Pretraga

Ulažu u traženo zanimanje: Škola dobila jedinstveni simulator za vožnju kamiona

A- A+

Varaždinska škola se može pohvaliti novim praktikumom za vozače motornog vozila. Kako ističe Snježana Klarić, ravnateljica Strojarske i prometne škole u Varaždinu, ovo zanimanje je sve traženije. U pet razrednih odjeljenja, imaju 103 učenika. Novi praktikum se nalazi u sklopu Strukovnog centra izvrsnosti iz prometa i logistike. Ministarstvo obrazovanja je podržalo ovaj projekt s 98 tisuća eura.

Praktikum za vozače motornog vozila. Screenshot: Prva školska televizija/ YouTube

Povodom svakog Međunarodnog dana darovitih učenika 21. ožujka, Varaždinska županija se već godinama voli pohvaliti dovršenjem nekog novog projekta vezanim uz obrazovanje. Ove godine, posrijedi je bio praktikum za vozače motornog vozila. Riječ je o jednom od dva praktikuma koje, u sklopu Strukovnog centra izvrsnosti iz prometa i logistike, ima Strojarska i prometna škola u Varaždinu.

Nabavili simulator za vožnju kamiona i kamiona s prikolicom

Kako je za Prvu školsku televiziju navela ravnateljica Snježana Klarić, u sklopu spomenutog centra, praktikum za logistiku i špediciju postoji već osam godina, No, sada je moderniziran i ima informatičku opremu. Ali, najnoviji praktikum za vozače motornog vozila je jedinstven u Hrvatskoj. Od 635 učenika ove varaždinske škole, njih 258  se školuje u tri zanimanja koja se tiču prometa. Riječ je o smjerovima: tehničar cestovnog prometa, tehničar za logistiku i špediciju koji su četverogodišnji. No tu je i sve više rastući trogodišnji smjer, vozač motornog vozila, Klarić je istaknula da u tom smjeru, u pet razrednih odjeljenja imaju 103. učenika. Ponosna je i općenito na dobre uspjehe svoje škole.

– Nabavili smo simulator za vožnju kamiona i kamiona s prikolicom. Po tome smo jedinstveni. Udruga hrvatskih autoprijevoznika i poduzetnici s kojima surađujemo imaju velike potrebe za vozačima i na taj način smo pratili potrebe gospodarstva. Godinama smo državni prvaci u svim zanimanjima koja se natječu u cestovnom prometu. Smatram da i naši nastavnici znaju kako škola diše i sve ideje koje imamo, međusobno pokušavamo realizirati. Mislim da ta izvrsnost proizlazi iz zajedništva, stručnosti i jednog entuzijazma koje ova škola ima, poručila je Klarić, prenosi Prva školska televizija.

Obrazovanje koje nije za burzu

Dok je Strojarska i prometna škola u Varaždinu u samom vrhu među prometnim strukovnim školama, varaždinski župan Anđelko Stričak je kod predstavljanja novog praktikuma istaknuo da djecu treba školovati ‘za ono što je potrebno’, a ne za Zavod za zapošljavanje. Županijski pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport, Miroslav Huđek, zahvalio se i Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO). MZO je za ovaj projekt županiji dao 98 tisuća eura, a Huđek je najavio i da su za nedavno od MZO-a dobili 66 tisuća eura za projekt koji planiraju realizirati u sljedećih godinu dana. Novi praktikum veseli i voditeljicu Uprave za odgoj i obrazovanje pri MZO, Vesnu Hrvoj-Šic.

– Kvaliteta i izvrsnost u strukovnom i svakom drugom obrazovanju je cilj ovog Ministarstva. Rezultati koji su postignuti mogu se cijeniti samo prema sinergiji MZO-a i osnivača škola. U ovom slučaju, Varaždinske županije i samo takva ulaganja imaju svrhu i smisao, navela je u svom govoru na otvaranju, Hrvoj-Šic.

Strukovna obrazovanja sve popularnija: ‘Ozbiljna obrazovna politika’

Na predstavljanje novog praktikuma je došao i ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (AZOO), Mile Živčić. Ustvrdio je kako u Hrvatskoj  strukovno obrazovanje dobiva sve više na važnosti. Istaknuo je da je Varaždinska županija dobar primjer planiranja obrazovanja na županijskoj razini. Smatra i da je važna suradnja lokalne i nacionalne razine po ovom pitanju.

– Nekad se strukovno obrazovanje doživljavalo kao drugi izbor. Danas to više nije tako. Već godinama se vodi jedna vrlo ozbiljna obrazovna politika i to je pokazalo rezultate, zaključio je Živčić, prenosi Prva školska televizija.