Pretraga

[VIDEO] Psihologinja o današnjoj generaciji mladih: ‘Izgleda da se više boje glutena nego kokaina’

Jaz među različitim generacijama oduvijek je bio prisutan, a kako bi ga bilo lakše premostiti, posebice kada je u pitanju jaz između nastavnika i učenika na predavanju konferencije srednje.hr Obrazovanje na prekretnici objasnila je psihologinja i profesorica s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Nataša Jokić Begić. Na samom početku predavanja ispričala je svoje zapažanje kod studenata kojima predaje i sve dobro nasmijala.

Profesorica Nataša Jokić Begić na konferenciji portala srednja.hr oBrazovanj ena prekretnici | Foto: Niko Goga

‘Današnje mlađe generacije se daleko više boje glutena nego kokaina, kao da je gluten dosta opasnija stvar’, započela je svoje predavanje ‘Profesori vs. učenici: Kako premostiti generacijski jaz?Nataša Jokić Begić na konferenciji portala srednja.hr Obrazovanje na prekretnici. Kako je i sama profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i to na Odsjeku psihologije, i sama je uvidjela kako je današnja generacija studenata puno drugačija od dosadašnjih.

– Što se dogodilo u zadnje dvije i pol godine? To je zbilja dolilo ulje na vatru jer se dogodio kronični stres od pandemije, potres, rat u Ukrajini koji ih je isto tako prilično prestrašio  i škola koja nije iskoristila priliku ‘Škole za život’. Zadnje dvije i pol godine mi vidimo veliko povećanje djece i mladih sa psihičkim smetnjama, ali između ostaloga radi toga jer je škola ostala rigidna i nije se prilagodila onome što se događalo nego je i dalje inzistirala samo na onim svojim kurikulumima koje su si prije zadali neiskoristivši ovu situaciju da se zaista može naučiti iz ove situacije jako puno za sve što im dalje u životu treba, objasnila je Jokić Begić.

@srednja_hr Gluten zna biti dosta zeznuta stvar 💀 #srednjahr #srednja #justsrednjathings #gluten #generacijaz #generacijazed #genz ♬ original sound – srednja_hr

Iznijela i podatke o tome da djeca i mladi sve lošije spavaju, da su neispavani, a najrigorozniji podatak je bio od Ministarstva unutarnjih poslova da je za 280 posto porastao broj djece do 14 godina koja su pokušala počiniti samoubojstvo. Dodala je kako imamo veoma ‘krhku’ generaciju koja nije gora od prethodnih, ali da živi u vremenu kakvo do sada nismo vidjeli i to uzima svoj danak.

– Imamo generaciju djece preko koje se sve ovo skupa slama i zaista moramo biti odgovorni za to, poručila je.

Cijelo predavanje s više detalja kako nastavnici mogu lakše komunicirati s učenicima, odnosno s današnjom generacijom Z, možete pogledati ako se pretplatite putem ove poveznice i postanite dio naše zajednice. Snimke će biti vidljive u rubrici srednja.hr+, a o svim pogodnostima pretplate pročitajte ovdje.