Pretraga

Doživjeli ste nasilje na društvenim mrežama? Otvoreno je mjesto gdje možete dobiti pomoć

A- A+

Centar za sigurniji internet (CSI) u 2023. godini zaprimio je 300 posto više poziva u odnosu na godinu prije. U tim pozivima bilo je potrebno savjetovanje ili psihološka pomoć djeci koja su doživjela neki oblik nasilja na internetu. S obzirom na sve veći broj slučajeva online nasilja i mladih kojima je potreba stručna pomoć, otvoreno je prvo CSI savjetovalište koje je specijalizirano za pružanje stručne pomoći djeci, ali i roditeljima. Za dolazak u Savjetovalište potrebno se najaviti, a u slučaju hitnosti stručnjaci su dostupni na besplatan i anoniman broj.

Foto: Promo

Svi mladi koji su ikada doživjeli cyberbullying, sexting ili bilo koji drugi oblik online nasilja, od sada se mogu javiti za stručnu pomoć u prvo psihološko savjetovalište za online nasilje u Zagrebu. Savjetovalište Centra za sigurniji internet (CSI) otvoreno je u prostorijama A1 centra u zagrebačkoj Gajevoj ulici.

U savjetovalištu će raditi psiholozi, socijalni radnici i ostali stručnjaci

Razlog za otvaranje ovakvog Savjetovalište je činjenica da je online nasilje u porastu, a tome u prilog idu i podaci CSI-a koji je 2023. zaprimio 300 posto više poziva djece koja su doživjela neki oblik nasilja na internetu nego prethodne godine.

– Savjetovalište će biti ključna točka pružanja pomoći i podrške djeci, mladima, roditeljima i stručnjacima koji se suočavaju s izazovima digitalnog svijeta. Ovdje će naš tim stručnjaka, s psiholozima, socijalnim radnicima i drugim stručnjacima, biti na raspolaganju kako bi pružio savjetovanje, podršku i edukaciju o sigurnom ponašanju na internetu. Ovo Savjetovalište predstavlja ne samo novi prostor za pomoć, već i simbol naše posvećenosti u borbi protiv svih oblika digitalnog nasilja i zloupotrebe. Pozivamo sve roditelje, djecu, obrazovne institucije i stručnjake da iskoriste naše usluge i pridruže se zajedničkom naporu za stvaranje sigurnijeg internetskog prostora za sve, istaknuo je Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Izdvojeni članak

Kako policiji prijaviti zlostavljanje na društvenim mrežama? Evo kako smo mi to učinili u pet koraka

Projekt je podržala i pravobraniteljica za djecu

Novootvoreno Savjetovalište pružit će podršku i institucijama koje su usmjerene na pružanje pomoći djeci i mladima. Radno vrijeme Savjetovališta je radnim danom od 8 do 16 sati i za savjetovanje je potrebno dogovoriti termin mailom na [email protected]. U slučaju hitnosti, stručnjaci su također dostupni na besplatan i anoniman broj 0800 606 606.

– Svjedoci smo da su danas promjene u digitalnom okruženju vrlo brze i da je svima nama teško pratiti trendove u tom području. Zato je i djeci i učiteljima, a posebno roditeljima, potrebna podrška i osnaživanje kako bi sigurno koračali kroz digitalni svijet, koristili mogućnosti koje im taj svijet pruža i znali se zaštiti. Centar za sigurniji internet ne samo da prati trendove u digitalnom svijetu, nego ih i sam kreira i zaista su jedina ustanova koja je u ovom području dugo vremena sveprisutna od praćenja povreda prava djece na internetu, trendova, mogućnosti zaštite do savjetovanja i edukacija za sve ključne dionike kao i senzibiliziranja javnosti za ovu problematiku, rekla je Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu.

Uz suradnju A1 Hrvatska i CSI-ja je na fundraising platformi Čini pravu stvar pokrenut novi izazov pod nazivom ‘Svako dijete je bitno, gdje god se nalazi!’ kojim se želi prikupiti 40.000 eura za mobilni tim CSI-ja. Time će priliku za stručnim savjetima djelatnika CSI-ja dobiti i brojna manja mjesta u kojima se djeca i odrasli nemaju priliku kvalitetno educirati o negativnim aspektima online svijeta.


Zabrinutost za sebe ili dobrobit drugog djeteta prijavi policiji online – ovdje.

Žrtva si zlostavljanja ili misliš da se to događa nekome koga poznaješ – brineš što učiniti – Prijavi online – ovdje.

Pogledaj poveznicu Sigurnost djece kako bi saznao više o mogućnostima pomoći i zaštite od spolnog iskorištavanja putem Interneta i drugim važim stvarima za sigurnost tebe ili drugog djeteta.

Svoje sumnje ili zabrinutost možeš prijaviti i anonimno.

Djeca i mladi su svakodnevno izloženi različitim oblicima zlostavljanja i iskorištavanja – pomozi svojom prijavom – znamo kako ćemo dijete zaštiti. Dodatne informacije možeš pogledati u poveznici Zlostavljanje putem Interneta i Seksualno zlostavljanje.

Policija će vrlo ozbiljno shvatiti svaku prijavu i poduzeti sve radnje za koje je ovlaštena kako bi spriječila zlostavljanje djeteta.

Policijski službenici za mladež posebno su educirani za postupanje u zaštiti djece, ovdje možeš dobiti više informacija tko su i što rade.