Pretraga

SDP-ovci na performansu ispred HDZ-a: ‘Mladi si jedino mogu priuštiti spavanje u kartonskim kutijama’

A- A+

Forum mladih SDP-a ove je subote ispred središnjice HDZ-a upozorio na enormno povećanje cijena stanova te da je Hrvatska među najgorim u Europskoj uniji po broju studenata smještenih u studentskih domovima. Naglasili su da su ostali studenti prepušteni surovom tržištu privatnih stanova, a dodali su i da je HDZ-ova politika APN-ovih kredita samo prouzročila rast cijena stanova. Podsjetili su i na svoje idejno rješenje ‘Plan za stan’ kojim bi izgradili 15 tisuća stanova u sljedećih 5 godina.

Performans Foruma mladih SDP-a ispred središnjice HDZ-a

Performans Foruma mladih SDP-a ispred središnjice HDZ-a | foto: SDP

– Uz ovakve cijene stanova, mladi si mogu priuštiti još jedino spavanje u kartonskim kutijama. Hrvatska je i među najgorim državama u Europskoj uniji po broju studenata smještenih u studentskim domovima. Naime, u Hrvatskoj samo 10 posto studenata živi u studentskim domovima, dok je u Europskoj uniji prosjek 20 posto. Ostali su prepušteni surovom tržištu privatnih stanova, poručio je Forum mladih SDP-a ove subote na svom performansu ispred središnjice HDZ-a u Zagrebu.

‘HDZ-ova politika APN-ovih kredita dokazano je prouzročila rast cijena stanova’

Smatraju da vladajući već godinama ignoriraju problem stambenog pitanja mladih te su odlučili upozoriti na nepodnošljive cijene stanova. Pojasnili su da HDZ već godinama ignorira enormno povećanje cijena stanova te da mladi zato gube vjeru u budućnost.

– Prosječna dob mladih koji i dalje žive s roditeljima iznosi šokantnih 33 godine, što nas stavlja na dno europske ljestvice. No, to nije sve – više od milijun ljudi u Hrvatskoj izdvaja čak 40 posto svojih primanja samo za troškove stanovanja, dok 90 posto našeg stanovništva nema nikakvu pojedinačnu kreditnu sposobnost za kupnju stana. HDZ-ova politika APN-ovih kredita dokazano je prouzročila rast cijena stanova, poručili su mladi SDP-ovci.

‘Mladi su prisiljeni boriti se za osnovnu potrebu – krov nad glavom’

Podsjetili su i na svoje rješenje ‘Plan za stan’ u kojem planiraju izgraditi 15 tisuća stanova u sljedećih pet godina i osnovati Fond za izgradnju. Tom stambenom politikom poticala bi se neprofitna izgradnja, javno-privatno partnerstvo, dugoročno prihvatljiv najam s opcijom vlasništva, izgradnja samoodrživih naselja i revitalizacija napuštenih objekata.

– Dok HDZ uživa u privilegijama na račun svih nas, dok njihovi ministri zaboravljaju na milijune koje su lovili u mutnom, mladi su prisiljeni boriti se za osnovnu potrebu – krov nad glavom. Pozivamo Vladu i HDZ da prestanu gubiti vrijeme i odmah krenu u provedbu našeg ‘Plana za stan’. Mladi zaslužuju bolju budućnost, a ne da budu žrtve HDZ-ovog nemara. Vrijeme je za akciju, a HDZ neka se suoči s posljedicama svojih neuspjeha i nebrige prema budućnosti naše zemlje, zaključili su iz Foruma mladih SDP-a.

Podsjetimo, ove akademske godine u Zagrebu dom nije dobilo više od 3.000 studenata. Situacija nije bolja ni u drugim gradovima pa tako u Splitu dom nije dobilo više od tisuću studenata. Oni koji nisu dobili dom mogu dobiti subvenciju za najam kod privatnog poslodavca koja je ove godine povećana na 60 eura mjesečno. U Zagrebu će natječaj za tu subvenciju biti objavljen u studenom, a i neki drugi gradovi objasnili su kako studenti mogu dobiti subvenciju.