Pretraga

Upoznajte riječku školu koja je proslavila 386. obljetnicu postojanja!

A- A+

Prva hrvatska riječka gimnazija proslavila je u petak 386. obljetnicu svoga postojanja kroz niz radionica, predavanja, predstavljanja projekata učenika i nastavnika te naposljetku s humanitarnim koncertom. Školu na smjerovima općem, jezičnom i sportskom pohađa 536 učenika. Uz Prvu hrvatsku riječku gimnaziju, 386. obljetnicu je proslavila i Prva sušačka hrvatska gimnazija. Međutim ravnateljica prvospomenute škole Jane Sclaunich smatra kako je Prva sušačka hrvatska gimnazija bila isprva zapravo samo odjel obrazovne institucije kojoj je ona na čelu, da bi se nešto kasnije odvojila. Upravo spomenuta ravnateljica Prve hrvatske riječke gimnazije, rekla nam je nešto o školi kojoj je na čelu, postignućima učenika te bogatoj povijesti.

Foto: gimnazija-prva-hrvatska-ri.skole.hr

Dvije riječke srednje škole, Prva hrvatska riječka gimnazija te Prva sušačka hrvatska gimnazija obilježile su u petak 386. godinu postojanja, nizom obrazovnih, kulturnih i sportskih događanja. Tom prilikom smo razgovarali s ravnateljicom Prve hrvatske riječke gimnazije Jane Sclaunich, koja nam je pojasnila kako je biti na čelu jedne škole, ovako bogate tradicije te i neke druge pojedinosti.

Izdvojeni članak

‘Putujuća’ 13. gimnazija maestralnim mjuziklom proslavila pola stoljeća postojanja

‘Nije lako sjediti u stolcu u kojem je nekada dokumente potpisivao bivši ravnatelj Vladimir Nazor’

Ravnateljica Prve hrvatske riječke gimnazije petu je godinu na čelu ove ustanove. Inače je deset godina prije toga predavala u istoj školi, filozofiju i logiku.

– Biti ravnateljica jedne ovakve srednjoškolske ustanove koja je ponos gimnazijskom obrazovanja ne samo u našem kraju, nego i u cijeloj Hrvatskoj ispunjava me uvijek ponosom, poštovanjem i stalnom odgovornošću pred generacijama učenika koji dolaze u našu gimnaziju. Nije lako sjediti u stolcu u kojem su nekada dokumente potpisivali bivši ravnatelji – Vladimir Nazor ili Ljubomir Sundać, govori ravnateljica Sclaunich.

Ovu školu pohađa 536 učenika, koji su raspoređeni u tri odjela, odnosno opći, jezični i sportski. Učenici ostvaruju uspjehe u više polja, a Prva hrvatska riječka gimnazija ostvaruje i značajnu međunarodnu suradnju.

– Gimnazija je osim nastave u kojoj svake godine nastojimo uvesti poboljšanja, poput integrirane nastave te razmjene učenika s gimnazijama iz Italije i Njemačke za jezični smjer, posvećuje se velika pažnju učeničkim aktivnostima. Zbor škole jenajbolji ne samo na Državnom natjecanju, već i na Međunarodnom natjecanju zborova u Veroni. Zatim ŠSK ‘Gimnazijalac djeluje neprekidno od 1964.
te je najuspješnije je školsko sportsko društvo u županiji. U školi djeluje Bridge klub, koji je prvi klub ‘mind game’ aktivnosti u srednjoj školi u Hrvatskoj. Najveći ponos je Volonterski klub PRHG u kojem naizmjenice sudjeluju većina učenika naše gimnazije.
Za svoje aktivnosti klub je dobitnik posebnog priznanja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Vlade RH za najbolju volontersku inicijativu u 2009. godini, opsežno je pohvalila ravnateljica Jane Sclaunich postignuća i aktivnosti svojih učenika.

No, dodala je kako bi nabrajanje moglo još dugo potrajati te kako dodatnim aktivnostima pridaju dosta važnosti.

– Izuzetno nam je važno da se učenik osposobi ne samo u znanju, nego i u nekim posebnim vrijednostima koje su potrebne za napredak društva i zajednice, pojasnila je ravnateljica.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Druga gimnazija raskošno proslavila stoti rođendan

Proslava 386. obljetnice obilježena brojevima i matematikom

Za ovu veliku obljetnicu škole, upriličen je bogat program koji je trajao tjedan dana, s vrhuncem u petak.

Tada je održana nekolicina radionica, predavanja, sportski malonogometni turnir te humanitarni tulum čiji je prihod od ulaznica namijenjen Socijalnoj samoposluzi.

No najveća se pozornost u programu na dan proslave posvetila brojevima.

– Za Dan škole tema brojeva nije bila slučajna. Ova godina je godina matematike i zato smo željeli da kroz projekte i aktivnosti, učenike zainteresiramo za važnost brojeva. Tako smo radili od lakših i zabavnijih tema kao što je numerološko računanje datuma rođenja gimnazije i došli do zaključka da gimnaziju numerološki određuje broj 5 (kreativnost, izrazita sposobnost, smjelost i prilagodljivost). Imali smo i matematičku radionicu u Astronomskom centru te istraživanja iz psihologije o stavovima o matematici. Svaki je predmet objasnio ulogu broja kroz određeni projekt, naravno povijest nas je još jednom podsjetila na brojeve koje vežemo za školu, rekla nam je ravnateljica.

Prva sušačka hrvatska gimnazija također je u petak 22. studenoga organizirala program proslave, s uključenih 15 radionica, u kojima su sudjelovali svi učenici i profesori. Izdvojimo radionicu Esher – matematika u grafici, Psiho.lab – perceptivne varke te Pluristrukturalno promišljanje hrvatskih preporoditelja.

Izdvojeni članak

Najstarije srednje škole: Europa dominirala preko pet stoljeća

Sušačka gimnazija je bila samo odjel Prve riječke

Naša sugovornica Jane Sclaunich smatra kako ‘sestrinska’ i istodobna Prva sušačka hrvatska gimnazija ipak nema iste osnove za 386. obljetnicu, kao škola kojoj je ona na čelu.

– Za razumijevanje povijesti gimnazije i čestog pretendiranja Sušačke na prvenstvo, potrebno je nešto malo povijesti grada Rijeke. Naša riječka gimnazija jedina je imala kontinuitet djelovanja, a Sušačka je samo povijesnim okolnostima bila odjel naše riječke gimnazije, koja je nastavila kasnije i sa svojim samostalnim radom, zaključila je ravnateljica Sclaunich.

Bilo kako bio, čestitke školama na ovoj velikoj obljetnici i velikoj tradiciji općeg srednjoškolskog obrazovanja.