Pretraga

[VIDEO] Saznajte zašto su neki ljudi ljevaci

A- A+

Život je ljevacima nešto teži nego dešnjacima, a kroz povijest su često bili stigmatizirani. U srednjem se vijeku smatralo da je ljevorukost prokletstvo i povezivala se s vješticama kojima je slijedio progon, jer je i sam Nečastivi, smatralo se, bio ljevak. Kroz stoljeća se ljevake počelo prihvaćati, no svijet je i dan danas krojen za dešnjake, pa svake godine oko dvije tisuće ljevaka pogine zbog korištenja opreme namijenjene dešnjacima. Desetinu svjetske populacije čine ljevaci, a u mnogim zemljama djecu još uvijek tjeraju da nauče pisati desnom rukom. Ljevorukost, suprotno mnogim mišljenjima, nije odabir i može se predvidjeti već u majčinoj utrobi i to prema položaju fetusa.

Screenshot Youtube

Izdvojeni članak

Provjerite zašto mobitel držite na lijevom ili desnom uhu

Ljevaci čine deset posto svjetske populacije, a hoće li se dijete roditi kao ljevak ili dešnjak moguće je predvidjeti i prije rođenja. Bez obzira na to, još i danas se u mnogim zemljama djecu tjera da nauče pisati desnom rukom, a u brojnim svjetskim jezicima, poput engleskog, riječ za desno, odnosno ‘right’ ujedno znači i ispravno, točno, prenosi smithsonianmag

Prema djetetovom položaju u maternici može se odrediti hoće li se roditi kao ljevak ili dešnjak, no to nije u potpunosti genetski determinirano, pa tako jednojajčani blizanci, koji imaju iste gene, mogu imati različite dominantne ruke. Koja je vjerojatnost da se dijete rodi kao ljevak ili dešnjak ovisi puno više o tome jesu li roditelji ljevaci ili dešnjaci. Ako je otac djeteta ljevak, a majka dešnjakinja, dijete ima 17 posto šanse da bude ljevak, a obrnuto, ako je majka ljevakinja, a otac dešnjak, vjerojatnost je 22 posto da će i dijete biti ljevak. S oba roditelja dešnjaka, vjerojatnost je deset posto da će dijete biti ljevak, dok se s oba ljevoruka roditelja ta vjerojatnost povećava na 25 posto. 

Brojne se teorije bave ljevacima i pitanjem zašto se kroz evoluciju održao konstantan broj ljevorukih osoba u čitavoj populaciji. Jedna od posljednjih teorija povezuje ljevake i dešnjake s osobnostima sklonijima natjecanju i onima koji su skloniji suradnji. U videu pogledajte bore li se spretnije ljevaci ili dešnjaci te koje aktivnosti leže bolje desnici, a koje ljevici.