Pretraga

[VIJEST U BROJCI] Otkrijte koliko se mladih u Hrvatskoj predoziralo u proteklih deset godina

A- A+

U kontekstu prerano preminulog Leona Šetrajčića Balte (15), koji je prema pisanju Večernjeg lista neposredno prije smrti u blizini škole kupio osvježivač zraka koji je pušio pomiješan s duhanom, odlučili smo provjeriti u Uredu za suzbijanje zlouporabe droga, koliko je osoba u proteklih deset godina umrlo izravno od predoziranja.

Prije nego ispišemo podatke, koje nam je ustupila navedena institucija, recimo i da su nam iz policije javili kako je obdukcija tijela spomenutog preminulog učenika Hotelijersko – turističke škole još uvijek u tijeku pa se službeno ne zna što je uzrokovalo smrt 15-godišnjaka.

Budući da Ured za zlouporabu droga, za cjelovite podatke mora konzultirati saznanja iz nekoliko drugih državnih institucija, podaci o predoziranjima za 2014. još uvijek nisu dostupni, dok su za 2013. djelomično obrađeni.

– Prema do sada dostavljenim podatcima, tijekom 2013. zabilježen je isti broj direktnih smrti – predoziranja (48) kao i 2012. povezanih s sa zlouporabom droga. Prosječna dob umrlih u 2013. bila je 37,4 godine života. Smrtni slučaj uzrokovan od predoziranja metadonom utvrđen je kod 23 osobe, dok je smrtni slučaj uzrokovan od predoziranja heroinom utvrđen kod 11 osoba, javljeno nam je iz spomenute institucije.

Dodajmo i da su napomenuli kako još uvijek ne postoje relevantni podaci o broju smrtnih slučajeva zbog konzumiranja novih droga u Hrvatskoj.

Evo tablica, koje pokazuju broj predoziranja u Hrvatskoj od 2003. do 2013., s tim da kako smo naveli, za 2013. nisu u potpunosti obrađeni podaci.