Pretraga

[VIDEO] Studenti masovno prepisuju, a što je s učenicima? ‘I mi smo krivi, ali krivi su i učitelji’

Nakon što je u javnost izašao podatak o tome da više od 80 posto studenata u Hrvatskoj prepisuje na ispitima, odlučili smo provjeriti kakva je situacija u školstvu. Pitali smo nekoliko učenika iz Zagreba prepisuju li i svi su odgovorili – da prepisuju. Najčešći razlog za prepisivanje je da dobiju bolju ocjenu, a komentirali su i podatak da je postotak prepisivanja studenata u Švedskoj samo 1,1 posto.

Foto: srednja.hr

Svi smo u razredu imali barem jednu osobu koja je skoro svaki ispit prepisala, bilo da je koristila šalabahter ili da je prepisivala od nekoga iz klupe. Neki su bili ‘dobri’ u tome pa ih nikada nisu uhvatili, a one koje bi uhvatili znali su ostati bez ispita, ali su nastavili prepisivati sve do kraja školovanja. Nedavno istraživanje pokazalo je da su u prepisivanju vješti i naši studenti, a tome u prilog ide podatak da više od 80 posto njih prepisuje na ispitima, dok je u Švedskoj taj postotak 1,1 posto.

‘Naravno da prepisujem. Zato jer mogu’

Te podatke predstavila je Agencija za znanost i visoko obrazovanje na konferenciji ‘Koliko nas brine akademsko (ne)poštenje studenata?’, a zaključci su bili da je potrebno ojačati edukaciju studenata i nastavnika po tom pitanju, ali i da je važno primjenjivati odgovarajuće sankcije kada se studente ulovi u prepisivanju ili varanju. Zbog ovih podataka odlučili smo provjeriti kakvo je stanje u školstvu pa smo tako u Zagrebu naletjeli na nekoliko učenika koje smo pitali prepisuju li na ispitima.

– Naravno da prepisujem, zato jer mogu, odgovorio nam je jedan učenik, a svi koje smo pitali prepisuju li rekli su nam – da prepisuju.

Razlog je najčešće da dobiju bolju ocjenu, a nekada se zna dogoditi da ne nauče gradivo pa si tako ‘pomognu’.

– Koristim šalabahter najčešće jer je najlakše, izjavila je učenica, dok su drugi rekli da znaju prepisivati i od kolege ili kolegice iz klupe.

Izdvojeni članak

Alarmantno stanje u Hrvatskoj: Više od 80 posto studenata vara na ispitima i plagira radove

‘I mi smo krivi, ali mislim da su i učitelji’

I dok neke nikada nisu ulovili da prepisuju, one koje jesu imali su različite sankcije.

– Nisu mi uzeli ispit već su me samo opomenuli, objasnio je jedan učenik, dok je drugi rekao kako su ga ulovili samo jednom i da je tada ostao bez ispita.

Pitali smo ih i što misle zašto se u Hrvatskoj toliko prepisuje, a što su nam na to odgovorili možete poslušati u videu ispod.

@srednja_hr ‘Zašto prepisuješ? Zato jer mogu’ 😅 #srednjahr #srednja #srednjaskola #srednjaškola #prepisivanje #ispit #test #varanje #skola #osnovna #osnovnaskola #osnovnaškola #ucenici #učenici #učenik #fyp #foryou #foryoupage ♬ Neon Bass – Tangelene Bolton