Pretraga

Upoznajte mačka Oskara četvrt stoljeća starog

A- A+

Oskar je 24 i pol godine star mačak mješanac između sijamske i perzijske pasmine. Mačke žive prosječno između 15 i 20 godina, ali su opisani slučajevi gdje su doživjele tridesetak. Ovaj neobični ljubimac crne boje, s već prosjedim dlačicama približava se visokoj starosti. Tajna njegove dugovječnosti prema vlasniku Mislavu je kućno okruženje te izbirljivost kod ishrane.

Mačke su vrlo samostalne životinje te pokazuju ljubav i naklonost na vrlo neobičan način, ali se kao i uz mnoge druge ljubimce lako vezati. Mislav Kunić je 34-godišnji ekonomist iz Zagreba, koji od svoje devete godine živi uz neobičnog mačka, križanca između sijamske i perzijske pasmine. Ključ Oskarove dugovječnosti je puno pažnje te probrana ishrana.

Često se skrivao u ormaru

-Kad sam imao devet godina kolegica moje majke nam je poklonila ovog mačka. Odmah po dolasku u stan, shvatili smo da će biti opasan, jer smo mu za prvi obrok servirali juhu s tjesteninom i mesom, a od svega on je pojeo samo meso, uz smiješak se prisjeća Mislav prvog dana uz Oskara.

Za razliku od pasa, mačke su životinje koje se lakše prilagođavaju životu u stanu, a uz to nemaju potrebu za šetnjama. Ovaj crni mačak također je većinu života proveo u kućnom okruženju, ali i to mu je katkada bio preširok prostor.

Izdvojeni članak

Zamislite ove životinje kao svoje kućne ljubimce

– Prijatelji koji su još u osnovnoj školi znali svratiti do mene, često su iz milja gnjavili Oskara, plašili ga i siktali na njega, pa se od straha počeo skrivati u ormar, te stvarati odbojnost prema nepoznatim ljudima. Kasnije je stvorio naviku spavanja u ormaru, radi čega je znala stradati odjeća moga oca, govori Mislav o jednoj o bezbroj anegdota koje su se događale u dugom životu ovog mačka.

Mačke koje žive u kući obično iz radoznalosti nekada pokušaju pobjeći. To se dogodilo i s Oskarom. On je iskoristio trenutak nepažnje ukućana i izletio na ulicu sa svojih 2-3 godine.

– Roditelji su ga tražili dugo u noć i uspjeli su ga naći kasno u noć. Ja sam tada već spavao. Probudivši se ujutro shvatio sam da crni mačak u mome stanu nije zapravo mačak, nego mačka. Dogodila se slučajnost, da je vrlo sličnog ljubimca imala i susjeda. Sve se na kraju dobro završilo, jer je kasnije tog dana drugi susjed našao Oskara ispred garaže. To je također utjecalo na njega te je stvorio odbojnost prema izlascima napolje, rekao nam je Mislav nešto o trenucima kad je mogao ostati bez mačka.

Prosječna dob mačaka 15 do 20 godina

Broj poznatih pasmina mačaka varira od 41 prema The Cat Fanciers Associationu do 73 prema International Progressive Cat Breeders Allianceu. Doktor veterine Dragan Petrović, brine se za Oskara već 15-ak godina.

– Prosječna dob mačaka je od 15 do 20 godina, iako su opisani slučajevi gdje su mačke doživjele tridesetak godina. Svjetski rekord je mačka imena Puss koja je doživjela 36 godina. Ne postoje pouzdani podaci prema pasminama o godinama starosti koje dožive. Čini se da su sijamske nešto dugovječnije, rekao nam je doktor Petrović.

Oskar u posljednje vrijeme ima neke probleme, karakteristične za mačke u starijoj dobi, poput bubrežne insuficijencije. Stoga koristi hranu sa smanjenim udjelom soli i fosfora. No, nadamo se da će ovaj crni mačak i te probleme prebroditi, kao i sve do sada te svakako još dugo poživjeti.