Pretraga

Upisi u srednje: Sve bitno na jednom mjestu

A- A+

Krajem svibnja počele su prijave u sustav upisa u srednje škole, dok je jučer krenuo ljetni rok za prijave srednjoškolskih programa. Donosimo sve najbitnije informacije o upisima u srednje škole kako biste sve bitno saznali na jednom mjestu.

U četvrtak je, doduše s malim poteškoćama, započeo proces prijave učenika u srednje škole. Svaki kandidat može odabrati šest programa koje bi volio upisati, a u koji je upao saznat će zaključno s 11. srpnjem. Ipak, ima još nekoliko važnih stvari koje treba imati na umu.

Izdvojeni članak

Nije moglo bez problema: Prvog dana e-upisa kaos zbog pada sustava

Prigovori su mogući do 7. srpnja

Prijave su počele jučer, a oni učenici koji odabiru programe koji zahtijevaju dodatne ispite i provjere iste mogu prijaviti do 29. lipnja. Provođenje dodatnih ispita i provjera za određene programe, ali i unos rezultata bit će obavljen u periodu od 30. lipnja do 4. srpnja.

Sve dokumente kojima redoviti učenici mogu ostvariti dodatne bodove treba dostaviti do 1. srpnja, dok oni kandidati izvan redovitog sustava obrazovanja Republike Hrvatske svoje osobne dokumente i svjedodžbe trebaju dostaviti do 4. srpnja.

Ukoliko budete imali prigovora na unesene ocjene, rezultate dodatnih provjera ili određene podatke, žaliti se možete do 7. srpnja. Istog dana završit će unosi rezultata s popravnih ispita, ali će se brisati i kandidati koji nisu zadovoljili preduvjete za odabrane srednjoškolske programe.

Izdvojeni članak

Brošura za upise u srednju školu 2014/2015

Zaključivanje odabira do 8. srpnja

Zaključivanje odabira obrazovnih programa kao i ispisivanje prijavnica upisa u srednje bit će do 8. srpnja. U četvrtak 10. srpnja ujedno je krajnji rok za primanje potpisanih prijavnica koje trebate donijeti razrednicima. Isti taj dan rezerviran je za brisanje kandidata s lista kandidata koji nisu dostavili prijavnice ili nisu zadovoljili kriterije. Isti datum je i krajnji rok za podnošenje zamolbe za promjenom redoslijeda prijavljenih programa na listi prioriteta.

Konačan poredak, odnosno rang listu, saznat ćete 11. srpnja, nakon čega trebate dostaviti dokumente koji su uvjet za upis u određeni program obrazovanja. Isto tako trebate dostaviti i potpisane obrasce o upisu u prvi razred srednje škole. Sve to morate učiniti od 14. do 18. srpnja.

Ukoliko vas zanima koliko točno bodova imate, saznajte kako ih izračunati ovdje.

Ako niste u mogućnosti upisati srednju školu u ljetnom roku, 23. srpnja će biti objavljen popis srednjih škola i programa u kojima je ostalo slobodnih mjesta za jesenski rok upisa.