunicirala kako s prijateljima, tako i s onima koje i ne poznaju. Smatram da neće postojati tehnička zaštita koja će djecu učiniti sigurnima te da je edukacija najbolja prevencija za sve. Prvenstveno bi se roditelji trebali educirati kako bi svojem mališanu mogli i znali regulirati korištenje modernih tehnologija.“