Pretraga

Uskoro stiže poziv iz vojske 18-godišnjacima: Kreće redovan upis u vojnu evidenciju

A- A+

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH) izvijestilo je da će od 18. ožujka do 17. svibnja 2024. provesti redovni godišnji upis u vojnu evidenciju vojnih obveznika na području Republike Hrvatske. Riječ je o redovitoj aktivnosti koja se provodi svake godine. Poziv će stići mladićima koji ove godine postaju punoljetni.

Foto: Screenshot | Televizija Student

U narednim će danima svim mladićima koji u ovoj godini pune 18 godina stizati poziv za redoviti upis u vojnu evidenciju. Kako je izvijestio MORH, redovno godišnje uvođenje u vojnu evidenciju vojnih obveznika provodit će se od 18. ožujka do 17. svibnja.

Pozive za upis u vojnu evidenciju će dobiti rođeni 2006. godine

– Riječ je o redovnoj aktivnosti koja se sukladno odredbama Zakona o obrani (čl. 21. i 22.) provodi svake godine, a odnosi se na zakonsku obvezu za sve hrvatske državljane – muškarce koji u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina i imaju prebivalište na području Republike Hrvatske. Pojedinačni pozivi za upis u vojnu evidenciju dolazit će tijekom ožujka i travnja 2024. godine na adrese vojnih obveznika rođenih 2006. godine, a pozive će uputiti područni odsjeci za poslove obrane na čijem području osobe imaju prebivalište. Pozvane osobe obvezne su se odazvati u zakazanom terminu te prilikom dolaska predočiti osobnu iskaznicu ili domovnicu i OIB, stoji u priopćenju MORH-a.

Zamolili su i pozvane mladiće da eventualnu spriječenost dolaska na upis u vojnu evidenciju opravdaju područnom odsjeku za poslove obrane i to osobno ili putem roditelja ili članova uže obitelji.

– Hrvatski državljani koji borave u inozemstvu uvođenje u vojnu evidenciju mogu provesti putem diplomatske misije ili konzularnog ureda Republike Hrvatske u državi u kojoj borave. Također, osobe starijih godišta koje do sada nisu upisani u vojnu evidenciju mogu se i bez poziva javiti u područni odsjek za poslove obrane prema mjestu prebivališta, navode iz MORH-a uz dodatak da za sve dodatne informacije i pojašnjenja zainteresirani građani mogu kontaktirati područne odjele za poslove obrane prema mjestu prebivališta.

Izdvojeni članak
vojska

Puno se priča o vojnoj obuci, ali MORH šuti: ’12 mjeseci smo tupili bezveze, nismo ništa naučili’

Što kaže Ustav oko priziva savjesti?

Ovom prilikom valja podsjetiti da, iako je prema Ustavu RH vojna obveza i obrana Hrvatske dužnost svih za to sposobnih građana, dopušten je prigovor savjesti onima koji radi svojih vjerskih ili moralnih nazora nisu pripravni sudjelovati u obavljanju vojničkih dužnosti u oružanim snagama. Prema Ustavu, te su osobe obvezane ispunjavati druge dužnosti određene zakonom.

Redovno godišnje uvođenje u vojnu evidenciju vojnih obveznika ne treba miješati s uvođenjem obveznog vojnog roka. O tome se dosta govorilo proteklih tjedana, a nakon što je ministar obrane Ivan Anušić najavio skoro predstavljanje plana, priča je naglo utihnula. Ministarstvo obrane (MORH) za sada ne daje nikakve službene objave o razvoju svojih ideja i prijedloga. Tek je krajem veljače državni tajnik u MORH-u, Branko Hrg, naveo da se na vojnom roku trenutno radi, ali odluka još nije donesena.

U nastavku možete vidjeti i plan redovitog uvođenja novaka u vojnu evidenciju u 2024. godini prema mjestu prebivališta. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab