Pretraga

Viša savjetnica u NCVVO-u predlaže da matura bude u kolovozu: Učenici bi se stigli pripremiti

A- A+

Na tribini o obrazovanju i državnoj maturi u uvjetima pandemije, koju možete pogledati na našem YouTube kanalu, raspravljalo se o idealnim modelima održavanja ovogodišnje mature. Ana Sesar, viša stručna savjetnica NCVVO-a, predložila je da se matura održi u kolovozu kako bi se učenici stigli oporaviti i pripremiti, no naglasila je da je Centar spreman da se ona provede i u lipnju. Neved Bukak je pak predložio da se ove godine ukinu sve kvote na fakultetima i da se svima omogući da upiše ono što žele.

screenshot: YouTube

– Centar je spreman na sve. Pripreme su privedene kraju i ispiti su spremni, rekla je Ana Sesar, viša stručna savjetnica NCVVO-a.

U online tribini o državnoj maturi, koju je moderirao doc. Emil Tarfa, sudionici rasprave dotaknuli su se mnogo aktualnih pitanja. Tribinu možete pogledati na našem YouTube kanalu.

POGLEDAJTE VIDEO:

– Najvažnije pitanje je kako održati maturu, a da učenici ostanu sigurni, smatra Sesar.

Viša savjetnica NCVVO-a predložila je da se matura odgodi za kolovoz.

– Maturanti, kojima škola ranije završava, do tada bi se stigli oporaviti od svega i dobro se pripremati. No mi smo spremni za bilo koji datum, kazala je Sesar.

Budak: Neka svatko upiše što želi

Izdvojeni članak

Divjak snimila poruku za maturante: Razgovaramo oko toga jesu li izborni predmeti nužni, mijenjat ćemo Zakon

Prof. dr. sc. Neven Budak, bivši voditelj Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu kurikularne reforme, smatra da maturu trenutno ne bi bio fer održati.

– Matura je prije svega postala i sredstvo upisa na fakultete. Ako bi se ona održala, učenici strukovnih škola, budući da nema priprema, oni bi se našli u nepovoljnom položaju u odnosu na gimnazijalce, rekao je Budak.

Smatra kako bi pravednije bilo da se održe prijamni ispiti. Predložio je čak i model po kojem bi se svi učenici mogli upisati na fakultet koji žele. To je moguće, smatra, jer na fakultetima ima dovoljno slobodnih mjesta.

– Na prvoj bi se godini filtrirali oni koji bi nastavili i oni koji ne bi nastavili studij. Međutim, još nepravednije od mature bi bilo da se učenici upisuju samo po ocjenama, istaknuo je prof. Budak.

Pijaca Plavišić: Odluku treba donijeti čim prije

Izvršna direktorica Foruma za slobodu odgoja Eli Pijaca Plavšić smatra da odluka o održavanju ili ne održavanju mature treba donijeti čim prije.

Izdvojeni članak

[Video] Ilija Srpak: Matura treba biti još teža, a pragovi viši

Glavni urednik portala srednja.hr Marko Matijević ističe da državna matura stvara iluziju da svi mogu završiti fakultet.

– Učenicima se otkako dođu u srednju školu govori o važnosti toga ispita i oni su uzbuđeni oko mature, rekao je Matijević.

Napomenuo je i kako se zaboravlja zašto su ukinuti prijamni ispiti.

– Bilo je puno korupcije, fakulteti nisu mogli osigurati iste uvjete za sve kandidate i slično. Smatram da bez mature ne bismo imali pravedne upise, kazao je.

Doc. dr. sc. Ivana Milas Klarić, bivša pravobraniteljica za djecu, istaknula je kako su učenici trenutno pod velikim stresom.

– Kad vam netko kaže da ima ispit, logično pitanje koje ćete postaviti je: ‘kad?’, kazala je Milas Klarić. Kao i Budak, smatra da bi opcija nelimitiranih upisa jedina pravedna.

Da pače, kaže kako je tome sklona i inače, a pogotovo sada.

Glasovac: Jedino što se zna je da se ništa ne zna

Saborska zastupnica Sabina Glasovac misli kako je pisanje državne mature prilično traumatsko iskustvo.

Izdvojeni članak

Maturantica VII. gimnazije ministrici na Fejs ‘zalijepila’ oštru poruku: ‘Jasno mi je da vama naše obrazovanje nije bitno’

– Jedino što se ne zna o maturi je da se ništa ne zna. Frapantna je činjenica da NCVVO iz novina saznaje koji su mogući scenariji. Ministarstvo mora surađivati sa svima, kaže.

Maturu ne bi ukidala, ali bi je odgodila.

Budak je istaknuo kako je situacija neizvjesna te da je upitno hoće li i iduća akademska godina početi kada je planirana.

Sesar je naglasila da odluka nije na NCVVO-u, već na Ministarstvu, no podsjetila je kako je NCVVO napravio aplikaciju za pripreme.

Matijević: Situacija bi bila jednostavnija da imamo nacionalne ispite

Matijević ističe da bi uvođenje nacionalnih ispita inače riješilo stres koji učenici imaju kod mature. Replicirajući Budaku, kazao je kako ipak mora postojati neka rang lista među kandidatima.

Prof. Budak je odgovorio da u tom slučaju ne bi bilo kvota, nego bi svi upisali što žele.

– Na prvoj godini bilo bi logističkih problema, ali mislim da to ne bi bio toliko veliki problem, pojasnio je Budak.

O čemu su još razgovarali, pogledajte na našem YouTube kanalu.