Pretraga

VIDEO: Kako bi mladi trebali do stana? ‘Tri života da žive, neće to moći otplatiti’

A- A+

Svoj serijal vox populi o cijenama stanova u gradovima nastavili smo i u Puli koju je nedavno posjetila naša redakcija. Situacija je ondje ista kao i u većem dijelu Hrvatske, kažu nam građani. Za stan je po kvadratu potrebno izdvojiti i do tri tisuće eura, ali mladima banke takav kredit ne mogu odobriti.

koliko kvadrata živite Pula

Foto: srednja.hr

Naš redakcijski posjet Puli iskoristili smo kako bismo građane pitali u koliko kvadrata žive, ali i provjerili kako se u tom gradu kreću cijene nekretnina. Previsoke cijene kvadratnog metra kuća i stanova jedan su od gorućih problema s kojim se suočavaju mladi Hrvati.

Mi ne možemo dobiti kredit u banci da si kupimo stan

Kada je riječ o kvadraturi u kojoj stanuju, odgovori su bili raznoliki. Od sugovornika koji kaže da četvero dijeli stan od 56 kvadrata do onog koji živi u vlastitoj nekretnini s apartmanima, čija je ukupna površina 600 metara kvadratnih. Što se tiče cijena, svi se slažu da su previsoke i teško priuštive mladima. Kreću se oko dvije do tri tisuće eura po kvadratnom metru, a u novogradnji, kažu nam Puljani, sežu i do pet tisuća.

– Mi ne možemo dobiti kredit u banci da si kupimo stan. Znači trebali bismo već pola novca imati, što je danas nemoguće s našim plaćama, navodi Puljanin.

Nekada je, kaže drugi, kvadrat iznosio po 700 eura. Nova cijena kvadrata stana mu je posebice problematična jer je uglavnom riječ o nekretninama kojima je potrebna adaptacija.

– Čak cijene kuća su puno niže nego cijene stanova u gradu, a to je sve zato što su dozvolili strancima da kupuju kako god žele. I onda za nas mlade, mi jednostavno nemamo izbora, podstanarstvo nam je jedina opcija, navodi sugovornik.

‘Tri života da žive, neće to moći otplatiti’

Dodaje da trenutno stanuje u nekretnini koju su uspjeli kupiti njihovi roditelji kada je bilo povoljnije. Ipak, željeli bi kupiti i svoju, ali to je trenutno nedosanjani san.

– Evo mi smo sad htjeli kupiti stan, to je jednostavno nemoguće. Znači dobiti kredit uopće, stanovi su po 150.000, 200.000 eura, nijedna banka neće dati toliko novca. I s obzirom da su njihove procjene stanova uvijek puno manje od prodajne cijene, danas je jednostavno nemoguće kupiti nekretninu, pogotovo u Puli, zaključuje Puljanin.

A i oni kojima se odobri teško će ga moći otplaćivati, smatra jedna Puljanka.

– Tri života da žive, neće to moći otplatiti, navodi naša sugovornica.