Pretraga

[VIDEO] Po kiši i po vjetru on plinskim lampama osvjetljava zagrebačke ulice

A- A+

Zagrebački nažigači kao i plinske lampe za koje brinu turistička su atrakcija. Ipak, njihov posao je sasvim ozbiljan i zahtjevan jer dnevno prehodaju desetak kilometara, a bez obzira na vremenske uvijete lanterne moraju biti upaljene. Ovo je priča o ljudima koji plinskim lampama osvjetljavaju naš glavni grad.

srednja.hr

Hrvatska metropola ne obiluje spektakularnim atrakcijama od kojih turistima zastaje dah, no posjeduje jedan zagasiti, nježni, srednjoeuropski šarm koji se ogleda po parkovima, trgovima, ulicama.

Sve češće na zagrebačkom obzoru osvane neka moderna, svjetlucava građevina, ali ustrajnošću mnogih glavni grad čuva svoje tradicije. Jedna od takvih nas je potaknula da u zimsku zoru ustanemo i pohodimo Gornji grad kako bismo prisustvovali posebnom ritualu – gašenju plinskih lampi.

Zagreb je jedan od rijetkih gradova u Europi koji i sredinom drugog desetljeća 2000-ih posjeduje ozbiljniju brojku ovih romantičnih svjedoka prošlosti.

Njih čak 214 svaki dan se pale na Gornjeg gradu, Kaptolu i Opatovini već 151 godinu. Iako je bilo ideja da se plinske lampe potpuno uklone ta ideja nije usvojena već se posljednjih godina čak i povećava njihov broj tako da nema straha od gubljenja ove lijepe tradicije.

Nekad davno su pod njima hodali Matoš i Ujević, a danas stotine turista s fotoaparatima. Posebnu pažnju stranaca plijene i zagrebački nažigači koji se brinu da predvečer lampama udahnu život te da ih nakon cijele noći opet pošalju na spavanje.

Josip Kufner i Saša Alavanja obavljaju taj neobičan i jedinstven posao, a kako su za njih interes pokazali mediji iz cijele Europe video minijaturu je napravila i ekipa portala Srednja.hr.

Tekst i video o topniku s Griča pogledajte ovdje.