Pretraga

Veliki prosvjedi učitelja u Budimpešti: 10.000 ljudi blokiralo promet na mostu, dijele se otkazi

A- A+

Mađarski učitelji, nakon nacionalnog štrajka u siječnju, ponovno su nezadovoljni svojim plaćama, dok sindikati najavljuju novi štrajk. Ovog puta učenici i roditelji pridružili su se profesorima prosvjedu na ulicama Budimpešte gdje se okupilo 10.000 ljudi. Vlada ne reagira na zahtjeve, već govori da je problem u EU fondovima.

Gotovo 10.000 mađarskih učitelja, učenika i roditelja u srijedu prosvjedovalo je u Budimpešti nakon što su se profesori počeli buniti da žele veće plaće, a neki od njih zbog prosvjeda dobili su i otkaz, prenosi Reuters. Prosvjednici su na početku blokirali promet na mostu ‘Margaret’ tako da su formirali lanac od nekoliko kilometara, a zatim su krenuli na trg ispred parlamenta. Nosili su se transparenti s natpisima ‘Nemojte otpustiti naše učitelje’ i ‘Ako želite zaviriti u budućnost, pogledajte škole sadašnjosti’.

– Znam puno stvarno ‘cool’ i sjajnih učitelja koji ne dobivaju dovoljno novca za svoj rad i ljubav koju ulažu u svoju profesiju, rekla je 14-godišnjakinja koja je bila na prosvjedu.

Procjenjuje se da je to najveći protuvladin prosvjed otkada je mađarski premijer Viktor Orban opet osvojio izbore u travnju ove godine. Sve je to poteklo u sklopu kampanje učitelja ‘Želim podučavati’ u kojem se poziva na građanski neposluh o povećanju plaća. Nacionalni štrajk učitelja održan je u siječnju ove godine, no nakon toga Vlada je ograničila pravo na prosvjede. Ipak, sindikati su u srijedu pozvali na novi nacionalni štrajk, a zbog sudjelovanja na prosvjedu nekoliko učitelja dobilo je otkaz.

– To je potpuno nepotrebno i apsurdno, kazao je Andras Farkas, prosvjednik koji je studirao političku filozofiju na Oxfordu te je kritizirao Orbana jer ignorira zahtjeve učitelja.

Odgovor Vlade je da će se profesorima povećati plaće kada Europska komisija otključa EU fond za oporavak namijenjen Mađarskoj. On je trenutno, zbog problema s vladavinom prava u državi, obustavljen.

– Plaće učitelja zaostaju za prosječnim primanjima, no prosvjed nije način kojim će se postići rješenje. Siguran sam da štrajk neće pomoći, kao što svatko zna da razina plaće nikako nije povezana s kvalitetom poučavanja u kratkom razdoblju, rekao je Laszlo Kover, predsjednik parlamenta.

Podsjetimo za kraj, u Hrvatskoj su u tijeku pregovori oko povećanja osnovice plaće u javnim službama, što obuhvaća i plaće zaposlenika u školama. Novi sastanak predstavnika sindikata i javnih službi održava se ovoga četvrtka.