Pretraga

VIDEO: Papirnata eskadrila ove subote u Zagrebu

A- A+

Svi smo barem jednom napravili avion od papira i bacili ga u visine, ali tko je u tome najbolji? Odgovor bi trebali dobiti ove subotu u Zagrebu gdje se održavaju kvalifikacije, a i državno finale najvećeg svjetskog natjecanja u bacanju papirnatih aviona – Red Bull Paper Wings.

KvaliFLYkacije se održavaju u 85 zemalja, ali samo najbolji idu u Salzburg na svjetsko prvenstvo. Hrvatska je već priznata zemlja u krugovima svjetskog papirnatog zrakoplovstva, a ponajviše zbog dvostrukog svjetskog prvaka, Splićanina Jovice Kozlica.

Prvi je naslov prvaka Kozlic osvojio 2006. godine, a tri godine kasnije vratio se u Salzburg i obranio ga letom od 54,43 metra. Uspije li i ove godine osvojiti naslov, bit će prvi trostruki svjetski prvak svjetske papirnate eskadrile.

Na svjetskom prvenstvu, koje se održava u svibnju, konstruktori i piloti natječu se u tri discipline: najveća udaljenost, najduži let i najbolje zračne akrobacije. Cilj je letjeti, a ne sletjeti!

Sve što vam je potrebno je običan komad papira (80g/m2). Kakav će oblik poprimiti manje je važno. U kategorijama najdužeg leta i najveće udaljenosti nisu dopuštena dodatna pomagala, dok je u kategoriji zračnih akrobacija konstruktorima dopušteno korištenje škarica, ljepila i drugih materijala.

Prijaviti se možete na  www.redbullpaperwings.com

{vimeo}38834642{/vimeo}

RASPORED KVALIFLYKACIJA: ZAGREB – 24.03.2012. Boćarski dom (balon), 13:00h

Najbolji od najboljih pokazat će svoje umijeće pilotiranja na državnom finalu koje se održava u Zagrebu 24.3.2012. – Boćarski dom (balon) od 18:00h