Pretraga

Sindikati u školstvu organiziraju nove akcije, kreću u petak: ‘Bit će nas deset puta više’

A- A+

Školski sindikat Preporod i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja najavili su nove sindikalne akcije, ne otkrivajući točno o čemu je riječ. Unatoč inzistiranju novinara, otkrili su samo da će se u petak održati nova konferencija za medije na kojoj će biti otkriveni detalji kao i da akcija kreće istog dana popodne. Čelnik Preporoda Željko Stipić kazao je da je neistinita tvrdnja ministra Radovana Fuchsa da se ovaj sindikat nije očitovao o uredbi o koeficijentima.

Foto: srednja.hr

Dva sindikata koji su u petak organizirala prosvjed oko koeficijenata u školstvu i znanosti, Preporod i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, nastavit će sa sindikalnim akcijama. Otkrili su to na današnjoj konferenciji za medije, ne odavajući previše detalja. Ponovno su pozvali Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama da im se pridruže, ali odgovor nisu dobili.

Nove akcije sindikata

Organizacijski format nove akcije se proširuje, najavio je Željko Stipić iz Preporoda, ali više detalja bit će rečeno na novoj konferenciji za medije u petak.

– Ono što još mogu reći da će u toj akciji biti nas barem deset puta više nego što nas je bilo na Markovom trgu. U petak će doći kolegice i kolege, oni koji su željeli sudjelovati u nastavku ovih aktivnosti, tako da Matija i ja nećemo biti sami, naveo je Stipić.

No, na pitanje novinara o kakvom je formatu akcije riječ, nije želio odgovoriti. Kaže, moraju se još do kraja i suglasiti s ostalim kolegama te će sve biti poznato u petak. No, otkrio je da će formati biti vezan isključivo uz obrazovanje i da istog trenutka kada se najavi, u petak poslijepodne, ‘to kreće’.

Izdvojeni članak

Tajnici i računovođe škola žele koeficijente veće od nastavnika: Objavili koliko traže i zašto

Sindikati Fuchsu poručuju da se primi posla

Većina konferencije za medije bila je odgovor na prozivke iz Vlade. U uvodu konferencije Matija Kroflin ponovio je izjave premijera Andreja Plenkovića i ministra zdravstva Vilija Beroša koji su kazali da se sa sindikatima razgovara, a Fuchs istodobno govori da mu nije jasno zašto bi s njima sjedao za stol i da mu je nejasno zašto se prosvjedovalo.

– Par tisuća ljudi mu je poručilo da se trgne iz letargije, da se primi posla i da krene rješavati probleme koji su evidentni i argumentirani u sustavu znanosti i prosvjete i to mu poruče na prosvjedu, a nakon toga on kaže da mu nije jasno zašto bi s tim ljudima sjeo za stol i zašto je prosvjed organiziran. Poruka koju time šalje je da će mu jedino biti jasno ako akademska godina ne započne onda kad bi trebala, a djeca, učitelji i đaci završe kod kuće na brigu svojim zaposlenima, a studenti na ulici. Tad će mu valjda biti jasno zašto bi trebao sjesti s predstavnicima svojih zaposlenika, naveo je Kroflin.

Izdvojeni članak

Nastavnici pišu Vladi oko koeficijenata: ‘Rijetko se bunimo jer smo dobroćudni i miroljubivi’

‘Ima i naših članova koji su u HDZ-u, pitam se kako će sada gledati na stranku’

Za izjave ministra rada Marina Piletića rekao je da su to izjave politički nekompetentne osobe. Piletić je, naime, kazao da će svi oni koji žele  biti partner Vladi i boriti se za prava članova uvijek biti pozvani za stol, ‘ali nećemo šutjeti o onima koji žele sudjelovati u političkim aktivnostima pod krinkom sindikalnog djelovanja’. Kroflin dodaje, logično mu je zašto se Plenković, s obzirom na to da se u zadnjih 6 godina poprilično opekao, okružuje ljudima bez političkog iskustva koji ga ne mogu politički ugroziti.

