Pretraga

Što je fentanil i zašto je toliko opasan? Droga jača od heroina u Hrvatskoj je odnijela dva života

A- A+

Fentanil, opasna sintetička droga koja je čak 100 puta snažnija od morfija i 50 puta jača od heroina, postaje sve veći problem na tržištu narkotika. Osim svoje ogromne snage, fentanil ima i dodatne zabrinjavajuće karakteristike – cijena mu je niska, što ga čini privlačnim za krijumčarenje, a izaziva i duboku ovisnost, pretvarajući korisnike u stanje slično zombijima. Nažalost, Hrvatska nije iznimka, budući da su već zabilježena dva smrtna slučaja uzrokovana ovom drogom.

droga i lijekovi na stolu

Foto: Pixabay

Fentanil je sintetička droga za koju se procjenjuje da je 50 puta jača od heroina te je uzrok smrti desetaka tisuća Amerikanaca koji umiru zbog predoziranja svake godine. Ovisnost i smrt mogu izazvati čak i mikro doze od svega dva do tri miligrama, što je jednako pet do sedam zrna soli. Ova droga munjevito se širi Europom nakon što je samo u prošloj godini uzela desetke tisuća života u Sjedinjenim Američkim Državama.

Jeftina droga koju je lako krijumčariti

Ivan Ćelić, specijalist psihijatrije sa Klinike za psihijatriju Vrapče, izjavio je za RTL da su dva smrtna slučaja povezana s ovom drogom, iako još nemaju službene toksikološke nalaze. Riječ je o dvojici bivših ovisnika o opijatima kojima su, prema navodima obitelji, pronađena pakiranja fentanila. Dodao je kako su to trenutno prvi slučajevi predoziranja povezani s fentanilom u Hrvatskoj.

– Najveća opasnost leži u činjenici da je teško dozirati, a mnogi kupci na ilegalnom narko tržištu nisu svjesni snage ovog proizvoda. Često se miješa s drugim opasnim tvarima, kao što su heroin ili sintetski stimulansi, stvarajući smrtonosnu kombinaciju, upozorava pomoćnik ravnatelja HZJZ-a za suzbijanje zlouporabe droga, Željko Petković za RTL.

Tvrdi kako je fentanil postao hit jer je riječ o jeftinoj drogi koju je lako krijumčariti. Proces proizvodnje, ističe, nije pretjerano složen, a dovoljno je svega 10-20 grama za proizvodnju više od 10,000 doza.

– To je lijek koji je registriran po najstrožoj kategoriji. Lijek je registriran na poseban recept, to znači da određena grupa liječnika koja ima za to dozvolu prepisuje ga na dupli recept. Ta baza podataka je čak dostupna policiji u slučaju nekog problema i to je najstroži protokol za lijekove u Hrvatskoj, objasnila je za RTL predsjednica Hrvatske ljekarničke komore, Ana Soldo.

Ovaj alarmantan trend zahtijeva hitnu reakciju od strane vlasti, zdravstvenih stručnjaka i društva u cjelini kako bi se suzbilo širenje ove smrtonosne droge i zaštitila javna sigurnost. Dok se fentanil u rijetkim slučajevima legalno izdaje uz recept u nekim europskim zemljama, postoji rizik da će ilegalna trgovina rasti.

Izdvojeni članak

Konzumacija droge u osnovnoj u stvarnosti češća nego što se misli: ‘Imali smo običnu travu i galaxy’

Fentanil ubija i u Europi, ali puno manje nego u SAD-u

Fentanil se često koristi za ublažavanje izrazito jakih bolova i registriran je kao lijek najstrože kategorije. Međutim, kriminalne skupine preuzele su proizvodnju i opskrbu drogom nakon što su farmaceutske tvrtke prestale s proizvodnjom i prodajom. Proizvodnja fentanila ilegalno se odvija u zemljama kao što su Kina i Meksiko, a dilere često miješaju fentanil s drugim drogama, što povećava opasnost za korisnike.

Prema Europskom centru za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA), 2021. godine u EU je zabilježeno 6,100 smrtnih slučajeva od predoziranja, pri čemu su opioidi bili prisutni u tri četvrtine tih smrtnih slučajeva, a fentanil je vjerojatno uzrokovao nekoliko stotina tih smrti. U usporedbi s time, Sjedinjene Američke Države izvijestile su o 70.601 smrtnih slučajeva povezanih s fentanilom iste godine, a prema analizi Washington Posta, fentanil je 2021. godine bio vodeći uzrok smrti Amerikanaca u dobi od 18 do 49 godina.

 

graf smrti od predoziranja opioidima s fentanilom u Sjedinjenim Državama

Smrti od predoziranja opioidima s fentanilom u Sjedinjenim Državama | izvor: euronews.com

Može li fentanil pogoditi Europu?

Europol upozorava da meksički narko-karteli, koji surađuju s kriminalnim mrežama u Europi, mogu proširiti svoj utjecaj u EU-u trgovinom i krijumčarenjem fentanila. Iako trenutno ne postoji značajno tržište za fentanil u Europi, rizik da će postati sveprisutan je i više nego stvaran.

Dok se sintetički opioidi poput fentanila lako proizvode i donose značajne profite organiziranim kriminalnim skupinama, Europa ima priliku ograničiti njihovu pojavu na svojim ulicama. Edukacija mladih o opasnostima droga i jačanje kontrola na tržištu lijekova mogu igrati ključnu ulogu u zaustavljanju širenja ove smrtonosne droge.

Izdvojeni članak

Kako je Portugal dekriminalizirao sve droge i prepolovio broj ovisnika

Korisnici često ni ne znaju da su konzumirali fentanil

Iako je većina farmaceutskih tvrtki diljem svijeta prestala proizvoditi i prodavati fentanil, proizvodnju lijeka i njegovu opskrbu preuzele su kriminalne skupine, a navodno se proizvodnja odvija ilegalno u zemljama poput Kine i Meksika. Zbog toga koliko ga je lako proizvesti, dileri droge često miješaju fentanil s drugim drogama poput heroina, kokaina, metamfetamina i MDMA. To znači da često korisnici droga na kraju konzumiraju fentanil ni ne znajući da to čine.

U konačnici, borba protiv fentanila zahtijeva sveobuhvatan pristup, suradnju među zemljama, regulaciju tržišta lijekova i edukaciju javnosti. Najvažnije je da mladi ljudi budu svjesni opasnosti, educirani o rizicima i nikada ne uzmu niti jednu ubojitu drogu. Europa ima priliku naučiti iz američkog iskustva i poduzeti preventivne mjere kako bi spriječili da fentanil postane sljedeća epidemija ovisnosti i smrti na svojim ulicama.