Pretraga

Promjena glasačkog mjesta: Evo kako možete glasati ako ste na dan izbora izvan mjesta prebivališta

A- A+

Oni koji na dan parlamentarnih izbora neće biti u svom mjestu prebivališta, svejedno mogu glasati na izborima. Putem sustava e-Građani trebaju podnijeti zahtjev za privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta do 6. travnja. Prije izbora dobit će obavijest gdje se nalazi njihovo biračko mjesto. U e-Građanima zahtjev traže i oni koji će glasati u inozemstvu.

izbori za sabor

E-birači | foto: Unsplash, screenshot gov.hr

Nadolazeći parlamentarni izbori prvi će put biti usred tjedna, u srijedu 17. travnja. Kao i na svim drugim izborima, oni koji se na dan samih izbora ne nalaze u svom mjestu prebivališta mogu izaći na birališta ako ranije podnesu zahtjev. To su često studenti koji studiraju izvan svog mjesta prebivališta ili punoljetni učenici koji su u učeničkim domovima izvan mjesta prebivališta.

Zahtjev se može podnijeti u sustavu e-Građani, u odjeljku e-Birači. Prije izbora u sustavu će tim građanima doći obavijest o biračkom mjestu gdje će glasati. Neovisno gdje glasali, birači glasuju za izbornu jedinicu gdje im je prebivalište. Iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP) napominju i da osobe ne moraju imati prijavljeno boravište u mjestu gdje žele glasati kako bi ostvarili svoje biračko pravo.

Izdvojeni članak
17 razloga zašto trebate izaći na izbore

17 razloga zašto trebate izaći na izbore

Učenici i studenti u e-Građane mogu se prijaviti sa svojim AAIEdu podacima. Ako netko nema pristup e-Građanima, zahtjev podnosi nadležnom upravnom tijelu u županiji koje vodi registar birača. Zahtjev za privremeni upis treba predati do subote 6. travnja. Građani se u sustavu e-Birači prijavljuju i ako žele glasovati u inozemstvu. Isto u sustavu moguće je zatražiti glasanje za birače koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj kako bi mogli glasati u inozemstvu ili u Hrvatskoj. Detaljne upute kako se prijaviti za glasanje izvan mjesta prebivališta pogledajte u videozapisu ispod.