Pretraga

Upisati strukovnu srednju školu ili gimnaziju? Dosta je predrasuda, a samo jedna bitna razlika

A- A+

Strukovna srednja škola ili gimnazija? Debata je to stara desecima godina, a obično počiva na nekim pogrešnim pretpostavkama. Novinari portala srednja.hr u redakcija podcastu Duje, Ramona i Matej komentiraju koja je razlika između tih dviju vrsta srednjih škola.

kuhar

foto: pixabay

U petom po redu redakcija podcastu novinari portala srednja.hr Duje, Ramona i Matej prisjećali su se srednje škole. Nekima je to iskustvo jako svježe, a nekima godinama daleko. Razgovarali su o upisima, kaotičnim prvim danima u školi i onim kriminalnim ocjenama iz inicijalnih ispita.

Kako su se zaljubljivali, ali i prekidali, kako su izgledali izlasci i zašto neki od njih nisu baš voljeli izlaziti. U jednom je trenutku na red došla i tema – srednja strukovna ili gimnazija. U Hrvatsko je omjer strukovnjaka naprama gimnazijalcima nekih 70 prema 30 posto. No, moramo biti svjesni da i dalje postoje razne predrasude o kvaliteti strukovnih škola, bilo trogodišnjih ili četverogodišnjih, u usporedbi s gimnazijama.

To su obično promašene rasprave. Strukovne srednje škole i gimnazije najviše se razlikuju prema tome imaš li neku struku nakon što završiš srednju ili ne. Gimnazija je, što i sama riječ kaže, tip ‘vježbališta’, uglavnom općeg znanja, u nekim školama ovisno o tipu gimnazijskog programa, s naglaskom na prirodne predmete, matematiku, jezike ili klasične jezike, dok strukovne, barem u teoriji, učenike pripremaju za rad u određenoj struci i eventualan odlazak na daljnje školovanje u tom području. Što su o tome više rekli naši Duje, Ramona i Matej pogledajte u videu ispod.

Kako izračunati bodove i doznati sve o školi koju želite upisati?

Uz pomoć našeg Kalkulatora bodova saznajte koliko bodova prilikom upisa možete očekivati. Na profilu svake srednje škole možete izračunati bodove koji su vam potrebni za upis baš te škole. Ovim kalkulatorom možete izračunati koliko ćete bodova imati na temelju ocjena iz osnovne škole, a možete i vidjeti koliko je minimalno bodova potrebno za upis škole te prosječan broj bodova upisanih učenika.

A u pronalasku srednje škole koja je baš za vas pomoći će vam i naše Online predstavljanje škola. Škole se predstavljaju kroz nekoliko rubrika: naziv škole, lokacija, kratki opis škole, povijest škole, uvjeti upisa, fotografija i video, kontakti.