Pretraga

Velika novost na upisima u srednje škole: ‘Više se neće printati 40.000 komada papira godišnje’

Nedavno je u e-Savjetovanje puštena odluka o upisima u prve razrede srednjih škola, a prema njoj bi prijave u sustav srednje.e-upisi.hr započeti 29. svibnja i prijava obrazovnih programa provodit će se od 28. lipnja. Ovogodišnja novost je da će učenici, roditelji i nastavnici imati jednu administrativnu proceduru manje – više nema slanja prijavnica nakon završetka roka za online prijave. U sklopu spomenutog online sustava uskoro će biti objavljena i četiri hodograma u kojima će kandidatima detaljno biti objašnjen upisni postupak.

učenica_učenje_škola

Ilustracija: Unsplash

Nastavna godina približava se svome kraju, što označava bitnu prekretnicu za učenike osmih razreda – odabir i upis srednje škole u kojoj će nastaviti svoje školovanje. Odabir škola vrši se online, putem sustava srednje.e-upisi.hr, a planirano je da on započne 28. lipnja i traje do 7. srpnja.

Više nema dostave prijavnica u škole

Proteklih godina, nakon što je završio rok za prijavu srednjih škola u online sustavu, učenici su morali ispisati i dostaviti prijavnicu u školu. Oni koji nisu dostavili prijavnicu, uklonjeni su s rang-liste škole u koju su prethodno ‘upali’. Ove godine dostave prijavnica više nema, otkrivaju nam iz CARNET-a.

– Najveća sistemska promjena je što su od ove godine ukinute prijavnice, što predstavlja jedan administrativni posao manje za gotovo 100 posto kandidata za upis u srednju školu, kao i za korisnike iz osnovnih škola koji neće morati verificirati prijavnice. To ujedno znači i manje opterećenje Helpdeska što će omogućiti još bržu i kvalitetniju podršku tijekom nekih od najvažnijih dana upisa. Napominjemo kako ova promjena zapravo znači da se od sada više neće printati 40.000 komada papira godišnje, kažu nam iz CARNET-a.

Podsjetimo, ranijih godina dostava upisnica, kojom učenici potvrđuju svoj upis u srednju školu, već je od prošle godine omogućena kroz sustav srednje.e-upisi.hr.

– Učenici dakle ne moraju fizički dolaziti u školu na upis, već je dovoljno da prenesu upisnicu putem srednje.e-upisi.hr i, ako postoji potreba za time, drugu dokumentaciju koja može biti preduvjet za upis nekog programa pošalju e-poštom, navode iz CARNET-a.

@srednja_hr Zbogom prijavnicama, dobro došlo potpuno digitalno doba upisa. 🎉 Što biste vi poboljšali u sustavu upisa u srednje? 😁 #srednjahr #srednja #srednjaskola #upisiusrednju #upisi #skola #fyp #foryou #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr

Uskoro se objavljuju detaljni hodogrami za proceduru upisa

Ukidanje prijavnica nije jedina ovogodišnja novost u sustavu srednje.e-upisi.hr. Iz CARNET-a za srednja.hr ističu da će doći do izmjene u materijalima kroz koji se učenici i roditelji informiraju o proceduri upisa.

– Umjesto dosadašnjih publikacija, za kandidate i njihove roditelje izrađene su ‘Upute za kandidate’ koje su dostupne na srednje.e-upisi.hr pod ‘Korisničke upute’ -> ‘Upute za kandidate kroz upisni proces’. Ove upute su cjelovit i sadržajan priručnik koji obuhvaća sve radnje koje jedan kandidat mora učiniti tijekom upisnog postupka, zajedno s ekranskim slikama sustava koje prikazuju gdje i na koji način se te radnje čine, pojašnjavaju iz CARNET-a.

Novost su i tzv. hodogrami, koji na desetak stranica objašnjavaju cijeli upisni postupak u kronološki poredanim natuknicama, kako bi svaki kandidat i njegovi roditelji u svakom trenutku znali što treba učiniti. Ti hodogrami uskoro će biti objavljeni pod korisničkim uputama u sustavu srednje.e-upisi.hr. Sastojat će se od sažetka, detaljnog opisa aktivnosti i važnih obavijesti sastavljenih od najčešćih pitanja, koja se kroz godine ponavljaju, i odgovora na njih. Hodogrami će biti podijeljeni prema svim kategorijama kandidata koji konkuriraju za upise – redoviti, kandidati koji žele upisati sportske ili umjetničke programe, kandidati s teškoćama i kandidati izvan redovitog sustava.

– Napominjemo kako su i tri hodograma za admin korisnike – osnovne škole, srednje škole, županijski upravni odjeli – već objavljena i predstavljena školama. Admin korisnici svoje hodograme mogu pronaći na admin sučelju e-upisa, navode iz CARNET-a.

Izdvojeni članak

Što se sve boduje na upisima u srednje škole? Evo detaljnog objašnjenja

Bit će održan poseban webinar za učenike i roditelje

Dodaju, kandidati i roditelji i na srednje.e-upisi.hr pod čestim pitanjima mogu pronaći i više od 100 pitanja i odgovora koji im mogu olakšati upise u srednje škole.

Iz CARNET-a navode i da je došlo do reorganizacije procedura na Helpdesku, čime bi se trebali poboljšati i ubrzati odgovori na telefonske upite i mailove u odnosu na proteklu godinu. Također, za nekoliko tjedana za kandidate i roditelje bit će održan i webinar putem kojeg će se dodatno moći informirati o cijeloj proceduri upisa u srednje škole.

Podsjetimo, u tijeku je javno savjetovanje oko ovogodišnje odluke o upisima u prve razrede srednjih škola, o čemu više možete doznati na ovoj poveznici.


KAKO IZRAČUNATI BODOVE I DOZNATI SVE O ŠKOLI KOJU ŽELITE UPSAITI?

Uz pomoć našeg Kalkulatora bodova saznajte koliko bodova prilikom upisa možete očekivati. Na profilu svake srednje škole možete izračunati bodove koji su vam potrebni za upis baš te škole. Ovim kalkulatorom možete izračunati koliko ćete bodova imati na temelju ocjena iz osnovne škole, a možete i vidjeti koliko je minimalno bodova potrebno za upis škole te prosječan broj bodova upisanih učenika. Kako ga koristiti pogledajte u videu na našem TikToku:

@srednja_hr Provjerite hoćete li upisati željenu srednju školu! #srednjaskola #skola #kalkulator #srednjahr #upisusrednju #fyp #foryoupage @komar989 ♬ BGM perfect for item description – Mi-on(みおん)

A u pronalasku srednje škole koja je baš za vas pomoći će vam i naše Online predstavljanje škola. Škole se predstavljaju kroz nekoliko rubrika: naziv škole, lokacija, kratki opis škole, povijest škole, uvjeti upisa, fotografija i video, kontakt.