Pretraga

Uhvatili srednjoškolce da gledaju Squid Game, jednog od njih osudili na doživotni zatvor

A- A+

Sjeverna Koreja ima novu bizarnu priču. Tamošnje su vlasti ulovile sedam srednjoškolaca da gledaju južnokorejski Squid Game. Osobu koja im je prodala stick sa serijom osudili su na smrtnu kaznu, a jednog od sedmorice učenika na doživotni zatvor.

Netflix Squid Game

Screenshot: Netflix

Iz Sjeverne Koreje, po običaju, stižu bizarne vijesti. Vlasti su uhvatile sedmero srednjoškolaca da gledaju Squid Game, svjetski popularnu Netflix seriju porijeklom iz Južne Koreje, njihovih smrtnih neprijatelja. Kako piše Radio Slobodna Azija, zbog tog je incidenta jedna osoba osuđena na smrt.

Smrtna kazna i doživotni zatvor

Radi se o čovjeku koji je navodno dolazeći iz Azije prokrijumčario prvu i jedinu sezonu megapopularno južnokorejskog serijala. Potom ju je krenuo prodavati među stanovništvom, a jedan od njegovih je kupaca bio i učenik. On je prvo pogledao seriju s najboljim prijateljem iz razreda, a onda je rekao i ostalim učenicima. Počeli su međusobno dijeliti USB sa serijom.

U nekom trenutku cenzorska ekipa, okupljena u posebni odjel 109, dobila je informaciju da učenici gledaju zabranjeni sadržaj. Sedmero srednjoškolaca je uhvaćeno. Dečko koji je kupio karticu ili stick sa serijom osuđen je na doživotni zatvor, dok su drugi dobili kaznu teškog prisilnog rada idućih pet godina. Cenzori su djelovali temeljem novog zakona koji se bavi ‘eliminacijom reakcionarske misli i kulture’. Ovo je prvi put da su sjevernokorejske vlasti primijenile odredbe tog zakona na maloljetnicima.

Učitelje će poslati u rudnik?

Stanovnici su uznemireni zbog svega što se dogodilo zato što će im djeca dobiti teške kazne i ne zna se što će biti s njima. Naime, gore spomenuti zakon teško kažnjava sve one koji gledaju, kupuju ili distribuiraju strani sadržaj, s posebnim naglaskom na sve što dolazi iz kapitalizma Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država. Njihovi sadržaji, službeni je stav Komunističke partije, najviše štete sjevernokorejskoj ideologiji i vrijednostima.

Osim učenika i preprodavača, kažnjeni su učitelji, tajnica i ravnatelj, a svima njima, kako govore sjevernokorejski izvori, prijeti višegodišnji prisilni rad u rudnicima. Izbačeni su, po proceduri, iz stranke. Roditelji ipak kažu da se kazna ne odnosi na sve tinejdžere jednako, jer je jedan od šestorice navodno, kako dolazi iz bogate obitelji, podmitio nadležne s 3.000 američkih dolara pa neće morati snositi nikakve sankcije ni izdržavati kaznu.