– Neprihvatljivo je da jedan ministar na ovaj način šalje poruku ‘ako nas podržavate, ako ste na našoj strani, razgovarat ćemo s vama, a ako niste, ako imate argumente, upozoravate na to da je naš posao odrađen loše, onda s vama ne razgovaramo’. To je neprihvatljivo i štetno je i za premijera. Pitam se kako naši članovi gledaju na ovo, ima ih i koji su u HDZ-u i koji su glasali za HDZ. Kako će nakon ovakve izjave gledati na tu stranku i kako će birati za koji mjesec na izborima, rekao je Kroflin.

Prozivanje sindikata za politikanstvo nazvao je spinovima jer, navodi, Vlada želi prikirit loš posao koji je napravila s uredbom o koeficijentima. Kako Kroflin navodi, s vladajuće se strane više nakon prosvjeda ne govori o tome da ima vremena, nego da je stvar u finalnoj fazi i da se samo korigiraju sitnice.

– Naravno, mi smo znali da nema vremena, zato smo i radili prosvjed kad smo ga radili. Znamo da je sada ostalo izrazito malo vremena da se na nešto ozbiljno utječe. Vlada je samo kupovala vrijeme, navodi Kroflin.

Izdvojeni članak
Damir Mikolji

Tajnik škole o koeficijentu za to radno mjesto: ‘Nevjerojatno, nadam se da će se nepravda ispraviti’

Zapelo i s granskim kolektivnim ugovorima

Kroflin se osvrnuo i na pitanje granskih kolektivnih ugovora čije se donošenje poprilično oduljilo. Ističe da kroz zadnjih godinu dana sindikati praktički sami sebi kreiraju i predlažu rješenja.

– Sindikat je na postojećem GKU radio pet godina i nema boga da ostanemo bez tog ugovora. Prije dva smo mjeseca ponudili maltene gotov ugovor jer MZO nije bio sposoban iznjedriti rješenje i ideje koje su sustavu potrebne. A neke od njih su jako potrebne, spomenut ću samo problem manjka studenata na nekim sveučilištima. Višak kadrova, odnosno manjak nastave na tim ustanovama treba popuniti nekakvim drugim društveno korisnim aktivnostima zaposlenika tih ustanovama. Potrudili smo se dati neka rješenja za to i neka druga izrazito bitna pitanja, rekao je Kroflin i dodao da do danas nisu dobili odgovor na poslano.

Izdvojeni članak
ministar obrazovanja radovan fuchs

Fuchs razmatra primjedbe sindikata: ‘Preporod nije poslao niti jednu primjedbu što se tiče koeficijenata’

Stipić: Preporod se o koeficijentima očitovao dva dana prije roka

Stipić se dotaknuo Piletićevih prozivki o veličini sindikata, onoj da su sindikati koji su organizirali prosvjed najmanji. Zabrinjava ga to, kaže, jer ministar koji je zadužen za pregovore očito ne zna da je Preporod pri vrhu reprezentativnih sindikata kada je riječ o broju članova. Kaže da su Fuchsove riječi da dva sindikata nisu napravila ništa da se povećaju plaće vrlo ozbiljna optužba te da ta neistina zapravo narušava ugled sindikata, čime se ministar ne bi trebao baviti.

– Pored svih razloga zašto bi trebao i morao s nama sjesti za stol, navest ću samo dva –  jer mu je to dužnost i u opisu posla, kao i zato što s nekima sjeda, a s drugima ne i sam pritom bira s kime će sjesti za stol, a s kim ne. Tako pogoduje jednima, a nanosi štetu drugima.

Osvrnuo se i na dvije oprečne izjave ministra Fuchsa – prva da su svi sindikati, osim Preporoda, dostavili primjedbe na koeficijente, a druga da jesu dostavili ‘nekakav uradak u kojem se ne spominje ni jedan prijedlog za mijenjanje bilo kojeg koeficijenta’. Tvrdi, Preporod se službeno očitovao dva dana prije roka, a dokument su sastavili u suradnji s ‘najistaknutijim stručnjacima za ovu problematiku u zemlji’. Stipić navodi da su u očitovanju inzistirali na kriterijima jer je nejasno koliki su udjeli pojedinih mjerila u svakom od koeficijenata, npr. udio stručne spreme, odgovornosti, uvjeta rada, složenosti posla.

Čitavu konferenciju poslušajte u nastavku.