Pretraga

Viškom novca od kampanje inicijativa ‘Hrvatska može bolje’ stipendirat će učenike

A- A+

Danas je inicijativa ‘Hrvatska može bolje‘ organizirala prosvjed podrške nastavku Cjelovite kurikularne reforme. Cilj im je poslati poruku o važnosti struke nad politiziranjem u ovom procesu. Kako bi prikupili potrebna sredstva, putem Indiegogo platforme organizirali su crowdfunding kampanju. Potencijalnim viškom sredstava, kažu, uložit će u stipendiranje učenika/ica koji su oštećeni nefunkcioniranjem Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu putem javnog natječaja.

Foto: Srednja.hr

Inicijativa ‘Hrvatska može bolje’ danas je organizirala prosvjed podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi. Smatraju kako Vlada nije sposobna provoditi reforme, a da vladajuća saborska većina političkim pritiscima dodatno opstruira i ono što entuzijastični stručnjaci pokušavaju napraviti. Prosvjedom građana imali su namjeru poslati poruku da su dobro obrazovanje, stručnost i ljudski resursi važni za budućnost Hrvatske.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Gibonni, Mile Kekin, Rene Bitorajac i mnogi drugi pozivaju vas na današnji prosvjed

Za organizaciju je inicijativi nedostajalo 20.000 kuna

Ova inicijativa okupila je više od 250 različitih udruga, sindikata, entuzijastične učitelje i učiteljice te pojedince zainteresirane za kvalitetno obrazovanje. Za samu im je organizaciju bilo potrebno dodatnih 20.000 kuna, stoga su odlučili pokrenuti crowdfunding kampanju putem platforme Indiegogo.

Sredstva će biti uplaćena na žiroračun udruge Roditelji u akciji – Roda, a svi bi troškovi uskoro trebali biti dostupni na internetskim stranicama Inicijative. Donirati sredstva možete na linku, još četiri dana. Potencijalni višak inicijativa ‘Hrvatska može bolje’ uložit će u stipendiranje učenika/ica koji su oštećeni nefunkcioniranjem Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu putem javnog natječaja.

Potencijalnim viškom stipendirat će se studenti koje je oštetila NZPUSS

Podsjećamo, pred otprilike Srednja.hr otkrila je kako je Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu potpuno nestala. Telefonski broj ne radi, web stranica kao i e-mail adresa nisu u funkciji, na adresi Ilica 24 više nema prostorija ove Zaklade.

Do ove godine NZPUSS je stipendirala petstotinjak učenika i studenata, a proračunom su joj i za 2016. dodijeljena sredstva od 4 milijuna kuna. Međutim, natječaj za stipendiranje nije raspisan još uvijek, a kraj školske i akademske godine je pred vratima.

Posljednje saznanje koje imamo o Zakladi je ono koje smo pred desetak dana dobili od Lidije Gašparović, predsjednice upravnog odbora NZPUSS-a.

– Mogu potvrditi da su sve pretpostavke za kontinuitet rada Zaklade osigurane u suradnji s resornim ministarstvom te se uz maksimalni angažman od idućeg tjedna pokreću redovne aktivnosti, rekla nam je gospođa Gašparović pred desetak dana.

Budući da je akademska kao i školska godina gotova, upitno je hoće li i kada natječaj za stipendije biti raspisan, budući da su iz MZOS-a tvrdili još davno kako tek što nije. Vjerujemo da će novac, ako inicijativa ‘Hrvatska može bolje’ ostvari potencijalni višak, biti od velike koristi učenicima i studentima kojima bude dodijeljen.

Više o kurikuluarnoj reformi pročitajte ovdje:

[Kurikulum] Hrvatski jezik u školama trebao bi postati interaktivniji i zabavniji

[KURIKULUM] Matematika je omraženi predmet jer većina učenika ne vidi njenu svrhu

[Kurikulum] Udžbenici engleskog odgovarat će potrebama i željama učenika

[Kurikulum] PiG će razvijati vještine za informirano, odgovorno i aktivno sudjelovanje u javnom životu

[Kurikulum] Kroz nastavu iz Fizike učenici će raditi brojne eksperimente, pokuse i istraživanja

Novim Kurikulumom se u strukovne škole uvode sektori i podsektori zanimanja

Reformom kurikuluma gimnazije postaju kvalitetnija osnova za život

Sloboda za učenike: Sami će birati 14 sati predmeta tjedno