Pretraga

Upoznajte najboljeg freestyle nogometaša u Hrvatskoj

A- A+

Srednja.hr je imala čast napraviti intervju s jednim od najboljih freestyle nogometaša u Hrvatskoj. Ukoliko možda niste upućeni, freestyle nogomet je vještina izvođenja nogometnih trikova, te se u izvedbi koriste skoro svi dijelovi tijela i različiti stilovi.

Miran Pirner, osvajač brojnih nagrada na natjecanjima u freestyle nogometu, čovjek koji izvodi čuda s nogometnom loptom i sve skupa cool tip, nam je odgovorio na nekoliko pitanja kako bi nam malo približio freestyle nogomet i još uz to odgovorio ima li njegova vještina efekta i kod cura 😉

Kada si se počeo baviti freestyle nogometom?

Freestyle nogometom sam se počeo baviti tamo negdje pred kraj 2005. godine.

Koliko godina si imao kada si se počeo baviti ovim sportom? Gdje si se prvo susreo sa freestyle nogometom?

Imao sam 17 godina (skoro 18) kad sam počeo s time. Frend iz razreda mi je dao CD s videom jednog od pionira freestyle nogometa, Soufiane Touzanija iz Nizozemske. Taj video me ostavio bez teksta, te sam odmah krenuo tražiti više o tome na netu i tamo sam naišao na jednu web stranicu gdje je ekipa iz svih dijelova svijeta stavljala svoje videe, pa tako i naši dečki, s kojima sam došao u kontakt, te se ubrzo upoznao i sprijateljio s njima.

Imaš li nekog uzora u ovom sportu?

Uzora kao uzora nemam, točnije, uzor mi je svatko tko je izvanredan u onom čime se bavi ili što izvodi i od koga ja mogu nešto naučiti i primjeniti na onom čime se ja bavim.

Koliko ima ljudi koji se bave freestyle nogometom u Hrvatskoj?

Trenutno se u HR time bavi nekih 20-25 osoba, neki ozbiljnije, neki rekreativno.

Imaš li mogućnost zaraditi išta od svoje vještine i treninga?

Da, postoji mogućnost zarade. Naravno, ne u toj mjeri koliko i vani, gdje su veći honorari, veći broj nastupa i općenito, više mogućnosti za uspjeh, ali je svakako moguće. Od sredine 2009. godine, meni je to jedini izvor prihoda. Pravih sponzora, onih koji će financijski pomoći, nema. Kako ni kod nas, tako ni vani. Jako su rijetki primjeri freestylera koji imaju direktne financijske koristi od svojih sponzora, ako i uopće ima takvih. Većinom su to sponzorstva kroz neke proizvode ili usluge (oprema, odjeća, prostor za vježbanja i sl.). Freestyleri svoj kruh zarađuju kroz nastupe, reklame i slične angažmane, te unazad 2 godine, nagradama na natjecanjima.

Postoji li neka škola ili tečaj freestyle nogometa u Hrvatskoj?

Tečajevi ne postoje, ali postoji škola koju sam osnovao (Škola Freestyle Nogometa “Miran Pirner), ali još nije krenula s radom. Nadamo se da ćemo krenuti s radom do kraja ove školske godine. Za više informacija, pratite objave na: facebook.com/miranpirnerfreestyle

Koliko često se održavaju natjecanja u freestyle nogometu?

Nema određeno koliko često se održavaju natjecanja, iz razloga jer nema nijedno natjecanje s tradicijom održavanja svake godine. Primjera radi, 2010. smo imali 3 natjecanja, od toga 2 u razmaku od mjesec dana, dok prošle, 2011., nismo imali niti jedno. Zato je osnovana Udruga “Freestyle Artball” (facebook.com/FreestyleArtball), kojoj je jedan od ciljeva svake godine organizirati jedno domaće i jedno međunarodno natjecanje.

Zasad smo organizirali Freestyle Artball Open 2012 u 1. mjesecu u Zagrebu, na kojem je sudjelovalo 16 natjecatelja iz Hrvatske, BiH, Srbije, Austrije i Mađarske, a za ovo ljeto u planu je Prvenstvo Hrvatske.

Pomažu li ti freestyle finte dok igraš nogomet na igralištu?

Freestyle trikovi pomažu, ali samo indirektno – bolji prvi dodir, osjećaj za loptu, reakcija, snalaženje u prostoru i sl., ali postoji trikovi iz uličnog nogometa čija je namjena upravo ta da se koristi u samoj igri. Tu postoji cijeli spektar poteza kojima ćete ne samo prevariti, već i osramotiti svojeg protivnika.

Je li se ikad dogodilo da se neka cura zainteresirala za tebe nakon što je vidjela što možeš s nogometnom loptom?

Ne bi htio ispast samodopadan, ali je, dogodilo se. S jednom curom s kojom sam prije bio u vezi sam se upoznao upravo na jednom od svojih nastupa.

Koji su ti dalje planovi? Imaš li neki konačni cilj?

Na osobnom planu, cilj mi je nastaviti napredovati, što na sportskom, tako i na poslovnom planu. Znači, što bolji rezultati na natjecanjima, po mogućnosti obrana titule prvaka Hrvatske ovo ljeto i predstavljanje u dobrom svjetlu vani, na međunarodnim natjecanjima, ali istovremeno što više angažmana i nastupa. Pored toga, cilj je naravno, nastaviti promovirati freestyle nogomet u Hrvatskoj, kao i domaću scenu. Uspješna organizacija natjecanja i početak rada škole freestyle nogometa. Kao neki konačni cilj, htio da mi freestyle nogomet bude i jedina stvar kojom ću se baviti i zarađivati, te da podignem, tj. vratim domaću scenu na respektabilnu razinu u svjetskim okvirima, ali to ovisi i o trudu svih domaćih freestylera, ne samo mojem.

Imaš li neku poruku za srednjoškolsku ekipu koja bi se htjela bavit time što ti radiš?

Ako ih zanima freestyle nogomet, preporučam im: 1) Da se učlane na naš forum – freestyle-nogomet.in-goo.com. Tamo ima puno savjeta kako početi, svaki dan novih videa, mogu pitati sve što ih zanima ili muči, itd. 2) Da prate već spomenute FB stranice: facebook.com/miranpirnerfreestyle i facebook.com/FreestyleArtball, kako bi bili u toku sa svim događanjima u svijetu freestyle nogometa, pogotovo na domaćoj sceni. 3) Da jednostavno uzmu loptu, odu vježbati i budu JAKO uporni, jer učenje freestyle trikova nije lako, ali to je jedna od čari ovog sporta, jer onda kad savladate neki trik, osjećaj je fenomenalan. 😀